تاثیر مواد تغذیه ای بر خلق و خو
با تاثیر مواد تغذیه ای بر خلق و خو آشنا شویم :
رابطه ی تغذیه و خلق و خو از جمله موضوع های جذاب و پیچیده ی علم تغذیه است كه تاكنون كمتر مورد بحث و ارزیابی قرار گرفته است. در آغاز سخن، بهتر است تعریفی از خلق و خو ارائه دهیم :
خلق عبارت است از هیجانی مستمر كه به طور ذهنی احساس می شود و نمونه های آن شامل افسردگی، خشم، رضایت، هوشیاری و آرامش است. خلق و احساسات فقط از طریق گزارش خود فرد قابل بررسی می باشد.
خلق و خو و انتخاب غذا اثرات متقابلی بر هم دارند
مطالعات نشان می دهند كه خلق و انتخاب غذا اثرات متقابلی بر هم دارند. خلق و احساسات می توانند از طریق اثرات فیزیولوژیكی بر انتخاب غذا اثر گذارند. از سوی دیگر تغییر خلق ممكن است نتیجه ی انتخاب غذا باشد. همچنین عوامل دیگر مانند: مسائل اجتماعی و فرهنگی، در دسترس بودن یک غذای خاص، تجربه قبلی ناشی از خوردن غذا، مكان و موقعیتی كه در آن غذا می خوریم و بوی یک غذای لذیذ، همه می توانند در انتخاب غذا اثر بگذارند.
وجود چرخه ی خواب و بیداری و ریتم بیولوژیک، تفسیر اثرات غذا را پیچیده می كنند. وجود این نوع ریتم باعث می شود كه بعضی از افراد خلق مناسب را در صبح و برخی دیگر این حالت را در شب داشته باشند. مواد مغذی مختلفی، روی خلق اثر دارند كه در ادامه به اختصار به برخی از آن ها اشاره می کنیم.
تاثیر مواد تغذیه ای بر خلق و خو
كربوهیدرات :
طبق نظریه ی موجود، مصرف كربوهیدرات باعث تولید هورمونی در مغز می شود كه عملكرد آن تنظیم خواب، تقویت خلق و رهایی از افسردگی است. تریپتوفان اسیدآمینه ای است كه پیش ساز سنتز این هورمون است و برای ورود به مغز با بقیه ی اسیدهای آمینه مشابه، رقابت می كند.