چگونه خود را خوشبو نماییم
چگونه خود را خوشبو نماییم !
پیامبر اسلام در مورد مصرف مواد خوشبو کننده و معطر به امت خود سفارش کرده و فرموده است : سه چیز از همه در روی زمین نزد من عزیزترند : زن، عطر و نماز و یا می فرمودند عطر آرامبخش افکار من است.
اجداد ما در زمان های ما قبل تاریخ سعی می کردند روش های گوناگونی را برای تسخیر رایحه های زیبای طبیعت به کار ببرند. یکی از دیرینه ترین راه های تسخیر که هنوز هم از آن استفاده می شود عمل تقطیر است. فرآیندی که از 5000 سال پیش شناخته شده بود و کنده کاری ها و حفاری ها در بین النهرین نشان دهنده آن می باشند.
در اهرام مصر ظرف هایی پیدا شده است که حاوی عطرهای خشکیده ای است و دانشمندان می گویند که این عطرها مسلما به دست مصری ها ساخته نشده است برای این که روی بسیاری از ظرف ها اشعار بسیار لطیفی نوشته شده که شعری چینی سروده اند. در واقع چنین به نظر می رسد که چین از دورترین دوره هستی خود عطرهایی ساخته است. عربستان نیز یکی از مراکزی است که از قرن ها پیش در آنجا عطر می ساخته اند. وانگهی هنوز هم که هنوز است اصطلاح عطریات عربستان در کشورهای اروپایی به گوش می خورد.
چگونه خود را خوشبو نماییم
فرآیند تقطیر توسط بخار
در فرآیند تقطیر اجزا اصلی گیاه (ریشه، ساقه، برگ ها و شکوفه ها) خیسانده می شود تا سلول های روغنی باز شود و سپس روغن اصلی توسط جوشاندن استخراج می گردد. فرآیند تقطیر توسط بخار روشی است که براساس این فرآیند قدیمی عرضه می شده است. هم اکنون این روش رایج ترین و متداول ترین روشی است که به طور گسترده مورد توجه قرار گرفته است و سهولت کار و موثر بودن مدنظر می باشد. قسمت های مختلف جدا شده گیاه در داخل ظرفی قرار می گیرد که در میان آن لوله بخار تعبیه شده که با فشار روغن های اصلی را بیرون می راند.
البته این روش ها به اندازه هم ساده نیستند و برخی از روش های تقطیر که امروزه به نام تکنولوژی پیشرفته در صنایع شیمیایی معروف شده نیز به کار می روند. روش تقطیر مولکولی روش جدیدی است که برای تهیه مواد اصلی معطره گیاهان که به روش های عادی و تقطیر معمولی قابل دسترسی نیستند مورد استفاده قرار می گیرد. و یا هنگامی که مقادیر زیادی از پتانسیل گیاهان در نتیجه اعمال درجه حرارت های بالا تلف می شود لازم است از روش های خاص تقطیر در خلا و … استفاده شود.
روش استخراج نیز از زمان های قدیم به کار می رفته است. دو هزار سال پیش یونانی ها و رومیان عطرها را به این روش استخراج تهیه می کردند. آن ها روغن های اصلی گل ها و گیاهان را به کمک شراب، چربی های جامد و برخی مایعات دیگر بیرون می کشیدند.