اصول تغذیه و رژیم غذایی برای بیماران دیابتی
تغذیه و رژیم غذایی برای بیماران دیابتی
هر چند از دیرباز می دانیم که برای عملکرد طبیعی و سالم، بدن ما به طیف گسترده ای از ویتامین ها و مواد معدنی نیاز دارد، اما، به طور روزافزونی نیز بر این باوریم که علت بسیاری از بیماری های تحلیل برنده امروزی، مانند دیابت، می تواند در اثر کمبود جدی برخی مواد غذایی فرعی، مانند ویتامین ها، مواد معدنی و اسیدهای آمینه باشد. گمان می رود این اختلالات بدلیل چیزی از قبیل: خوردن غذاهای بیش از حد نیاز، زندگی در محیط های به شدت آلوده و قرار گرفتن در معرض استرس (که البته حدود این استرس برای تاثیرگذاری مشخص نیست) باشند. در این مقاله، ابتدا شما را با مهم ترین عامل دیابت و سپس تغذیه و رژیم غذایی برای بیماران دیابتی آشنا خواهیم کرد.
تغذیه و رژیم غذایی برای بیماران دیابتی
مهم ترین عامل دیابت کدام است ؟
در ابتلا به دیابت دلایل مختلفی وجود دارد که به وضوح خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهند، از جمله:
- سن یکی از مهم ترین عوامل خطر ابتلا به دیابت است. در ایران 20 تا 50 سالگی بیشترین سن شیوع ابتلا به دیابت است.
- وراثت تا 80 درصد در ابتلا به دیابت موثر است. اگر یکی از اعضای خانواده درجه یک (مادر، پدر، برادر یا …) مبتلا به دیابت باشد، به نظر می رسد سایر اعضای خانواده در معرض خطر قرار دارند.
- عدم فعالیت بدنی یکی دیگر عوامل ابتلا به دیابت است. دیابت، مخصوصا دیابت نوع 2 با عدم تحرک تشدید خواهد شد.
- فشار خون بالا،که با مقادیر فشار خون بالاتر از 90/140 میلی متر جیوه تعریف شده است، یکی از مهم ترین فاکتورهای خطر بروز عوارض دیابت و تشدید این عوارض است.
- عفونت لوزالمعده از دیگر دلایل ابتلا به دیابت است. آسیب لوزالمعده، شروع دیابت و مشکلات گوارشی و هضم است. ورود گلوكز (قند) به كبد یا سایر سلول ها نیاز به هورمونی به نام انسولین دارد كه توسط لوزالمعده ساخته می شود. اگر هورمون انسولین ساخته نشود یا به مقدار كم ساخته شود و یا سلول های بدن به انسولین مقاوم شده و مانع ورود قند به داخل سلول شوند منجر به افزایش قند خون می شود.
- سطح بالای تری گلیسیرید در خون، که یکی از انواع چربی های موجود در بدن است.
- سابقه شخصی بیماری عروقی.
- چاقیب یش از حد.