چربی ها چه اثراتی در سلامت انسان دارند؟
آیا می دانید که چربی ها چه اثراتی در سلامت انسان دارند؟
مدت های زیادی تصور می شد که چربـی ها فقط تولید انرژی می کند این مواد مغذی در حجم کم بیشترین مقدار انرژی را تولید می کنند. چربی ها همچنین دارای نقش ساختمانی مهمی هستند. اسیدهای چرب دراز زنجیر غیر اشباع دارای نقش ساختمانی مهمی هستند. اسیدهای چرب دراز زنجیر غیر اشباع دارای نقش غیر قابل جایگزینی در ساختمان غشا، سلول ها و بافت عصبی می باشند. بنابراین چربی ها از مواد غذایی ضروری هستند که باید در رژیم غذایی در حد مطلوب یعنی 1 تا 1/2 گرم برحسب کیلوگرم وزن بدن در روز وجود داشته باشند. متاسفانه در رژیم غذایی ما امروزه مقدار دریافت چربی ها بیشتر است و دریافت زیاد آن ها موجب ایجاد اختلالات گوارشی شده که منتهی به چاقی و بیماری های قلبی – عروقی می شود.
انواع چربی ها
بر اساس منشا غذایی و عملیاتی که روی چربی ها انجام می شود، چربی ها کم و بیش غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع، ویتامین های محلول در چربی می باشند. تصفیه روغن ها موجب تخریب ویتامین های آن شده و هیدروژناسیون (برای تهیه روغن های جامد و کره گیاهی) موجب اشباع شدن اسیدهای چرب و کاهش ارزش بیولوژیک آن ها می شود. همچنین پختن چربی ها موجب اختلال در هضم آن ها شده و اگر درجه حرارت از حد مشخصی تجاوز کند تخریب چربی ها و ایجاد ترکیبات سمی را باعث می شود.
چربی ها چه اثراتی در سلامت انسان دارند؟
توصیه های عملی
مسلم است که مصرف چربی در مواد غذایی بیشتر از نیاز است. توجه به این نکات شاید به شما کمک کند تا سالمتر تغذیه کنید:
20 -25 گرم کره خام در روز مصرف نمایید. هرگز در طبخ غذای خود از روغن های مایعی که زود تجزیه می شود استفاده نکنید روغن منداب، روغن سویا جز این دسته از روغن ها هستند از این روغن ها برای تهیه سالاد حداکثر به مقدار 10 تا 20 گرم در روز مصرف کنید (یک یا دو قاشق غذاخوری)
سیب زمینی، سبزی ها و گوشت را با مارگارین گیاهی یا روغن های گیاهی که قادر به تحمل حرارت هستند (روغن بادام زمینی، آفتابگردان، ذرت و… ) را سرخ کنید. روزانه به مقدار 10 گرم از این روغن ها استفاده شود.