10 خواص شاهی در طب سنتی
10 خواص شاهی در طب سنتی
شاهی گیاهی است که اغلب نادیده گرفته می شود و دارای مواد مغذی قدرتمندی است. برگ های کوچک و گرد و ساقه های خوراکی آن طعمی فلفلی و کمی تند دارد. شاهی بخشی از خانواده سبزیجات است که شامل کلم پیچ، کلم بروکسل و کلم نیز می شود. مصرف شاهی برای افراد بزرگسال و کهنسال امری است ضروری، زیرا قادر است که سلامتی بدن آن ها را حفظ و تامین نمایید و از تصلب شرائین، زیادی فشارخون و اوره جلوگیری کرده و همچنین می تواند موجب تصفیه خون شده و بر فعالیت کلیه و کبد بیافزاید.
شاهی از سبزیجات شفابخش بهاره است و بیشتر به صورت خام مصرف می شود ولی متاسفانه مثل سایر سبزی ها چندان شناخته شده نیست و کمتر مورد استفاده قرار می گیرد، این در حالی است که ممکن است در مقایسه با برخی سبزی ها اثر ارزشمندتری داشته باشد و مضرات آن نیز کم باشد. در اینجا 10 خواص شاهی در طب سنتی آورده شده است.
سرشار از مواد مغذی، به ویژه ویتامین کا
شاهی کم کالری است اما مجموعه وسیعی از مواد مغذی را در خود جای داده است و یک سبزی بسیار مغذی است؛ در واقع، در فهرست میوه ها و سبزیجات نیروگاه مرکز کنترل بیماری ایالات متحده رتبه اول را دارد.
یک فنجان (34 گرم) شاهی حاوی موارد زیر است:
- کالری: 4
- کربوهیدرات: 0.4 گرم
- پروتئین: 0.8 گرم
- چربی: 0 گرم
- فیبر: 0.2 گرم
- ویتامین آ: ۲۲ درصد RDI
- ویتامین ث: 24 درصد از RDI
- ویتامین کا: 106درصد از RDI
- کلسیم: 4 درصد از RDI
- منگنز: 4 درصد از RDI
همانطور که می بینید، یک فنجان (34 گرم) شاهی بیش از 100٪ از RDI را برای ویتامین کا، یک ویتامین محلول در چربی که برای لخته شدن خون و استخوان های سالم ضروری است، تامین می کند. شاهی همچنین حاوی مقادیر کمی ویتامین ای، تیامین، ریبوفلاوین، ویتامین ب6، فولات، اسید پانتوتنیک، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و مس است.
سرشار از آنتی اکسیدان
شاهی پر از ترکیبات گیاهی به نام آنتی اکسیدان است که در برابر آسیب سلولی ناشی از رادیکال های آزاد، که مولکول های مضری هستند که منجر به استرس اکسیداتیو می شوند، محافظت می کند. استرس اکسیداتیو با چندین بیماری مزمن از جمله دیابت، سرطان و بیماری های قلبی عروقی مرتبط است. خوشبختانه، رژیم های غذایی سرشار از غذاهای غنی از آنتی اکسیدان مانند شاهی می تواند به محافظت در برابر استرس اکسیداتیو کمک کند، که ممکن است خطر ابتلا به این بیماری ها را کاهش دهد.
علاوه بر این، مطالعات نشان داده اند که آنتی اکسیدان های موجود در شاهی با کاهش خطر ابتلا به سرطان، دیابت و بیماری قلبی مرتبط است.
به کاهش رشد سرطان کمک می کند
از آنجایی که شاهی حاوی ترکیبات مفیدی است، ممکن است خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان را کاهش دهد. شاهی و سایر سبزیجات چلیپایی حاوی گلوکوزینولات هستند که وقتی با چاقو بریده می شوند یا جویده می شوند به ترکیباتی به نام ایزوتیوسیانات ها فعال می شوند. ایزوتیوسیانات ها شامل مواد شیمیایی مانند سولفورافان و فنتیل ایزوتیوسیانات هستند؛
این ترکیبات با محافظت از سلول های سالم در برابر آسیب، غیرفعال کردن مواد شیمیایی سرطان زا و جلوگیری از رشد و گسترش تومورها در برابر سرطان محافظت می کنند. ایزوتیوسیانات های موجود در شاهی از سرطان روده بزرگ، ریه، پروستات و پوست جلوگیری می کند.
