آشنایی با یوگا در ایران

2415 بازدید
09 مهر 97
سمانه
بروزرسانی شده در تاریخ 24 آذر 1400

آشنایی با یوگا در ایران و تاریخچه یوگا

یوگا، یگه، در اصل خود یکی از شش مکتب فلسفی هند و در زمره مکاتب راست باور هندویی است. این سنت قدمت چند هزار ساله دارد و در متون کهن دینی هند فراوان از آن یاد شده است. مکتب یوگای کلاسیک با استفاده از مبانی نظری جفت فلسفی خود یعنی مکاتب سانکهیه، شالوده معرفت شناختی و جهان شناختی نظریه نجات را فراهم کرده و با ترکیب آن با راه عملی دست یابی به آن نظریه که ویژه مکتب یوگا است راه نجاتی را فراوری سالک می نهد. هدف سالک در این مکتب شناخت خویشتن حقیقی و تمییز بین خود و ناخود است که در پرتو آن شخص به اتحاد با برهمن دست می یابد و به مقام زنده آزادی می رسد. این مکتب نظریه های جهان شناختی مخصوص خود را دارد که برگرفته از اندیشه های دینی کشور هند بوده و در آن بستر بالیده و از چارچوب دین هندو پیروی می کند.

آشنایی با یوگا در ایران

آشنایی با یوگا در ایران

اما امروزه یوگا را در حوزه های غیر دانشگاهی و حتی گاه در دانشگاه ها به عنوان یکی از رشته های ورزشی می شناسند و در بیشتر کشورها مراکز فراوانی به آموزش و ترویج آن در سطح عموم مشغول اند. کشور ما ایران نیز از این حقیقت مستثنا نیست. صورتی از یوگا در دهه چهل وارد ایران شد و در سال 1374 با رسمیت یافتن آن از سوی سازمان تربیت بدنی رشد فزون تری به خود گرفت. وجود بیش از 170 مرگز آموزش یوگا و بیش از 250 عنوان کتاب نشانه هایی از این گسترش هستند.

یوگا را باید از جریان هایی برشمرد که به ویژه در دهه اخیر رشد چشمگیری در ایران کرده است. امروزه یوگا بیش از یک میلیون نفر از آحاد جامعه ایرانی را مجذوب خود کرده است. بدون شک انتقال یوگا به ایران همانند سایر کشورها همراه با دگرگونی هایی بوده است. شاید بتوان گفت یوگا به نوعی بومی سازی شده است. بنابراین شاید بتوان آن را پدیده یوگای ایرانی نیز یاد کرد.

 

همچنین بخوانید: 24 تمرین یوگا مربوط به صورت

 

یوگای رایج در ایران

یوگای رایج در ایران به حکم آن که نام یوگا بر خود دارد نسبتی با یوگای کلاسیک، یوگای سنتی و اصیل هندی داشته است. اما جز تشابهی در ظاهر و در برخی ویژگی های غیر مناسبتی میان آن ها نیست. با توجه به این حقیقت بد نیست بدانیم آنچه که در ایران تحت عنوان یوگا یاد داده می شود چیست؟ چه نوع تنوع هایی با خود دارد؟ تا چه حد می توان به آن دل سپرد؟

بعضی از صاحب نظران در زمینه یوگا معتقدند پیشینه آن در ایران دیرینه تر از تاریخ معاصر است. استناد آنان به سنگ نوشته ها و تصاویر کشف شده در تخت جمشید است. البته در منابع مربوط به زمان زرتشت از یوگا کلماتی به چشم می خورد که با توجه به قدمت ایران بعید هم به نظر نمی رسد، اینطور بوده باشد.

مجید موقر با نوشتن مقالاتی در زمینه یوگا در دهه 40 نقش زیادی در آشنا کردن مردم با یوگا داشته است. دو مربی یوگا به دعوت این فرد وارد ایران شده تا یوگا را به مردم آموزش دهند و مردم را با این سبک زندگی آشنا کنند. امروزه کمیته های آموزش یوگا در بیشتر استان های کشور در آموزش به علاقه مندان این رشته فعالیت دارند. اما نمی توان قاطعانه گفت یوگایی که امروز در موسسات و مراکز به افراد آموزش داده می شود یوگای کلاسیک و کهن هندی است بلکه یوگای تحریف شده با فرهنگ متداول ایرانی – اسلامی است که بیشتر این جهان بینی و سبک زندگی را تحت عنوان ورزش، نمونه های مدیتیشن و آرام سازی و ریلکسیشن به افراد آموزش داده می شود.

امروزه نام یوگا در فیلم ها و سریال ها، مراکز دانشگاهی، کتاب ها شنیده می شود که به نوعی باعث علاقه مندی بیشتر افراد نسبت به گذشته نسبت به آن شده است و تمایل افراد نسبت به یادگیری یوگا بیش از پیش شده است، که مسرت بخش می باشد.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.

 

عسل طبیعی را با اطمینان از کیفیت و سلامت آن، از عطارک تهیه نمایید.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

هیچ
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

0