خواص گیاه نفله را بدانیم
کاربرد و خواص گیاه نفله را بدانیم !
نفله یا نفل گیاهی است که در کتب طب سنتی با نام ذرق، نفله و حندقوق بستانی آمده است.
مشخصات نفله
گیاهی است دو ساله و چند ساله به ارتفاع تا 80 سانتیمتر که در مراتع به سبب بلندی در بین سایر گیاهان از دور با گل های زرد مشخص است. برگ های آن مرکب از 3 برگچه که هر برگچه کوچک، بیضی، دندانه دار و نوک تیز است و مرکز سه برگچه با دمبرگی به ساقه وصل می شود. گل های آن زرد و بسیار معطر می باشد. میوه آن به شکل غلاف بی کرک به رنگ نخودی مایل به سبز است که در آن دانه ها قرار دارند. غلاف میوه در بعضی ارقام کمی هلالی است و در بعضی ارقام قوس آن کمتر است و هلالی نیست این گیاه در مراتع و در جنگل ها و در خرمن ها زیاد دیده می شود.
خواص گیاه نفله را بدانیم
سرشاخه های گل دار آن در آغاز برداشت محتوی ماده ای است به نام کومارین که آن ها را با آب مخلوط کرده جوشانده و تقطیر می کنند و اسانس آن را می گیرند، عطر خیلی دلپذیری دارد که بوی آن شبیه بوی علف تازه بریده و چیده شده است و به علت همین عطر است که توصیه می شود در مراتع مخلوط با سایر علوفه کاشته شود.
جالب است بدانیم
مادام که این گیاه جوان است علوفه خوبی برای گوسفند است ولی پس از چندی شاخه و ساقه های آن سفت می شود و دیگر از نظر علوفه مورد توجه نیست و به علاوه در تخم های آن ماده ای است که برای اسب ها مسموم کننده می باشد ولی چوب گیاه دو ساله است برای تثبیت شیب های مراتع و جلوگیری از فرسایش نافع می باشد و به علاوه گل های آن برای زنبور عسل مفید است.
این گیاه در مناطق شمال ایران در مازندرن، لاهیجان، اطراف گیلان، اسپیلی و عمارلو و در اطراف تهران، پل جاجردو، آبگرم، قلهک و در اطراف تبریز، بلوچستان و مشهد در فریمان به طور خودرو دیده شده است.