خواص ترشک ها را بدانیم
خواص ترشک ها را بدانیم
به طور کلی گیاهان جنس رومکس که ترشک ها از آن هستند در کتب طب سنتی حماض نام برده می شوند و دو گروه می باشند. گروه اول گونه هایی از گیاهان با برگ های ترش مزه که معروفترین آنها از نظر طبی و خوراکی مورد توجه هستند و با نام ترشک شناخته می شوند. گروه دوم گونه هایی هستند که به فارسی آن ها را ترشک اسفناجی می نامند و در کتب طب سنتی با نام های حماض البقر و حماض الما نام برده شده اند. این گروه در حقیقت حماض یعنی ترش نیستند و جز گروه های حماض های شیرین قرار دارند ولی نظر به اینکه با ترشک ها در یک جنس قرار دارند در کتب طب سنتی آن ها را نیز نوعی حماض گفته اند.
ترکیبات شیمیایی ترشک های ترش
در هر یک صد گرم برگ خام ترشک های ترش موادی همچون آب 90 گرم، پروتئین 2 گرم، چربی 0/3 گرم، نشاسته و مواد ازته 4/5 گرم، کلسیم 66 میلی گرم، فسفر 41 میلی گرم، آهن 1/6 میلی گرم، سدیم 5 میلی گرم، پتاسیم 338 میلی گرم، ویتامین آ 12900 واحد بین المللی، تیامین 0/09 میلی گرم، رایبوفلاوین 0/22 میلی گرم، نیاسین 0/5 میلی گرم و ویتامین ث 119 میلی گرم وجود دارد.
خواص ترشک ها را بدانیم
ترشک کوچک
گیاهی است از گروه ترشک ها با برگ ترش به فارسی ترشه و ترشک و در کتب طب سنتی با نام حماض غیر نام برده شده است.
گیاهی است چند ساله از نظر شکل گیاه شبیه به ترشک درشت است با این اختلاف که بلندی آن کمتر است و گوشه های قاعده برگ آن نیز به طرف بالا برگشته است در صورتی که در مورد ترشک درشت که در جای خود شرح داده شده گوشه های قاعده برگ به طرف دمبرگ برگشته است. تخم آن کوچک، براق، مثلثی سیاه رنگ تکثیر آن از طریق کاشت بذر یا کاشت قسمتی از بوته آن انجام می شود. شکل برگ و گل و رنگ آن ها مانند ترشک درشت است، این گیاه به حالت وحشی در چمنزارها و زمین های سیلیسی و اراضی حاصل خیز می روید. در ایران در مناطق شمال غربی در قره داغ دیده می شود. در هندوستان در ارتفاعات 2-3 هزار متری هیمالیا می روید.