سرو خمره ای و خواصش را بشناسیم
سرو تبری یا سرو خمره ای و خواصش را بشناسیم !
به فارسی سرو تبری و رقم پا کوتاه و متراکم آن را سرو خمره ای گویند. نام های محلی آن در خوزستان و فارس نوش و در علی آباد کتول سر می باشد.
مشخصات گیاه سرو خمره ای !
درختی است زیبا نوع سرو خمره ای آن درختی است کوچک و متراکم، بردبار و متحمل شرایط سخت رویش، با ساقه های راست و برگ های کوچک شده که به شکل فلس در آمده اند. انشعابات و شاخه ها بادبزنی، میوه آن گرد یا تخم مرغی شکل و کبود رنگ است و ترشحات صمغی کبود یا نقره ای سطح میوه را فرا گرفته است. سرو خمره ای شبیه سرو ها است جز این که شاخه های آن بادبزنی است و میوه آن از 8-10 فلس تشکیل می شود.
چوب سرو خمره ای سبک، خیلی معطر و نسبتا سخت که از آن تربانتین گرفته می شود و پس از تبخیر اسانس آن صمغ سفیدی با نام سانداراک می دهد. درخت سرو خمره ای یا سرو تبری بومی آسیای معتدل و چین است. در ایران نیز بیشه ای از آن در محل سورکش واقع در دره کتول وجود دارد. در این بیشه درختان کهن و قطوری وجود دارد و درختان کهن دیگری از سرو خمره ای در سبزوار و در کرج نیز وجود دارد که سن آن ها به چند قرن می رسد.
سرو خمره ای و خواصش را بشناسیم
خواص سرو خمره ای !
در چین برگ های این درخت از داروهای مرسوم و متداول چین است و خونریزی را بند می آورد. سایر خواص آن تلخ و مقوی معده و قابض و خنک کننده است. مدر، تونیک و ضد تب می باشد. جوشانده برگ ها و یا عصاره تازه برگ ها برای قطع هر نوع خونریزی مفید است. و برای زخم اثنی عشر و زخم معده مفید است. برای التیام سوزاک و سرماخوردگی نافع است. تخم آن دارای مواد مغذی است، مسکن است، تونیک و اشتها آور می باشد، برای جهاز تنفسی مفید است، روی کبد اثر می گذارد و ترشح مفرط عرق را کنترل می کند.