همچنین بخوانید: آشنایی با خواص درمانی تخم شاهی (یا تره تیزک)
برای سلامتی سیستم قلبی عروقی مفید می باشد
خوردن شاهی ممکن است به طرق مختلف برای سلامت قلب مفید باشد. شاهی یک سبزی چلیپایی است؛ سبزیجات چلیپایی در علم تغذیه، گروه بزرگ از گیاهان متنوع هستند و دارای طعم های قوی هستند. از این واژه به اصطلاح لاتین صلیب گرفته شده است زیرا شکوفه های این گیاهان شبیه به صلیب است. انواع کلم ها به این دلیل چلیپایی نامگذاری شده اند که گل آنها شبیه صلیب هستند. رژیم غذایی سرشار از سبزیجات چلیپایی ممکن است برای سلامت قلب مفید باشد.
آنتی اکسیدان ها سلامت قلب را بهبود می بخشند؛ شاهی حاوی آنتی اکسیدان های بتاکاروتن، زآگزانتین و لوتئین است. سطوح پایین این کاروتنوئیدها با بیماری قلبی و فشار خون بالا مرتبط است. مطالعات نشان داده اند که سطوح بالای کاروتنوئیدها نه تنها از ابتلا به بیماری های قلبی محافظت می کنند، بلکه خطر حمله قلبی و سکته را نیز کاهش می دهند.
شاهی همچنین حاوی نیترات های غذایی است که با کاهش التهاب و کاهش سفتی و ضخامت رگ های خونی، به تصلب شرایین و بهبود فشار خون و افزایش سلامت قلب و عروق نیز کمک می کند.
شاهی ممکن است کلسترول را کاهش دهد
علاوه بر این، شاهی ممکن است به کاهش کلسترول کمک کند، که می تواند سلامت قلب را بهبود بخشد. در یک مطالعه 10 روزه روی موش های با کلسترول بالا، درمان با عصاره شاهی کلسترول کل را تا 34 درصد و کلسترول بد LDL را تا 53 درصد کاهش داد.
حاوی ویتامین کا و کمک به درمان پوکی استخوان
- شاهی حاوی بسیاری از مواد معدنی لازم برای سلامت استخوان از جمله کلسیم، منیزیم، پتاسیم و فسفر است.
- اگرچه کلسیم به دلیل اثراتش بر سلامت استخوان ها شناخته شده است، منیزیم، ویتامین کا و پتاسیم نیز نقش مهمی ایفا می کنند.
- یک رژیم غذایی متعادل سرشار از سبزیجات غنی از مواد مغذی با تأثیر مثبت بر سلامت استخوان ها مرتبط است.
- علاوه بر این، یک فنجان (34 گرم) شاهی بیش از 100٪ RDI ویتامین کا را تامین می کند.
- ویتامین کا جزء استئوکلسین است، پروتئینی که بافت استخوانی سالم را می سازد و به تنظیم چرخش استخوان کمک می کند
- در یک مطالعه، افرادی که بیشترین مصرف ویتامین کا را داشتند، 35 درصد کمتر از افرادی که کمترین ویتامین را دریافت کردند، دچار شکستگی لگن شدند.
حاوی ویتامین ث و تقویت سیستم ایمنی بدن
- شاهی حاوی 15 میلی گرم ویتامین ث در هر فنجان (34 گرم) است که 20 درصد RDI برای زنان و 17 درصد برای مردان است.
- ویتامین ث به دلیل اثرات مفید آن بر تقویت سیستم ایمنی مشهور است. کمبود ویتامین ث با کاهش عملکرد سیستم ایمنی و افزایش التهاب مرتبط است.
- ویتامین ث با افزایش تولید گلبول های سفید خون که با عفونت ها مبارزه می کنند، سیستم ایمنی بدن شما را تقویت می کند.
- اگرچه مطالعات در جمعیت عمومی به طور قطعی نشان نداده است که ویتامین ث خطر ابتلا به سرماخوردگی را کاهش می دهد، اما طول مدت علائم را تا 8 درصد کاهش می دهد.
