میوه ای که درد عضلانی را کاهش می دهد
میوه ای که درد عضلانی را کاهش می دهد
در یک مطالعه، دوندگانی که آب گیلاس ترش را ۷ روز قبل از مسابقه و در روز مسابقه (دو بار در روز) می نوشیدند، نسبت به گروهی که نوشیدنی ای با طعم مشابه و بدون آب طبیعی مصرف می کردند، درد عضلانی کمتری داشتند. این می تواند از آنتی اکسیدان ها و ترکیبات ضد التهابی موجود در میوه باشد.
در طب سنتی و نوین یکی از مهمترین میوه های تاثیر گذار در سلامت گیلاس، می باشد. طبیعت سرد گیلاس در بعضی از افراد، مشکلات گوارشی ایجاد می کند؛ به همین دلیل در گذشته این میوه را صرفاً به خاطر طعم دلپذیرش مورد استفاده قرار می دانند و تقریباً آن را به لحاظ ارزش تغذیه ای فقیر می دانستند. اما تحقیقات و پژوهش های انجام شده، خواص گیلاس، را برای سلامتی ثابت می کند.
بسیاری از ما دیده و شنیده ایم که از دُم این میوه برای درمان سنگ کلیه استفاده می شود. به طورکلی خواص دارویی زیادی را به برگ و دم گیلاس نسبت می دهند اما دانش عمومی در مورد ارزش غذایی آن چندان قابل توجه نیست.
گیلاس انواع مختلفی دارند مانند گیلاس رویال (گیلاس های صورتی و زرد شیرین)، گیلاس سیاه تارتاریان، رینیر، استلا، چلان و غیره. گیلاس را می توان به اشکال مربای گیلاس، کمپوت، مارمالاد، اسموتی و استفاده در تهیه انواع دسر نیز استفاده کرد.
گیلاس های تازه اگر به صورت درست و اصولی فریز و یخ زده شوند، می توانند ارزش غذایی خود را تا چندین ماه حفظ کنند. در نتیجه خواص گیلاس فریز شده و تازه، تفاوت چندانی با هم ندارد و در هر دو تقریبا یکسان است.
خواص گیلاس برای افراد با مزاج های مختلف
سرد و تر
افرادى که مزاج آن ها سرد و تر است نباید در مصرف گیلاس افراط کنند، چون گیلاس می تواند برای این دسته از افراد، مشکلات گوارشی ایجاد کند. به طورکلى افرادى که مزاج سرد و تر دارند، تمایل چندانی برای مصرف گیلاس از خود نشان نمی دهند.
سرد و خشک
افرادی که مزاج آن ها سرد و خشک است، نباید در مصرف گیلاس زیاده روی کنند، چون گیلاس می تواند تا حدودی برای این دسته از افراد نیز مشکلات گوارشی ایجاد کند.
گرم و تر
مصرف گیلاس برای افرادی که مزاج گرم و تر دارند، بسیار مناسب است و مشکلی به وجود نمی آورد، به همین دلیل این دسته از افراد نیازی نیست از مصلح برای گیلاس استفاده کنند.
گرم و خشک
مصرف گیلاس برای افرادی که مزاج گرم و خشک دارند، گزینه ی بسیار خوبی محسوب می شود. این دسته از افراد اگر به مقدار زیاد هم از گیلاس استفاده کنند، باز هم دچار مشکل نخواهند شد. افرادی که مزاج گرم و خشک دارند معمولاً به مشکل یبوست مبتلا هستند و از آنجایی که احتمال ابتلا به یبوست در تابستان زیاد است، به این دسته از افراد توصیه می شود که از گیلاس استفاده کنند.
مهمترین خواص گیلاس
-گیلاس به دلیل دارا بودن بتاکاروتن و ویتامین C حاوی مقادیر بسیار بالای آنتی اکسیدان و ترکیبات ضد التهابی است؛ همین موضوع خطر ابتلا به بیماری های مزمن و پیری زودرس را کاهش می دهد. همچنین ترکیبات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی گیلاس به کاهش درد عضلات پس از ورزش کمک کرده و آسیب و التهاب ناشی از تمرین را بهبود می بخشد.
-پلی فنول های موجود در گیلاس از آسیب سلولی جلوگیری کرده، خطر ابتلا به بیماری های قلبی، دیابت، فراموشی و سرطان را کاهش داده و برای کاهش التهاب و بهبود کلی سلامتی بدن مفید است.
– فلاونوئیدها، کاروتنوئید ها، ویتامین A و ویتامین C موجود در گیلاس با از بین بردن رادیکال های آزاد خواص ضد سرطان دارند و به طور موثر رشد سلول های سرطانی را مهار می کنند.
– مقادیر بالای فیبر موجود در گیلاس باعث بهبود حرکات روده شده و برای پیشگیری و درمان یبوست مفید است.
– مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و ویتامین C موجود در گیلاس باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی، آنفلوانزا، تب، سرفه و عفونت های باکتریایی، ویروسی و قارچی موثر است.
– آنتوسیانین ها و بیوفلاوونووئید های موجود در گیلاس باعث کاهش التهاب شده و به درمان سرد های میگرنی کمک می کند.
-مجاری ادراری، معده و لوله گوارشی را ضد عفونی می کند.
