6 غذای محلی ترکمن صحرا به همراه دستور پخت آسان

2783 بازدید
29 تیر 01
ریحون
,

6 غذای محلی ترکمن صحرا به همراه دستور پخت آسان

ترکمن صحرا خطه‌ای با ظرفیت‌های بسیار بالای طبیعی است. از کوه و جنگل تا مرتع و بیابان و حتی سواحل جلگه‌ای، همه را در بر می‌گیرد. مردمان خون‌گرم ترکمن، فرهنگ اصیلی دارند. در سفر به ترکمن صحرا همان اندازه که از دیدنی‌های تاریخی و طبیعی این جلگه حاصلخیز لذت می‌برید، از آشنایی با مردم این سرزمین و آداب و رسوم، محصولات و غذاهای خوش عطر و مزه آن‌ها نیز بهره خواهید برد.

در این مقاله ما شما را با دستور پخت برخی از غذاهای سنتی این شهر که از آداب و فرهنگ سنتی مردم ترکمن صحرا سرچشمه گرفته است آشنا می کنیم.

ترکمن ها از تنوع غذایی بسیار زیادی برخوردار هستند برخی از آنها عبارت است از:

  • چکدرمه
  • باسترمه
  • خورشت ساک
  • بوروک
  • پیشمه
  • بولامه

چکدرمه

چکدرمه مشهورترین غذای محلی استان گلستان است، این خوراک غذای مخصوص بندر ترکمن و آق‌قلا به شمار می‌رود. چکدرمه غذایی بسیار لذیذ است که با موادی ساده در قابلمه ای مخصوص به اسم قازان پخته میشود.

مواد لازم برای تهیه چکدرمه با گوشت گوسفندی

  • برنج: 700 گرم
  • گوشت خرد شده :500 گرم
  • رب گوجه فرنگی : 2تا 3 قاشق غذاخوری
  • پیاز خرد شده : یک عدد متوسط
  • آب : حدود یک لیتر
  • نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و ادویه پلویی : به میزان لازم
  • روغن : به میزان نیاز
طرز تهیه چکدرمه

ابتدا برنج را بشویید و چند ساعت در آب و نمک بخیسانید. پیاز ها را خرد کرده و قابلمه ای مناسب را روی حرارت قرار دهید و مقداری روغن داخل قابلمه بریزید تا داغ شود بعد از آن پیاز ها را به قابلمه اضافه کنید. بعد از تفت پیاز، گوشت خرد شده را داخل آن بریزید و خوب تفت دهید. در حالی که پیاز و گوشت را تفت می دهید 2 الی 3 قاشق رب گوجه فرنگی، مقداری نمک، فلفل و ادویه اضافه کنید. سپس یک لیتر آب داخل قابلمه بریزید و حرارت را بالا ببرید تا آب به جوش بیاید. بعد حرارت را کم کنید و بگذارید تا گوشت کم‌کم بپزد.

بعد از پخت کامل گوشت و کم شدن آب گوشت، برنج خیس خورده شده را از آب خارج کنید و داخل قابلمه گوشت پخته بریزید و آب آن را اندازه بگیرید تا شفته نشود. بعد از جوشیدن برنج، آن را دم کنید. ابتدا حرارت را کمی بالا ببرید تا برنج بخار کند و بعد حرارت را کم کنید تا برنج خوب دم بکشد.

باسترمه

باسترمه یکی از پلوهای خوشمزه بندر ترکمن است که با ماهی ازون برون تهیه می‌شود. باسترمه غذایی مناسب برای مهمانی‌های خانوادگی به شمار می‌رود.

