خواص و مضرات گپ شیر یا شیرخشت را بشناسید
آشنایی با خواص و مضرات گپ شیر یا شیر خشت
شیر خشت که به صورت قطعات جامد تقریبا کروی و یا اشکال دیگر به رنگ های سفید شیری و یا مایل به زرد، قرمز با طعم بسیار شیرین و خنک کننده به دو نام شیرخشت شهری و هراتی در عطاری و بازارهای ایران عرضه می شود. شیر خشت در برخی نقاط البرز مرکزی و اطراف بیرجند می رویند و در اثر فعالیت حشره ای بر روی آن ها ترشحاتی ایجاد می شود که مردم محلی آن ها را جمع آوری و به بازار عرضه می کنند. شیر خشت به عنوان یک ملین، تب بر و ماده خنک کننده در طب سنتی ایران مورد استفاده است. حال در این مطلب با خواص گپ شیر یا شیر خشت آشنا شوید.
خواص و مضرات گپ شیر یا شیر خشت را بشناسید
گیاه شناسی گپ شیر یا شیرخشت
شیرخشت که به اشتباه به آن صمغ (ترشحات هیدروکلوئیدی گیاهان) گفته می شود، در واقع نوعی مان (ترشحات قندی گیاهان که در اثر فعالیت حشرات بر روی آن ها ایجاد می شود) محسوب می شود. این مان ها قطعات بی شکل یا دانه هایی کروی تا اندازه یک نخود، به رنگ سفید آردی یا سفید مایل به زرد تا قرمز با طعمی بسیار شیرین و خنک هستند. شیر خشت در اثر فعالیت حشره بر روی دوگونه گیاه درختچه ای با نام های شیر خشت و سیاه چوب با نام های علمی Cotoneaster nummularioides Pojark و Cotoneaster nummularius Fisch. & Mey از خانواده گلسرخیان (Rosaceae) تولید می شود.
گیاهان مولد شیر خشت در شمال شرق و مرکز ایران به صورت پراکنده وجود دارند. درختچه های شیر خشت برگ های گرد و کرک دار، ساقه های قرمز یا قهوه ای و میوه نسبتا کروی قرمز یا سیاه رنگ با دو دانه درست مشخص دارند. شیر خشت حاوی ۵۰ تا ۸۰ درصد مانیتول است و به عنوان ملین، تب بر و یک ماده خنکی زا مصرف سنتی دارد.
سلام ببخشید مقدار مجاز مصرف شیر خشت در بزرگسالان د مثقال هست؟؟