– گیلاس حاوی مواد مغذی با خاصیت سم زدایی قوی است، طبق گفته کارشناسان طب سنتی این خاصیت میوه گیلاس می تواند به پاکسازی کبد و درمان بیماری های کبد از جمله کبد چرب کمک کند.
– عصاره گیلاس سیاه تا ۸۹ درصد فعالیت آنزیم های عامل تشکیل پلاک دندان را متوقف می کند، بنابراین این میوه در جلوگیری از پوسیدگی دندان موثر است.
– مقادیر بالای فیبر موجود در گیلاس باعث بهبود هضم غذا شده و به درمان معده درد و سلامت دستگاه گوارش کمک می کند.
-خوردن گیلاس برای افرادی که تصلب شرائین، ناراحتی کبد و مشکل جمع شدن گاز در روده ها را دارند، مؤثر و مفید است.
همچنین بخوانید: فواید آلبالو و روش تهیه مربا آلبالو و آلبالوی خشک
– ویتامین های B مانند تیامین، ریبوفلاوین و ویتامین B۶ موجود در گیلاس باعث بهبود متابولیسم و افزایش سوخت و ساز بدن شده و به کاهش وزن افراد کمک می کند. همچنین فیبر موجود در گیلاس ضمن کاهش اشتها با جلوگیری از پرخوری برای لاغری و کاهش وزن افراد مفید است.
-آهن موجود در گیلاس قرمز یا گیلاس سیاه می تواند به درمان کم خونی ناشی از فقر آهن کمک کند.
– گیلاس با دارا بودن ملاتونین به عنوان ماده موثر در تنظیم چرخه خواب می تواند برای درمان بی خوابی شبانه مفید باشد.
– فلاونوئید ها و کاروتنوئید ها و فسفر موجود در گیلاس قلب را از آسیب محافظت می کند و با کنترل ضربان قلب و کاهش کاهش کلسترول بالای خون خطر ابتلا به حملات قلبی را کاهش می دهد، گیلاس همچنین عضلات قلب را تقویت می کند.
-گیلاس با توجه به اثرات ضد التهابی قوی که دارد می تواند علائم بیماری های آرتروز و نقرس را کاهش دهد؛ همچنین با کاهش سطح اسید اوریک بدن به پیشگیری و درمان نقرس کمک می کند.
-بسیاری از مطالعات نشان داده که گیلاس احتمال استرس اکسیداتیو، التهاب و در نتیجه خطر ابتلا به آرتریت را کاهش می دهد.
– فلاونوئید ها و کاروتنوئید های موجود در گیلاس باعث بهبود کارایی مغز و بهبود حافظه شده و از بیماری های آلزایمر، پارکینسون، افسردگی، ناامیدی، اضطراب و استرس پیشگیری می کند.
– آنتی اکسیدان های موجود در گیلاس باعث بهبود بینایی شده و چشم ها را در برابر دژنراسیون ماکولا، التهاب و خشکی چشم و عفونت های چشم محافظت می کند.
– پتاسیم موجود در گیلاس نقش مهمی در کاهش فشار خون بالا دارد.
– آنتوسیانین بالای موجود در گیلاس با اثر بر روی پانکراس ها موجب افزایش تولید انسولین در بدن شده و به کاهش قند خون افراد مبتلا به دیابت کمک می کند.
– آنتوسیانین ها و بتا کاروتن موجود در گیلاس نقش موثری در درمان ریزش مو و جلوگیری از ابتلا به موخره دارد.
– در طب سنتی معتقدند که گیلاس برای رفع خشکی حلق و ریه مفید است.
– در گذشته پزشکان از گیلاس سیاه برای معالجه سنگ کلیه و ناراحتی های کیسه صفرا استفاده می کردند.
– افرادی که خونشان اسیدی است یا گوشت زیادی مصرف می کنند می توانند برای تصفیه خون خود گیلاس مصرف کنند چرا که کاهش اسید اوریک خون از دیگر خواص گیلاس است.
گیلاس با تولید هورمن شادی احساس خوبی در بدن افراد ایجاد کرده و سیستم اعصاب را تسکین می دهد.
میوه هایی که رنگ آن ها قرمز است با بدن این دسته از افراد سازگاری دارد. البته افرادی که مزاج گرم و تر دارند بهتر است که از آلبالو به جاى گیلاس استفاده کنند چون آلبالو به نسبت گیلاس، طبع سردتری دارد و تأثیر بهتری روی بدن این دسته از افراد می گذارد.
موارد احتیاطی و منع مصرف گیلاس
اگر گیلاس را با معده پر و بعد از غذا میل کنید، احتمال دل درد، سنگینی معده و نفخ وجود دارد. زیاده روی در مصرف گیلاس باعث اسهال و استفراغ می شود.
مصرف زیاد گیلاس در سردمزاجان و بیماران ام اس، روماتیسم، دیابت از نوع سرد توصیه نمی شود.
مصرف گیلاس به خصوص در افراد سرد مزاج باعث بروز مشکلات گوارشی می شود. نبات، هل، دارچین، خرما، عسل، کندر، زنیان، زیره و روغن زیتون مصلح گیلاس برای افراد سرد مزاج هستند.
از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.
دم گیلاس را با خواص دفع سنگ کلیه و سنگ های مجاری ادراری، درمان یبوست، سم زدا، کاهش وزن، درمان سلولیت، درمان روماتیسم، درمان نقرس و …، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.