مواد لازم برای تهیه باسترمه

  • برنج 4 فنجان
  • ماهی ازون برون 400 تا 500 گرم
  • سیب زمینی 3 عدد
  • پیاز 3 عدد
  • انار دانه 3 فنجان
  • نمک و فلفل به مقدار لازم
طرز تهیه باسترمه با ماهی
  • برنج را خیس کرده آبکش می کنیم.
  • داخل قابلمه را چرب کرده سیب زمینی ها را پوست گرفته حلقه می کنیم و کف ظرف را با آن می پوشانیم.
  • بعد پیاز حلقه شده و بعد ماهی را روی پیاز چیده نمک و فلفل کافی به آن اضافه می کنیم.
  • ماهی اوزون برون را باید بر روی پیازهای حلقه‌ای به صورت فیله‌ای قرار دهید.
  • در مرحله بعدی نوبت به دانه‌های انار می‌رسد. شما می توانید انار را بر روی ماهی ریخته و در نهایت برنج خود را بر روی این ماهی بریزید.
  • کمی آب بر روی این ترکیب بریزید. البته این میزان آب در حد چند قاشق کافی خواهد بود.
  • سپس برای طعم‌دار شدن غذای اصلی می‌توانید از نمک و فلفل استفاده کنید.
  • سپس روغن ریخته در ظرف را می گذاریم و روی حرارت ملایم می گذاریم تا مدت یک ساعت پخته شود.
6 غذای محلی ترکمن صحرابه همراه دستور پخت آسان

6 غذای محلی ترکمن صحرابه همراه دستور پخت آسان

خورشت ساک

خورشت ساک یکی از غذاهای سنتی و محلی معروف ترکمن به حساب می آید. این خورشت معمولا در مراسم های مهم جشن یا عزا تهیه می شود و بسیار پرطرفدار است.

مواد لازم برای تهیه خورست ساک

  • گوشت 400 گرم
  • نخود 250 گرم
  • پیاز متوسط 1 عدد
  • اسفناج 700 گرم
  • آب نارنج 1/2 پیمانه
  • روغن به میزان لازم
  • زردچوبه 1 قاشق چایخوری
  • آرد 4 قاشق چایخوری
  • سیر 4 حبه
  • نمک و فلفل به میزان لازم
  • آب 6 پیمانه
طرز تهیه خورشت ساک
  • اولین مرحله برای تهیه خورشت ساک این است که نخودها را از شب قبل بخیسانید.
  • حالا نخودها را با آب روی حرارت بگذارید تا بجوشند.
  • همین که نخودها کمی نرم شوند، کافی است. آن ها را از روی حرارت بردارید و بعد پوستشان را بگیرید.
  • یک قابلمه بردارید و آن را روی حرارت متوسط قرار دهید.
  • مقداری روغن در قابلمه بریزید و صبر کنید تا داغ شود.
  • سپس پیازهای نگینی خرد شده را در قابلمه بریزید تا طلایی شوند.
  • گوشت خورشتی را به پیازها اضافه کنید و با هم تفت دهید.
  • کمی زردچوبه، فلفل و در صورت تمایل دارچین بریزید و خوب بهم بزنید.
  • حالا نخودها را به قابلمه اضافه کنید و روی آن ها 5 یا 6 پیمانه آب بریزید.
  • حرارت اجاق را روی درجه زیاد تنظیم کرده و صبر کنید تا به جوش بیاید.
  • وقتی آب خورشت به جوش آمد، حرارت را کم کنید و درب قابلمه را بگذارید تا گوشت آرام آرام بپزد.
  • بعد از گذشت حدودا دو ساعت و نیم، وقتی گوشت خورشت پخته شد، اسفناج هایی را که قبلا خرد کرده اید، به آن اضافه کنید.
  • آرد را با نصف پیمانه آب سرد مخلوط کرده و در قابلمه بریزید.
  • حالا نمک را به خورشت اضافه کنید و صبر کنید تا 20 الی 30 دقیقه دیگر به طور کامل بپزد.
  • در یک ماهیتابه دیگر، مقداری روغن بریزید و سیر خرد شده را با زردچوبه تفت دهید.
  • حالا به خورشت مقداری آب نارنج اضافه کنید.
  • در مرحله آخر سیر داغ را اضافه کرده و خورشت را سرو کنید

 

همچنین بخوانید: 3 روش تهیه واویشکا؛ معروف ترین غذای گیلانی

 

بوروک

نام این غذا را احتمالا به وفور شنیده اید و هر کس در هر جای دنیا، این لقمه ی خوشمزه ی پر از گوشت را به نوعی پخت می کند. در برخی مناطق، بورک گوشت را پیراشکی گوشت نیز معرفی می کنند. بورک به صورت‌های مختلفی مانند بورک با گوشت، اسفناج و قاتقلی بورک طبخ می‌شود.

