خواص و مضرات سرکه انگور

7516 بازدید
11 آبان 96
سمانه
,,
بروزرسانی شده در تاریخ 25 شهریور 1403

با خواص و مضرات سرکه انگور طبیعی آشنا شویم

سرکه، این چاشنی محبوب و همیشگی در سفره‌های ایرانی، نه تنها به غذاها طعمی ماندگار می‌بخشد، بلکه به عنوان یک ماده پرخاصیت در بهبود سلامت نیز شناخته می‌شود. در میان انواع مختلف سرکه‌های موجود، سرکه انگور با تاریخچه‌ای طولانی و طعمی دلپذیر، یکی از پرطرفدارترین گزینه‌ها در ایران است.

اما سرکه انگور تنها یک طعم‌دهنده نیست؛ این مایع طلایی از میوه‌ای شیرین، یعنی انگور، می‌تواند فواید بی‌نظیری برای سلامتی داشته باشد و در عین حال باید با احتیاط مصرف شود. در این مقاله، به بررسی عمیق خواص و مضرات سرکه انگور طبیعی خواهیم پرداخت و به شما کمک می‌کنیم تا با این چاشنی جادویی و ویژگی‌های آن آشنا شوید. با ما همراه باشید تا به دنیای شگفت‌انگیز سرکه انگور نگاهی نزدیک‌تر بیندازیم.

سرکه انگور

سرکه شربتی است دارای حالت اسیدی و محتوای اسید استیک همراه با بعضی مواد کانی و آلی دیگر که محلول در آب هستند. سرکه را از تخمیر آب میوه هایی که دارای گلوکز می باشند تهیه می کنند. اما بهترین سرکه ها سرکه انگور است، علی الخصوص اگر از انگور فخری شیرین تهیه شود. در تهیه سرکه باید دقت کافی داشت تا عمل تخمیر کامل و درست انجام شود. سرکه انگور، علاوه بر اسید استیک، از بسیاری از ویتامین ها، نمک های معدنی، اسید آمینه و پلی فنل ها مانند اسید گالیک، کاتچین ها، اسید های چرب و اسید فولیک و برخی اسید های طبیعی مانند اسید تارتاریک، اسید مالیک و اسید لاکتیک تشکیل شده است. هرچه انگور شیرین تر باشد سرکه آن بهتر خواهد شد.

خواص و مضرات سرکه انگور

خواص و مضرات سرکه انگور

خواص سرکه انگور

طبیعت سرکه سرد و تر است. سرکه انگور حای مواد مغذی بسیاری است و مزایای فراوانی برای بدن انسان دارد. مهمترین خواص سرکه انگور عبارتند از:

1. خاصیت ضد عفونی کننده

سرکه انگور دارای خواص ضد عفونی کننده است و برای درمان قارچ ناخن، درمان شپش و زگیل استفاده می شود. اما این درمان ها هنوز از نظر علمی ثابت نشده است و استفاده از آن به عنوان یک ضد عفونی کننده برای زخم ها به حدود 400 سال قبل از میلاد بر می گردد. محققان توصیه می کنند که از سرکه انگور بیشتر در تهیه غذا استفاده شود و برای استفاده مستقیم آن بر روی پوست حتما آن را با آب رقیق کرده و سپس، بر روی پوست اعمال کنند.

2. مفید برای بیماران دیابتی

برخی مطالعات نشان داده اند که مصرف خوراکی سرکه انگور می تواند میزان قند خون را تنظیم کند. همچنین با افزایش مقاومت سلولی به انسولین و کاهش سطح قند خون بعد از غذا، دیابت نوع 2 را درمان می کند. بر اساس تحقیقات علمی که بر روی بیماران دیابتی انجام گرفت، مشخص شد که افرادی که قبل از خواب سرکه انگور خوردند، در صبح بعد از بیدار شدن نسبت به افرادی که سرکه انگور مصرف نکردند، میزان قند خون کمتری داشتند. محققان دریافتند که سرکه انگور با گلوکز در کبد متابولیزه می شود، بنابراین برای بیماران دیابتی بسیار مفید است.

