چوب چینی و خواصش را بشناسیم
چوب چینی و خواصش را بشناسیم
به فارسی و در کتب طب سنتی انواع آن را با نام های چوب چینی و عشبه و عشبه مغربیه و عشبه النار و عشبه چینی نام می برند. در بازار دارویی با نام های چوب چینی و ریشه چینی و ریشه سال سپاری معروف می باشد.
ریشه عشبه ریشه ای است دراز، ناهموار، گره دار رنگ آن خاکستری تا قهوه ای و یا سیاه است. به شکل استوانه در ابعاد مداد و قابل انعطاف که در سطح و در پوست آن شیارها و چروکهایی دیده می شود. مغز آن سفید می باشد. گیاه آن را در کتب طب سنتی با نام طیان ذکر می کنند معمولا با تمشک می روید و اغلب به تمشک می پیچد.
چوب چینی یا ریشه چینی :
ساقه زیرزمینی است که ریشک ها به آن متصل است. رنگ آن سرخ و شکل آن کمی متورم شبیه گلابی به حجم یک مشت، سنگین و گره دار و طعم آن کمی شیرین است. طول قطعاتی از آن که در بازار عرضه می شود در حدود 15-20 سانتیمتر است. گیاه آن تا ارتفاع 2-3 متر می رسد و اگر قیم نگذارند روی زمین گسترده می شود. شاخه های آن پر و سخت و شبیه شاخه های یاس است.
چوب چینی و خواصش را بشناسیم
ترکیبات شیمیایی چوب چینی
از نظر ترکیبات شیمیایی در ریشه و ساقه این گیاه وجود هتروزید پاریلین و مقدار زیادی نشاسته و کمی رزین و اسانس گزارش شده است. در گزارش دیگری آمده است که در واریته ای از گونه فوق مقدار قابل ملاحظه ای انواع استروئید وجود دارد، به علاوه در گیاه مواد سارساپوژنین و تیوژنین مشخص شده است.
در گزارش بررسی های دیگری آمده است که در ساقه زیرزمینی عشبه سه گلوکوساپونین به نام های پاریلین و اسمیلاساپونین و سارساپونین وجود دارد. معمولا در ساقه زیرزمینی انواع چوب چینی و عشبه تانن وجود دارد ولی استثنا هم وجود دارد مخصوصا در گونه ای که در ایران می روید.