توصیه های غذایی برای بیماران تالاسمی
توصیه های غذایی برای بیماران تالاسمی که باید بدانید !
اگر چه بیشتر اضافه آهنی که در خون افراد دچار تالاسمی وجود دارد به علت تزریق مکرر خون می باشد اما افزایش جذب آهن مواد غذایی نیز از اهمیت خاصی برخوردار است. فقط قسمت کوچکی از آهنی که در رژیم غذایی وجود دارد جذب بدن می شود اما وقتی که هموگلوبین خون کم باشد جذب آهن افزایش پیدا می کند.
افرادی که هموگلوبین خون شان کم باشد می توانند با رژیم غذایی شان سازگار شوند به طوری که نه تنها رژیم غذایی آنها آهن کمتری دارد بلکه آهن خون شان هم پایین می باشد. دو نوع آهن در رژیم غذایی وجود دارد آهنی که در گوشت قرمز وجود دارد که اصطلاحتا به آن آهن گوشت گفته می شود و آهنی که در سایر مواد غذایی وجود دارد و به آن آهن غیر گوشت گفته می شود.
آهن گوشت !
آهن گوشت را می توان در گوشت قرمز (گوشت گاو و گوسفند) بعضی از قسمت های مرغ (مثل ران) و در غذاهای دریایی مثل ساردین یافت. جگر منبع سرشاری از آهن است. سعی کنید که از این مواد غذایی کمتر استفاده کنید و به جای آن از پروتئین سویا مصرف نمایید. با این حال لازم نیست که گوشت قرمز، مرغ و ماهی را به طور کامل از رژیم غذایی تان حذف نمایید زیرا آن ها دارای مواد مغذی مهم دیگری هستند که به خصوص برای کودکان لازم هستند. از قسمت های سفید مرغ می توانید به جای گوشت قرمز استفاده نمایید زیرا حاوی مقادیر کمتری آهن است.
بعد از هر وعده غذایی گوشت قرمز حدود 35 درصد آهن آن جذب بدن می شود. با این حال بر اساس این که آیا در وعده غذایی شیر یا لبنیات وجود داشته باشد یا نه این مقدار جذب آهن می تواند از 10 تا 40 درصد متغیر باشد. کلسیمی که در شیر، پنیر، ماست و خامه وجود دارد باعث کاهش جذب آهن گوشت می شود.
سعی کنید تا همراه با غذاهای گوشتی تان یک لیوان شیر هم مصرف نمایید و یا اینکه از شیر در پختن غذاها استفاده کنید تا آهن کمتری جذب بدنتان شود. روزانه حداقل نیم لیتر شیر (2 لیوان) مصرف کنید زیرا به غیر از این که باعث کم شدن جذب آهن می شود از پوکی استخوان نیز جلوگیری می کند. اگر از اضافه شدن وزن تان بر اثر مصرف شیر نگران هستید از شیر کم چربی استفاده نمایید چون همان مقدار کلسیم که در شیر پر چرب وجود دارد در شیر کم چرب نیز موجود می باشد.
توصیه های غذایی برای بیماران تالاسمی