10 نشانه کمبود آهن و رژیم غذایی مناسب آن
10 نشانه کمبود آهن و رژیم غذایی مناسب آن
مصرف مناسب آهن که یک ماده معدنی مهم در رژیم غذایی است، در حفظ عملکرد بدن بسیار مهم است.
ضروری ترین کاربرد آهن در تولید هموگلوبین در بدن است. هموگلوبین پروتئینی است که مسئول رساندن مناسب اکسیژن به سراسر بدن از طریق گلبول های قرمز خون است.
نه تنها این، بلکه آهن به عنوان وسیله ای برای انتقال الکترون ها در بدن مهم است. آهن همچنین توسط آنزیم های مختلف برای انجام عملکردهای خاص مورد نیاز است.
علت کم خونی در مردان و زنان
علل مختلف احتمالی کمبود آهن به شرح زیر است:
درصد عمده آهن در گلبول های قرمز وجود دارد، بنابراین خونریزی بیش از حد می تواند باعث کمبود آهن شود. این در واقع شایع ترین علت کمبود آهن در کشورهای تکامل یافته است. خونریزی می تواند به دلیل هماتمز، منوراژی، حاملگی چند قلویی، خونریزی گوارشی یا زایمان باشد.
- عفونت های انگلی مانند عفونت کرم قلابدار
- افزایش دفعات اهدای خون به ویژه در زنان
- زمینه های مالی ضعیف
- پیروی از یک رژیم گیاهخواری یا وگان اشتباه
- در کودکان، مصرف بیش از حد شیر یا تغذیه طولانی مدت با شیشه
- کاهش جذب آهن به دلیل شرایطی مانند بیماری سلیاک، گاستریت و عفونت هلیکوباکتر پیلوری یا به دلیل ترکیبات غذایی مانند فسفات، اگزالات و کلسیم
- مصرف داروهایی که می توانند مانع جذب مناسب آهن شوند مانند آنتی بیوتیک ها، لوودوپا و لووتیروکسین
- اختلالات مزمن مانند بیماری کلیه، نارسایی قلبی، بیماری التهابی روده و آرتریت روماتوئید
بنابراین، حفظ سطح کافی آهن در بدن برای عملکرد سالم ضروری است.
دلایل بروز کم خونی چیست؟
-
هیپرپیگمانتاسیون پوست
تحقیقات نشان داده است که هیپرپیگمانتاسیون و ملاسما می تواند ناشی از کم خونی فقر آهن باشد. ملاسما یک اختلال پوستی است که باعث ایجاد لکه ها و لکه های پوستی تیره تر از رنگ طبیعی پوست شما می شود. این می تواند بر ظاهر شما تأثیر منفی بگذارد و باعث مشکلات روانی مانند اعتماد به نفس پایین در برخی افراد شود.
طبق یک مطالعه، سطوح پایین آهن در زنان مبتلا به ملاسما به ارتباط احتمالی بین کمبود آهن و ملانوما یا هیپرپیگمانتاسیون اشاره دارد.
بنابراین، شواهد نشان میدهد که هیپرپیگمانتاسیون میتواند در نتیجه کمبود آهن رخ دهد، زیرا بیماران مبتلا به ملاسما سطح سرمی ناکافی هموگلوبین و آهن دارند.
-
ناخن های شکننده
ناخن ها دریچه ای به سطح تغذیه درونی هستند. بسیاری از کمبودهای تغذیه ای روی ناخن ها ظاهر می شود، اما تشخیص هر نوع کمبود تغذیه ای فقط با نظارت بر تغییرات ناخن می تواند دشوار باشد. منیزیم، کلسیم، آهن، روی، سدیم و مس برای سلامت ناخن مهم هستند.
رنگ پریدگی بستر ناخن می تواند نشانه ای از کم خونی ناشی از فقر آهن و سرنخی از ناکافی بودن سطح آهن بدن باشد. اعتقاد بر این است که کویلونیشیا، وضعیتی که در آن ناخنهای شما نرم میشوند و نقش قاشقی شکل میگیرند، از کم خونی ناشی از فقر آهن نیز ناشی میشود.