ممکن است به کاهش وزن کمک کند
- اگرچه به طور خاص مورد مطالعه قرار نگرفته است، شاهی ممکن است مزایایی برای مدیریت وزن نیز داشته باشد.
- این یک غذای بسیار مغذی است – یک فنجان (34 گرم) تنها حاوی چهار کالری است اما چندین ماده مغذی مهم را فراهم می کند.
- اگر در تلاش برای کاهش وزن هستید، اضافه کردن این سبزی مغذی و کم کالری به رژیم غذایی خود مطمئنا ارزش امتحان کردن را دارد.
نیترات های غذایی ممکن است عملکرد ورزشی را افزایش دهند
- شاهی حاوی سطوح بالایی از نیترات های غذایی است.
- نیترات ها ترکیباتی هستند که به طور طبیعی در غذاهایی مانند چغندر، تربچه و سبزیجات سبز رنگ مانند شاهی یافت می شوند.
- آنها رگ های خونی شما را شل می کنند و میزان اکسید نیتریک را در خون افزایش می دهند که ممکن است عملکرد ورزش را بهبود بخشد.
- علاوه بر این، نیترات رژیم غذایی فشار خون در حالت استراحت را کاهش می دهد و میزان اکسیژن مورد نیاز در طول ورزش را کاهش می دهد، که ممکن است تحمل ورزش را افزایش دهد.
- با این حال، یک مطالعه کوچک در افراد سالم که روزانه 100 گرم شاهی به مدت هفت روز مصرف می کردند، نشان داد که شاهی باعث افزایش تولید دی اکسید کربن در طول ورزش می شود، که ممکن است تأثیر منفی بر عملکرد داشته باشد.
به سلامت چشم کمک می کند
- شاهی حاوی لوتئین و زیگزانتین است که ترکیبات آنتی اکسیدانی در خانواده کاروتنوئیدها هستند.
- مطالعات متعدد نشان داده اند که لوتئین و زآگزانتین برای سلامت چشم ضروری هستند.
- به ویژه، آنها از چشمان شما در برابر آسیب نور آبی محافظت می کنند.
- لوتئین و زآگزانتین همچنین با کاهش خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا و آب مروارید مرتبط با سن مرتبط است.
- ویتامین ث موجود در شاهی با کاهش خطر ابتلا به آب مروارید نیز مرتبط است.
چاشنی و افزودنی برای خوشمزه تر کردن غذا
شاهی را می توان در انواع غذاها استفاده کرد. برای به دست آوردن بیشترین فواید از ترکیبات آنتی اکسیدانی فعال آن، بهتر است آن را به صورت خام یا کمی بخارپز مصرف کنید.
در اینجا چند راه آسان برای افزودن شاهی به رژیم غذایی شما آورده شده است:
- آن را روی سالاد خود بپاشید.
- در اواخر پخت آن را در سوپ خود هم بزنید.
- از آن برای جایگزینی کاهو در ساندویچ استفاده کنید.
- با مخلوط کردن آن با سیر و روغن زیتون آن را به پستو تبدیل کنید.
- آن را با تخم مرغ سرو کنید.
- سبزی شاهی جزو انواع سبزی های خوردنی است که در کنار غذا می توانید از آن استفاده کنید.
مضرات سبزی شاهی
- شاهی زرد شده سمی بوده و مصرف آن موجب مسمومیت می شود و همچنین برای خانم های باردار خطرناک می باشد.
- مصرف تخم شاهی بخصوص با آب گرم ممکن است که موجب استفراغ و با شیر باعث سقط جنین گردد.
- اشخاصی که از ناراحتی هایی مانند: بواسیر، معده، حصبه، مشکلات روده، درد مثانه، سردرد و لاغری رنج می برند نباید در خوردن شاهی افراط نمایند.
از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.
تخم شاهی را با خواص درمان لکه های پوستی، درمان بوی زیر بغل، تقویت بینایی، درمان اسهال، درمان یبوست، درمان آسم، تقویت قوای جنسی، بدون هیچ اسانس و افزودنی شیمیایی، از فروشگاه عطارک تهیه نمایید.