مشخصات گیاه بقم و معرفی خواص آن
معرفی مشخصات گیاه بقم و خواص آن
در کتب طب سنتی با نام های عربی آن بقم و بقم اسود و چوب آن را خشب البقم ذکر می کنند و دانه آن که مصرف دارویی دارد به فارسی چشم خروس و در کتب طب سنتی عین الدیک می نامند.
بقم درختچه ای است که از چوب آن ماده قرمز رنگی گرفته می شود که رنگ با ثباتی برای ابریشم و پشم و در درجه دوم برای پنبه می باشد. شاخه های درختچه بقم تیغ دار و برگ های آن مرکب با 3 – 4 جفت برگچه، هر برگچه به شکل قلب، کوچک و دایمی است. بلندی درختچه 8 – 12 متر می باشد. گل های آن زرد رنگ و میوه آن نیام به رنگ مایل به سرخ مدور که پس از رسیدن از وسط باز می شود و در آن 1 – 2 دانه قرار دارد.
رنگ میوه پس از رسیدن به سیاهی متمایل می گردد و طعم آن شیرین است. دانه آن نیز دارای خواص طبی است و به چشم خروس معروف است. درخت بقم بومی مکزیک می باشد و در هندوراس نیز می روید و به تدریج به سایر مناطق آمریکای مرکزی نیز راه یافته است و در حال حاضر نیز در هند وجود دارد.
مشخصات گیاه بقم و معرفی خواص آن
خواص و کاربرد بقم
مغز چوب بقم از نظر طبیعت طبق رای حکمای طب سنتی خیلی گرم و خیلی خشک و بسیار قابض است. از نظر خواص معتقدند که خاک اره و گرد چوب آن برای التیام زخم های کهنه، جراحت های تازه، قطع خونریزی، خشک کردن جراحت های مرطوب و چرک دار مفید است و شستن صورت با آب آن موجب نیکویی رنگ چهره و کمپرس کردن مفاصل با آب آن موجب تقویت مفاصل است.
خوردن 20 گرم آن آن قدر خشکی و یبوست می آورد که مهلک است و علاج آن برگرداندن و قی کردن آن است. مصرف خیلی کم آن برای رفع اسهال های مزمن و شکم روش مفید است، ولی توصیه این است که به هر حال در استعمال داخلی مصرف نشود و خورده نشود.