تحقیقات همچنین گزارش می دهد که کمبود آهن می تواند منجر به شکنندگی ناخن، جدا شدن ناخن از بستر ناخن یا برجستگی و شکافتن ناخن ها شود.
-
خستگی
در یک مطالعه، زنانی که از سطوح پایین آهن رنج میبرند، در مقایسه با زنانی که سابقه کمبود آهن نداشتند، انرژی فیزیکی و ذهنی کمتری گزارش کردند. آنها حالت “خستگی مداوم” را تجربه کردند که نشان می دهد کمبود آهن می تواند با کاهش سلامت و تندرستی و افزایش خستگی مرتبط باشد.
تحقیق دیگری اثرات مکمل آهن و رژیم غذایی پر آهن را بر خستگی زنان دارای کمبود آهن بررسی کرد. این مداخلات منجر به بهبود در فعالیت ذهنی شد و نشان داد که درمان کمبود آهن با مکمل یا رژیم غذایی پر آهن باعث کاهش خستگی در بین آزمودنیها شد.
همین نتیجه توسط مطالعه دیگری از مجله انجمن پزشکی کانادا نشان داده شد که در آن اثر درمان با آهن خوراکی بر خستگی مورد مطالعه قرار گرفت. این مطالعه نتیجه گرفت که بیمارانی که مکملهای آهن دریافت کردهاند، در نمرات خستگی خود بهبود یافتهاند.
-
احساس ناخوشایند در پاها
در طی دو سال گذشته، محققان زمان و منابع زیادی را صرف درک سندرم پای بیقرار کردهاند. انواع تحقیقات نشان داده است که غلظت آهن در مغز عامل مهمی در این بیماری است.
تحقیقات نشان داد که درمان کمبود آهن منجر به بهبود علائم مرتبط با سندرم پای بیقرار می شود. داده ها نشان داده است بیمارانی که از سندرم پای بیقرار رنج می برند سطوح پایین تری از پروتئین ذخیره آهن به نام فریتین دارند. این امر نقش کمبود آهن را به عنوان یک علت سندرم پای بیقرار تایید می کند.
-
اختلالات روانی
مطالعاتی که ارتباط بین اختلالات روانپزشکی (به عنوان مثال احساس غم و اندوه دائمی، افکار آشفته، نگرانی های مفرط و احساس گناه مفرط) و کمبود آهن را مورد بررسی قرار دادند، نشان دادند که افرادی که به کم خونی فقر آهن مبتلا هستند، خطر ابتلا به اختلالات روانپزشکی را افزایش می دهند.
یک مطالعه همچنین به این نتیجه رسید که کمبود آهن خطر ابتلا به موارد زیر را افزایش می دهد:
- اختلالات خلقی
- اختلال طیف اوتیسم
- اختلال کم توجهی-بیش فعالی
- اختلالات رشدی
همچنین بخوانید: درمان خانگی کم خونی با 8 گیاه دارویی و رژیم غذایی
-
ریزش مو
مطالعات متعددی رابطه بین کمبود آهن و ریزش مو را ارزیابی کردهاند و نشان میدهند که کمبود آهن با آلوپسی و ریزش مو مرتبط است، اگرچه مطالعات دیگر این ادعا را تایید نمیکنند.
با این حال، طبق گفته بنیاد کلینیک کلیولند، درمان ریزش مو با درمان کمبود آهن بهتر می شود. مطالعه دیگری نشان داد زنانی که کمبود آهن دارند در معرض خطر ریزش مو هستند. همین مطالعه همچنین بر نقش فریتین سرم در ریزش مو تاکید کرد.
-
پیکا (میل به مواد غیر خوراکی)
پیکا وضعیتی است که در آن فرد میل به مواد غیر خوراکی دارد. این میل غیرمعمول به مواد غیر مغذی می تواند خطرات مختلفی برای سلامتی ایجاد کند.
طبق یک مطالعه، پیکا نشانه مهمی از کمبود آهن است و نباید آن را بدیهی دانست. چندین فرضیه وجود دارد که توضیح می دهد چگونه کمبود آهن باعث ایجاد پیکا می شود، اما هیچ کدام هنوز ثابت نشده اند.
