آشنایی با خواص مشک دانه و زیرفون
خواص مشک دانه و زیرفون را بدانیم.
-مشک دانه
در کتب طب سنتی و به عربی حب المسک و به فارسی مشک دانه نامیده می شود.
مشخصات مشک دانه
گیاه مشک دانه از خانواده پنیرک می باشد. گیاهی است یک ساله گرمسیری، شکل خارجی گیاه شبیه پنیرک ها، برگ ها به همان شکل، گل های آن درشت زرد یا سفید است. کپسول میوه دراز و وجه تمایز آن این است که دانه های آن بسیار معطر است که همان مشک گیاهی می باشد، از دانه آن در اثر فشار روغن معطری گرفته می شود که جانشین مشک است. این گیاه در مناطق گرم هند کاشته می شود و به هندی نیز مشک دانه گویند. در سایر مناطق آسیا نیز کاشته می شود.
ترکیبات شیمیایی مشک دانه
از نظر ترکیبات شیمیایی روغن معطری که از دانه آن گرفته می شود دارای آمبرتولید، آمبرتون، پالمی تیک اسید، فارنزول و فورفورال می باشد.
خواص و کاربرد مشک دانه
از گیاه مشک دانه در سرتاسر مناطق خاور دور در طب سنتی استفاده می شود و عملا تمام اعضای گیاه برای معالجه و درمان ناراحتی های مختلف به کار می رود. در چین از گرد ریشه آن ضمادی درست می کنند که برای جوش و کرک و تحلیل ورم ها مفید است. در شبه جزیره مالایا برای تهیه ضماد از ریشه و برگ آن تواما استفاده می شود. ضماد آن برای رفع التهاب مثانه، سردرد، روماتیسم، رگ های واریسی و تب تجویز می شود. در فیلیپین جوشانده ریشه و برگ گیاه را برای معالجه سوزاک و روماتیسم می خورند. تخم آن نیز در همه جا به کار می رود و به عنوان تونیک ، مقوی معده و مدر، ضد هیستری و ضد اسپاسم و محرک مصرف می شود. از دم کرده گل های آن برای معالجه خروج غیر ارادی و غیر موقع اسپرم نیز استفاده می شود.