کمبودهای تغذیه ای چیست
کمبودهای تغذیه ای چیست و روش صحیح تشخیص چگونه است ؟
تمام بیماری ها ناشی از کمبود غذایی دارای یک عامل مشترک هستند و آن این که همه در نتیجه کمبود یک یا چند ماده مغذی در بافت های بدن ظاهر می شوند. ولی علائم بالینی و بیوشیمیایی هر یک از آن ها مانند سایر بیماری های غیر تغذیه ای با یکدیگر تفاوت کلی دارد.
بیماری های ناشی از کمبود غذایی را می توان در دو گروه زیر خلاصه کرد :
- بیماری های ناشی از کمبود غذایی اولیه که به طور ساده به علت کمبود کلی در غذا و یا عدم دریافت مواد غذایی به میزان کافی برای تامین احتیاجات بدن عارض می گردد.
- بیماری های ناشی از کمبود غذایی ثانویه که به علت وجود نقص، در متابولیسم بدن نظیر اختلال در جذب، افزایش احتیاجات بدن و یا به هدر رفتن ذخایر آن به وجود می آیند. از این رو بدیهی است که علت اکثر عوارض ناشی از کمبود غذایی نرسیدن مواد مغذی به بدن شخص می باشد که به هر حال موجب کمبود یک و یا غالبا چند ماده مغذی ضروری برای سلول های بدن می گردد. مهم ترین کمبودهای غذایی شایع در کشور ما کمبود انرژی، پروتئین به ویژه در بین کودکان طبقات کم درآمد، کم خونی ناشی از کمبود آهن در بین مادران باردار و شیرده، کمبود ویتامین ها به ویژه ویتامین آ، راشیتیسم و گواتر می باشد.
علل کمبود غذایی اولیه :
عادات غلط غذایی و عدم اطلاع از نیازمندی های واقعی بدن در سنین مختلف و مصرف بیش از حد لازم یک نوع ماده غذایی در مقابل نقصان مصرف سایر انواع لازم. مثلا استفاده از مواد قندی، انواع شکلات ها و مواد غذایی مشابه به ویژه در بین کودکان که خود موجب بی اشتهایی در آنها و در نتیجه مصرف ناکافی از انواع غذاهای مفید به هنگام خوردن غذای اصلی روز می گردد. بعضی روش های تهیه غذا و نگهداری آن گاهی موجب از دست دادن تمام یا قسمتی از مواد مغذی موجود در غذا می گردد و اشخاصی که به مدت طولانی از این نوع غذاها مصرف می کنند به کمبود غذایی مبتلا می شوند.
کمبودهای تغذیه ای چیست
مصرف مستمر انواع غذاهای غنی از انرژی و فاقد مواد قندی لازم برای بدن به دلایل مختلف از جمله فقر اقتصادی و فرهنگی. الکلسیم که از عوامل مهم سو تغذیه در کشورهای پیشرفته صنعتی است علاوه بر ایجاد عوارض و ناراحتی های شدید در کبد، دستگاه گوارش و سلسله اعصاب، هضم و جذب مواد غذایی را نیز دچار اختلال می کند. اصولا در اشخاص الکلیک، مشروبات الکلی به تدریج جای غذا را می گیرد، در حالی که الکل نه تنها نمی تواند نیازمندی های بدن انسان را برطرف سازد بلکه شخص معتاد و مبتلا را دچار عوارض فقر غذایی می کند.