گزانگبین را بهتر بشناسیم
خواص گیاه گزانگبین را بهتر بشناسیم
گز انگبین، که با نامهای دیگری مانند گزگزو، طرفا، گز مازج، خشک انگبین، گز خوانسار، و من و السوی نیز شناخته میشود، یک گیاه بوتهای است. این بوته بسیار مقاوم و بهصورت وحشی در کوهستانهای گلستانکوه در شهر زیبای خوانسار و اطراف دامنههای آن رشد میکند.
آنچه که در گزانگبین از اهمیت بالایی در حوزه دارویی و درمانی برخوردار است، “مان گزانگبین” میباشد. بسیاری به اشتباه آن را صمغ مینامند، اما تفاوت اساسی بین این دو وجود دارد. مان، به ترشحات قندی گیاهان که در اثر فعالیت حشرات بر روی آنها به وجود میآید، اطلاق میشود، در حالی که صمغ از ترشحات هیدروکلوئیدی گیاهان به دست میآید.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این گیاه مفید، و همچنین آشنایی با خواص و مضرات گزانگبین و طبع آن، پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
گیاه گزانگبین
گیاه گزانگبین نوعی گون است که بیشتر با نام “گون گز خوانسار” شناخته میشود. این گیاه با نام علمی Astragalus adsecendens Boiss & Hausskn از خانواده نخود (پروانهواران Papilionaceae) بوده و از گونههای مهم این خانواده محسوب میشود. گون گز یک گیاه تیغدار است که دارای سیستم ریشهای قوی و شاخههای متعدد است که با خارهای تیز و بلند پوشیده شدهاند. هر شاخه این گیاه همچنین دارای برگهای مجتمع فراوانی است که به شکل خاصی بر روی آن قرار گرفتهاند. ارتفاع این گیاه گاهی به یک متر میرسد و عبور از میان این بوتههای تیغدار به سختی ممکن است.
گون گز بیشتر در مناطق مختلف ایران از خوانسار تا زردکوه گسترش دارد. محصول اصلی این گیاه که ارزش دارویی و اقتصادی بالایی دارد، “مان گزانگبین” است.
مان گزانگبین: فرآوردهای کمیاب و ارزشمند
مان گزانگبین به صورت دانههای ریز شکری یا قطعات سخت و سفت با رنگ سبز کمرنگ (که حاوی برگهای گیاه مولد هستند) دیده میشود. این ماده طعمی شیرین دارد و در نتیجه فعالیت یک حشره بسیار کوچک به نام Psylla Cyamophila بر روی برگچههای جوان گیاه گزانگبین تولید میشود. این حشره که در ایران به “پشه گز” معروف است، در اوایل پاییز هر سال به تعداد میلیونها عدد در اطراف بوتههای گز در گلستانکوه خوانسار ظاهر میشود و پس از تولید مان گزانگبین و تخمگذاری، از بین میرود.
میزان محصول هر بوته 8 تا 10 ساله از این گیاه، معمولاً بین 150 تا 200 گرم گزانگبین خالص است. بهطور کلی، انگبینها دارای 40 تا 50 درصد مواد شیرین هستند که در شیمی به آنها “مانیت” گفته میشود. گزانگبین نیز مانند بسیاری از انگبینهای دیگر، دارای طبع گرم و خشک است و در طب سنتی به عنوان یکی از مواد دارویی ارزشمند مورد استفاده قرار میگیرد.
گیاه گزانگبین با ویژگیهای خاص خود، بهویژه تولید مان گزانگبین، از گیاهان دارویی باارزش در ایران محسوب میشود. این گیاه به دلیل طبع گرم و خواص داروییاش، در طب سنتی و درمانهای طبیعی جایگاه ویژهای دارد و بهطور گستردهای در مناطق کوهستانی ایران کشت و بهرهبرداری میشود.
همچنین بخوانید: دستور کرم خانگی مرطوب کننده گل همیشه بهار
خواص گزانگبین
گزانگبین از گیاهان دارویی ارزشمندی است که سرشار از ویتامینها و مواد مغذی است. این گیاه خواص متعددی دارد و در درمان بیماریهای مختلف کاربرد دارد. در ادامه به برخی از خواص مهم گزانگبین اشاره میکنیم:
-
درمان بیماریهای سینه و ریه: گزانگبین برای بهبود مشکلات ریه و سینه بسیار مفید است. مصرف این گیاه به همراه سرکه میتواند در درمان یرقان ناشی از ضعف کیسه صفرا نیز مؤثر باشد.
-
درمان سرماخوردگی: تهیه بخور از شاخه و برگ گزانگبین به کاهش علائم سرماخوردگی کمک میکند. این روش به تسکین سرفه و درمان تنگی نفس نیز کمک میکند.
-
درمان نفخ و مشکلات گوارشی: گزانگبین بهعنوان یک گیاه بادشکن و ملین ملایم، در درمان نفخ، اسهال، و اسهال خونی مؤثر است. برای مسمومیتها نیز، پختن ریشه گزانگبین و مصرف آن با روغن زیتون توصیه میشود.
-
رفع ورم طحال و تسکین دردها: افرادی که از ورم طحال رنج میبرند، میتوانند ضمادی از گزانگبین و سرکه تهیه و مصرف کنند. همچنین، گزانگبین در تسکین کمردرد دوشیزگان و حرارت بدن مفید است.
-
بهبود زخمهای گوارشی: برای افرادی که از زخم روده و اثنی عشر رنج میبرند، مصرف گزانگبین حل شده در آب جوش بهصورت روزانه یک فنجان، توصیه میشود.
-
پالایش و تقویت مغز: این گیاه خاصیت پالایش مغز را دارد و به بهبود عملکرد مغز و اعصاب کمک میکند. گزانگبین به دلیل دارا بودن فروکتوز، برای بیماران دیابتی مفید است و همچنین، در تهیه شیرینی سنتی گز نیز کاربرد دارد.
-
ضد عفونی کننده و مقوی: گزانگبین دارای خاصیت ضد عفونی کننده است و همچنین به تقویت کبد، معده، و رودهها کمک میکند. این گیاه نرمکننده گلو و سینه، تسکین دهنده سرفه، و تقویتکننده عمومی بدن است.
خواص عسل گزانگبین
کم خونی یکی از مشکلاتی است که در جامعه ما به وفور دیده می شود و در صورتی که درمان نشود می تواند باعث مشکلات دیگری هم شود. عسل گزانگبین با داشتن تاثیر شگفت انگیزی که بر روی کم خونی و درمان تدریجی آن دارد، می تواند با مصرف مداوم و روزانه، خواص درمانی خود را در مورد این مشکل نشان دهد.
گزانگبین دارای املاح کلسیم و منیزیم و ویتامین های لازم برای بدن است و متاسفانه در چند سال اخیر میزان تولید گزانگبین در خوانسار به حداقل رسیده و در نتیجه فوق العاده گران و کمیاب شده است. محققان و مدیران و مسئولان اداره کشاورزی هنوز راهی برای آفت زدایی و ازدیا این نعمت الهی پیدا نکرده اند.
از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.
گزعلفی را با خواص مقوی، ضد افسردگی و نشاط آور، ترمیم ضعف قوای جسمانی، درمان بیماری های گوارشی، درمان قطعی زخم معده، درمان بیماری های ریوی و کبد، رفع کم اشتهایی و بی خوابی، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.