با خواص و مضرات سرکه انگور طبیعی آشنا شویم

با خواص و مضرات سرکه انگور طبیعی آشنا شویم

3. کمک به کاهش وزن

برخی مطالعات نشان داده اند که خوردن سرکه در صبح و در طول روز احساس سیری به معده القا می کند، که منجر به مصرف کالری کمتر در طول روز و کاهش اشتها می شود. علاوه بر این، اسید استیک، جزء اصلی سرکه انگور است که از انباشته شدن چربی در بدن جلوگیری می کند. در یک تحقیق علمی بر روی افراد چاق مشخص شد که مصرف سرکه انگور سبب کاهش وزن، کاهش سایز دور کمر و کاهش تری گلیسیرید ها به میزان قابل توجهی می شود و سوخت و ساز بدن (متابولیسم) نیز افزایش می یابد. بنابراین بسیاری از محققین و پزشکان استفاده از سرکه انگور را برای افرادی که مایل به کاهش وزن هستند توصیه می کنند. شما می توانید روزانه سرکه انگور را در در انواع غذاها و همچنین سالادها استفاده کنید.

4. بهبود هضم غذا

سرکه انگور حاوی پلی فنل هایی است که فعالیت آنزیم پپسین را تحریک می کند. این یک آنزیم گوارشی است که به هضم پروتئین ها کمک می کند. این آنزیم پروتئین ها را به اسیدهای آمینه می شکند و علاوه بر این کار اسید آمینه را به راحتی جذب کنند. این آنزیم فقط در هضم پروتئین‌ها نقش دارد و در هضم کربوهیدرات و چربی تاثیری ندارد.

5. درمان خارش و سوزش پوست

سرکه انگور دارای قدرت نفوذ بوده و ترکیبات آن می توانند تا حدودی از راه پوست جذب بدن گردد. سرکه برای از بین بردن خارش ناشی از تحریک پوست استفاده می شود و همچنین باعث کاهش سوزش ناشی از آفتاب سوختگی می شود. برای کاهش خارش و سوزش پوست می توانید مقدار کمی سرکه را با آب گرم مخلوط کرده و بر روی محل آسیب دیده استفاده کنید. همچنین ترکیب آب و سرکه برای کسانی که دارای پوست چرب هستند یا پوست آن ها دارای جوش های سرسیاه است به عنوان مایع شستشو کاملا مفید است. علاوه بر این، سرکه انگور برای تسکین درد ناشی از نیش زنبور نیز استفاده می شود.

6. حفظ سلامت قلب

سرکه حاوی تعدادی از آنتی اکسیدان ها، پلی فنل ها، و فلاونوئیدها است که به حفظ سلامت قلب کمک می کند. پلی فنول ها باعث مهار لخته شدن خون و تجمع چربی در عروق خونی می شود که عامل اصلی خطر حمله قلبی و سکته مغزی است. همچنین تانن ها عملکرد سطوح لیپوپروتئین ها با چگالی بالا را افزایش می دهند، در نتیجه کلسترول خوب در خون نیز افزایش می یابد. سرکه انگور حاوی مقدار کم چربی های کلسترول و اشباع است، همچنین دارای محتوای سدیم کم است که به معنی کاهش فشار خون و بهبود سلامت قلب است. در نتیجه با مصرف سرکه انگور خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی کاهش می یابد.

 

همچنین بخوانید:  فرآورده های حاصل از میوه انگور

 

سایر خواص سرکه انگور و روش‌های استفاده از آن در طب سنتی

سرکه انگور علاوه بر خواص تغذیه‌ای، در طب سنتی نیز به عنوان دارویی مفید برای درمان بسیاری از بیماری‌ها استفاده می‌شود. برخی از مهم‌ترین خواص سرکه انگور و روش‌های استفاده آن به شرح زیر است:

  1. درمان زخم‌های گرم مزاج
    سرکه انگور به دلیل خاصیت ضدعفونی‌کننده، برای مداوای زخم‌های گرم مزاج مثل جوش‌های خارش‌دار و ورم‌های التهابی مفید است. معمولاً سرکه را به صورت ضماد و همراه با کافور برای تسکین این زخم‌ها به کار می‌برند.

