غذاهای سنگ ساز را بشناسیم
غذاهای سنگ ساز را بشناسیم
چه غذاهایی خطر تشکیل سنگ کلیه را بالا میبرند و چگونه از آن پیشگیری کنیم سنگ کلیه و سنگهای ادراری یکی از مشکلات شایع دستگاه ادراری هستند که میتوانند درد شدید، عفونت و نارسایی کلیه را به دنبال داشته باشند. تشکیل سنگ در نتیجهٔ رسوب مواد معدنی و نمکها در مجاری ادراری است و عوامل متعددی از جمله ژنتیک، کمآبی، عوامل محیطی و رژیم غذایی در آن نقش دارند. در این مقاله روی خوراکیها و نوشیدنیهایی تمرکز می کنیم که شانس تشکیل سنگ را افزایش می دهند، سازوکار اثر آنها را توضیح می دهیم و راهکارهای پیشگیری و جایگزین سالم را پیشنهاد می کنیم.
غذاهای سنگ ساز را بشناسیم
چرا غذاها مهماند؟
ترکیب ادرار متأثر از آنچه میخوریم و مینوشیم است. بعضی از مواد غذایی سطح ادراری مواد تشکیلدهنده سنگ مثل کلسیم، اگزالات، اسید اوریک یا فسفات را افزایش داده و یا موادی را کاهش می دهند که از تشکیل سنگ جلوگیری می کنند (مثل سیترات). همچنین برخی خوراکیها میتوانند باعث کمآبی شوند که غلظت ادرار و در نتیجه احتمال کریستالیزاسیون را بالا میبرد.
خوراکیها و نوشیدنیهای سنگساز
1.نمک (سدیم)
مصرف بالای نمک باعث افزایش دفع کلسیم در ادرار میشود. کلسیم اضافی در ادرار میتواند با اگزالات ترکیب شده و سنگ کلسیمی (شایعترین نوع سنگ) را تشکیل دهد. غذاهای فرآوریشده، فستفودها، کنسروها، غذاهای آماده، تنقلات شور سرشار از سدیم است. توصیه می کنیم که مصرف نمک روزانه را کاهش دهید (معمولاً کمتر از 5-6 گرم نمک یا کمتر از 2.3 گرم سدیم در روز برای بزرگسالان توصیه میشود مگر تجویز پزشک).