-
میگرن قاعدگی
مطالعه ای با هدف تعیین شیوع و ویژگی های بیماران مبتلا به میگرن قاعدگی انجام شد. نتیجه گیری شد که زنانی که از کمبود آهن رنج می بردند، موارد میگرن قاعدگی را افزایش دادند.
یافته های یک مطالعه دیگر همچنین نشان داد که کم خونی فقر آهن معمولا در بیماران مبتلا به میگرن قاعدگی مشاهده می شود و بنابراین می تواند با آن مرتبط باشد.
-
حساسیت به سرما
سردی دست ها و پاها می تواند به دلیل کمبود آهن باشد. این را می توان با این واقعیت توضیح داد که افراد مبتلا به کمبود آهن اکسیژن کافی به بافت های خود دریافت نمی کنند.
بر اساس مطالعات، مبتلایان به کمبود آهن به دلیل افت هورمون تیروئید (T3) دچار هیپوترمی یا حساس به سرما می شوند. درمان کمبود آهن، پاسخ تیروئید پلاسما را عادی کرد و ارتباط بین آنها را نشان داد. فرضیه پیشنهادی نشان میدهد که کمبود آهن میتواند مانع از تبدیل هورمونهای تیروئید T4 به T3 شود که منجر به هیپوترمی میشود.
-
ناهنجاری های زبان
تحقیقات نشان داده است که رنج طولانی مدت از کم خونی می تواند منجر به موارد زیر شود:
- تضعیف یا تحلیل پاپیلاهای زبان
- سوزش یا درد زبان (درد گلاسه)
- مشکل در بلع (دیسفاژی)
در یک مطالعه، بیماران مبتلا به فقر آهن و کسانی که کم خونی دارند، سابقه درد زبان دارند، اگرچه بیماران مبتلا به کم خونی نسبت به بیمارانی که فقط فقر آهن دارند، مناطق دردناک تری روی زبان دارند.
پس از درمان با مکمل آهن خوراکی، بسیاری از بیماران در عرض 2 ماه، افزایش سطح فریتین سرم، سطح آستانه درد و ترشح بزاق را نشان دادند. آنها همچنین کاهش درد گلوسال را نشان دادند.
بنابراین، می توان با اطمینان گفت که کمبود آهن باعث درد گلوسال می شود و با پیشرفت کمبود آهن به کم خونی، سطح درد گلاسال افزایش می یابد و منجر به کاهش بزاق و ناهنجاری های پاپیلای گلاسال می شود.
چگونه از طریق رژیم غذایی آهن کافی دریافت کنیم؟
دو شکل آهن در رژیم غذایی وجود دارد. اولی آهن هِم است که در منابع حیوانی دیده می شود و دیگری آهن غیرهِم است که از غذاهای گیاهی گرفته می شود.
آهن هِم راحت تر از آهن غیرهم جذب بدن می شود.
با خوردن موارد زیر می توانید مقادیر توصیه شده آهن را دریافت کنید:
- غذای دریایی
- طیور
- غلات صبحانه غنی شده با آهن
- اسفناج
- جگر
- کشمش
- میوه های خشک
- عدس
کلام پایانی
آهن یک ماده معدنی غذایی است که بدن شما برای رشد و نمو مناسب به آن نیاز دارد. برای بسیاری از عملکردها در بدن از جمله تولید هورمون های مختلف مورد نیاز است.
مقدار آهن مورد نیاز روزانه به سن، جنسیت و سبک زندگی شما بستگی دارد. سطح ناکافی آهن در بدن می تواند باعث کمبود آهن شود که در صورت عدم درمان می تواند باعث کم خونی شود. توجه به علائم و نشانه هایی که نشانه کمبود آهن هستند برای جلوگیری از عوارض مهم است.
از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.
جینسینگ قرمز را با خواص درمان کم خونی، ضعف، کمبود تعرق، بی نظمی تنفس، فراموشی و نسیان، تشنگی مداوم، بی میلی جنسی، خستگی شدید، درمان سوءهاضمه، دردهای ناحیه قلب و تهوع و …، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.