  2. شستشوی زخم‌های جراحت‌دار
    برای شستشوی زخم‌های باز، سرکه را با آب گرم مخلوط کرده و به‌عنوان یک محلول ضدعفونی‌کننده طبیعی استفاده می‌کنند. این ترکیب به التیام زخم و جلوگیری از عفونت کمک می‌کند.

  3. کاهش ورم‌های التهابی
    در مواردی که ورم‌های التهابی در اعضای بدن ایجاد می‌شود، ترکیب سرکه با کافور باعث کاهش التهاب و تسکین سریع ورم‌ها می‌شود.

  4. درمان تب‌های دوره‌ای
    زنانی که باردار هستند یا افرادی که نمی‌توانند داروی “گنه‌گنه” مصرف کنند، در صورت ابتلا به تب‌های دوره‌ای می‌توانند از ترکیب زیره و سرکه استفاده کنند. دو مثقال زیره در دو استکان سرکه جوشانده و سپس نصف آن را صبح و نصف دیگر را شب میل کنند تا تب بهبود یابد.

  5. به هوش آوردن افراد بیهوش
    در صورت بیهوشی ناگهانی، چکاندن چند قطره سرکه در بینی فرد باعث به هوش آمدن سریع او می‌شود.

  6. کاهش ورم پلک
    ورم پلک، که به‌دلیل مزاج گرم ایجاد می‌شود، با استفاده از ترکیب سرکه و کافور تسکین می‌یابد و به تدریج ورم کاهش پیدا می‌کند.

  7. درمان التهاب لثه
    افرادی که از التهاب و درد لثه رنج می‌برند، می‌توانند با غرغره کردن روزانه سرکه التهاب لثه خود را کاهش دهند.

  8. تسکین سردرد گرم مزاج
    اگر فردی به سردرد ناشی از گرمی مزاج دچار شود، بخور سرکه انگور روی آتش می‌تواند درد را کاهش داده و نیاز به مصرف داروهای مسکن را رفع کند.

مضرات سرکه انگور

سرکه انگور با تمام فوایدش، در صورت مصرف بی‌رویه می‌تواند آسیب‌هایی به بدن وارد کند. اگرچه از دیرباز به عنوان یک چاشنی سالم شناخته می‌شود، اما مصرف نادرست آن می‌تواند عوارضی به همراه داشته باشد. در ادامه به برخی از مضرات احتمالی سرکه انگور اشاره می‌کنیم:

  1. التهاب گلو (فارنژیت)
    مصرف زیاد سرکه ممکن است سبب تحریک و التهاب گلو شود. به‌ویژه کسانی که مشکلات تنفسی و ریوی دارند، بهتر است از مصرف آن خودداری کنند.

  2. خطر سرطان مری
    سرکه در صورت مصرف مداوم و بی‌رویه، می‌تواند التهاب مزمن در مری ایجاد کند. این وضعیت ممکن است به مرور زمان احتمال بروز سرطان مری را افزایش دهد.

  3. اختلالات گوارشی
    در برخی افراد، مصرف سرکه باعث زخم معده یا سوزش معده می‌شود. افرادی که مشکلات گوارشی دارند، باید مصرف این چاشنی را محدود کنند.

  4. تأثیر منفی بر افراد سردمزاج
    به دلیل مزاج سرد سرکه، افراد با طبع سرد باید در مصرف آن احتیاط کنند، زیرا ممکن است باعث ضعف اعصاب و کاهش میل جنسی شود.

  5. احتیاط در استفاده برای سوختگی‌ها
    استفاده از مقادیر زیاد سرکه به طور مستقیم بر روی پوست برای درمان سوختگی ها می‌تواند مضر باشد و باعث تحریک و سوزش بیشتر پوست شود.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.

 

کشمش سبز را با خواص کاهش وزن، کاهش فشار خون، درمان یبوست، تقویت استخوان ها، درمان ضعف جنسی، تقویت بینایی، درمان کم خونی، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

4
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

0