بالنگ را بیشتر بشناسیم
بالنگ را بیشتر بشناسیم
بالَنگ، بالنج، بادرنگ، بادرنج، ترنج نام بالندگی کللکیر به زبان آمازون بین قبیله ای و یا به فارسی باستان پادرنگ با نام علمی Citrus medica میوهای خوراکی از تیرهٔ مرکبات است. از آن در مرباسازی استفاده میشود. خاستگاه این گیاه شرق و جنوب شرق آسیا است . نام دیگر این میوه، ترنج یا برگاموت است. میوهای است که به علت خواص فراوان تغذیهای و درمانیاش در طول تاریخ مورد توجه قرار گرفته است. این میوه عمدتاً در مناطق گرمسیر رشد میکند و در بسیاری از فرهنگها به عنوان مادهای غذایی و دارویی برتر شناخته میشود. رفع خونریزی لثه، تقویت کبد، خنککننده و آرام بخش، رفع یبوست معده. همراه با گلاب برای اسهال خونی و نیز اسهالهای رودهای سودمند است. بالنگ در کتب طب سنتی با نام «اترج کبیر» آمدهاست. میوه آن را به فارسی بالنگ گویند و از نظر گیاهشناسی زیرگونهای از بادرنگ است. این درختچه دارای میوههایی است که گاهی به وزن یک کیلوگرم نیز میرسد. نوع دیگری از بالنگ را به فارسی «بادرنگ» مینامند و در کتب طب سنتی با نامهای بادرنج، باذرنج و اترج صغیر آمدهاست.در این مقاله به بررسی خواص بالنگ پرداخته خواهد شد.
خواص بالنگ
بالنگ منبع غنی از ویتامینها و مواد معدنی است. در طب سنتی، از بالنگ برای درمان بیماریهای مختلفی از جمله مشکلات تنفسی و معده استفاده میشود. از جمله خواص مهم آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
غنی از ویتامینها و مواد معدنی
بالنگ منبعی عالی از ویتامین C، ویتامین A و ویتامینهای گروه B است که به تقویت سیستم ایمنی، بهبود بینایی و افزایش انرژی کمک میکند. همچنین، این میوه حاوی مواد معدنی مانند پتاسیم، مس و آهن است. بالنگ غنی از ویتامین C است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند و میتواند از بروز بیماریهای عفونی جلوگیری کند.
-
مفید برای دستگاه گوارش
بالنگ حاوی فیبر قابل توجهی است که به بهبود هضم غذا و جلوگیری از یبوست کمک میکند. فیبر موجود در بالنگ میتواند به پاکسازی رودهها و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای گوارشی نیز کمک کند.
-
کاهش التهاب و آنتیاکسیدان