تدابیر خانگی حفظ سلامتی در آلودگی هوا
تدابیر خانگی حفظ سلامتی در آلودگی هوا
هوای آلوده یکی از مهم ترین مشکلات شهری در دهههای اخیر است که سلامت تنفسی و عمومی افراد را تهدید می کند. قرار گرفتن مداوم در معرض ذرات معلق، گازها و آلایندههای مختلف می تواند منجر به بروز یا تشدید بیماریهای ریه، قلبی-عروقی، آلرژیها و افزایش عفونتهای تنفسی شود. در کنار اقدامات ساختاری و سیاستی برای کاهش آلودگی هوا، تغییر الگوی تغذیه و مراقبتهای خانگی می تواند به کاهش عوارض کوتاه مدت و کمک به تقویت سیستم ایمنی کمک کند. در این مقاله توصیههای غذایی و تدابیر خانگی مناسب در زمان آلودگی را توضیح می دهیم.
تدابیر خانگی حفظ سلامتی در آلودگی هوا
1.آب جوشیده و سردشده
بهتر است که نوشیدنی اصلی در دورهٔ آلودگی «آب جوشیده سرد شده» باشد. آب جوشیده به دو دلیل مفید است:
- اول اینکه با جوشاندن، بسیاری از میکروارگانیسمهای احتمالی از بین میروند و آب پاک تر می شود؛
- دوم اینکه آب کافی برای حفظ مرطوبت مخاط های دستگاه تنفس ضروری است. مرطوب نگه داشتن غشاهای مخاطی می تواند مانع چسبندگی ذرات و ویروسها به سطح ریهها شده و پاکسازی مخاط را تسهیل کند.
- سرد کردن آب جوشیده قبل از نوشیدن نیز جنبهٔ عملی دارد (اجتناب از نوشیدن آب خیلی داغ) و حفظ نوشیدن مداوم آب را آسان تر می کند.
2.میوهها و مواد غذایی سبک: سیب و آب سیب، کدو حلوایی
سیب دارای فیبر، آنتیاکسیدانها (مثل فلاونوئیدها) و ویتامین C است که می تواند به کاهش التهاب و تقویت ایمنی کمک کند. آب سیب منبعی مناسب برای تامین مایعات و قند قابل جذب است اما بهتر است در حد متعادل و ترجیحاً تازه و بدون افزودنی مصرف شود. کدو حلوایی نیز غنی از کاروتنوئیدها (بتاکاروتن) و ویتامین A است که نقش محافظتی در سلامت مخاطها و سیستم ایمنی دارند. این مواد غذایی نسبتاً سبک هضم هستند و ممکن است از ایجاد «سنگینی» یا خلط غلیظ جلوگیری کنند.



