با خواص خاکشیر آشنا شویم
با خواص خاکشیر آشنا شویم
در کتب طب سنتی آن را نوعی از تودری ذکر می کنند و در برخی کتب با نام های خبه، شفتره، بذر الخمخم و بزر الخمخم آمده است. در عین حال در بعضی کتب دیگران بذر الخمخم را برای تودری ذکر می کنند. در اصفهان خاکشی و در مازندران شلم بی گویند و نام عمومی آن نیز خاکشیر است.
مشخصات خاکشیر
خاکشیر گیاهی است یک ساله یا دو ساله به بلندی حدود 80 سانتیمتر قسمت پایین گیاه دارای پوششی از کرک و بالای گیاه بدون کرک و در بعضی موارد تمام گیاه بدون کرک است و برگ ها دارای بریدگی های عمیق و 2-3 بار تقسیم شده است. گل های آن زرد رنگ است. میوه خورجین درازی می باشد به طول 15-35 میلی متر و عرض یک میلیمتر به حالت راست و در داخل غلاف خورجین دانه ها قرار دارند. تخم آن ریز کمی دراز و در دو رنگ است یکی مایل به قرمز و طعم آن کمی تلخ و دیگری به رنگ قرمز تیره است.
این گیاه در اغلب مناطق چین می روید و معمولا از شانگهای و پکن تخم آن به داروخانه های سرتاسر چین صادر می شود. در هندوستان در قسمت هیمالیای معتدله از کشمیر تا کومائون در ارتفاعات 1600- 4000 متر و ارقامی از آن در پاکستان در پیشاور می روید. در ایران گونه یاد شده در کلاک کرج، بین تهران و سمنان، توچال دماوند، لشگرک و در مناطق شمالی ایران در مازندران و سایر مناطق شمالی انتشار دارد.
با خواص خاکشیر آشنا شویم
خواص و کاربرد خاکشیر را بدانیم.
در چین از تخم خاکشیر به عنوان ملین و تب بر و برای تسکین التهاب پوست از جمله کهیر استفاده می شود. در هندوستان از گل ها و برگ های گیاه به عنوان قابض و داروی رفع کمبود ویتامین ث استفاده می شود. تخم خاکشیر که تلخ است را برای نرم کردن سینه و به عنوان تونیک و در موارد برونشیت به عنوان تب بر و در موارد اسهال خونی استفاده می کنند. تخم خاکشیر را برای دفع کرم معده و در موارد سنگ کلیه نیز می خورند. مرسوم است 8 گرم از تخم خاکشیر را با شربت قند مخلوط کرده و برای کاهش تب و کهیر بلع می کنند.