مواد لازم برای تهیه بوروک

  • گوشت: 200 گرم
  • سیب‌زمینی: 3 عدد متوسط
  • پیاز رنده شده: 1 عدد متوسط
  • تخم‌مرغ کامل: 1 عدد
  • شیر: 1 لیوان
  • مایه خمیر فوری: 1 قاشق غذاخوری
  • آب ولرم: یک چهارم لیوان
  • نمک: یک چهارم قاشق مرباخوری
  • آرد: 1 کیلو
  • روغن مایع: 1 لیوان
طرز تهیه  بوروک
  • برای شروع کار، ابتدا یک چهارم لیوان آب ولرم را درون کاسه بزرگی ریخته و مایه خمیر فوری را به آن اضافه می‌کنیم. سپس، در ظرف را بسته و یک ربع زمان می‌دهیم تا مایه خمیر به اصطلاح عمل بیاید.
  • در مرحله بعد روغن، شیر، تخم‌مرغ، مایه خمیر عمل آمده، نمک، شکر و آرد الک شده را در ظرفی بزرگ با یکدیگر مخلوط کنید.
  • خمیر به دست آمده را در حدود 20 دقیقه کاملاٌ ورز می‌دهیم.
  • سپس، خمیر را می پوشانیم و 2 ساعت صبر میکنیم تا خمیر عمل آمده و حجم آن 2 برابر شود.
  • سیب‌زمینی‌ها را آب‌پز کرده و اجازه  می دهیم کاملا پخته شود.
  • گوشت چرخ کرده را نیز به همراه پیاز رنده شده کاملا سرخ کنید.
  • سیب زمینی های پخته را  رنده و با گوشت سرخ شده، نمک و فلفل مخلوط کرده و خوب مواد را با دست ورز می دهیم.
  • خمیر آماده شده را به کمک وردنه بر روی سطحی آرد پاشی شده باز و به کمک قالب گرد بزرگ و یا لیوان آن را قالبمی زنیم.
  • با قاشق کمی از مواد را برداشته و در وسط خمیرهای قالب زده شده میریزیم.
  • دو سر دایره را روی هم گذاشته و خوب می بندیم.
  • در مرحله بعد هر کدام از خمیرها را با روغن زیاد و داغ در ماهی‌تابه دیواره بلندی سرخ  می کنیم.
  • حتما شعله را کم کرده تا مواد داخل بورک کاملا بپزند

پیشمه

پیشمه یا بیشمه یک شیرینی بسیار خوشمزه ترکمنی می باشد. پیشمه به عنوان یک نوع نان محلی ترکمنی نیز شناخته میشود که از نظر طعم و مزه بسیار شبیه پیراشکی یا گوشفیل می باشد. جزء سوغات محلی ترکمن ها محسوب می شود.

مواد لازم برای تهیه پیشمه

  • شکر 3 لیوان
  • روغن جامد 2 قاشق غذا خوری
  • تخم مرغ 3 عدد
  • شیر نصف لیوان
  • ماست‏ نصف لیوان
  • بیکینگ پودر 2 قاشق غذا خوری
  • وانیل‏ 1.4 قاشق غذا خوری
  • آرد سفید 10 لیوان
  • روغن برای سرخ کردن به مقدار لازم
طرز تهیه پیشمه
  • ابتدا شکر و روغن را با هم خوب مخلوط میکنیم.
  • سپس تخم مرغ را اضافه کرده و با همزن خوب میزنیم.
  • بعد به ترتیب شیر و ماست را اضافه کرده و مخلوط میکنیم.
  • بعد وانیل و بیگینک پودر را درون آرد ریخته و ۳ بار الک کنید و به آرومی آرد را روی بقیه مواد، الک کنید تا زمانیکه بدست نچسبد.
  • بسته به ری آردها ممکنه میزان آرد کمتر یا بیشتر از میزان دستور استفاده شود، پس باید کم کم آرد را اضافه کنیم.
  • بعد روی خمیر را میپوشانیم و به مدت ۲ الی ۳ ساعت استراحت میدهیم.
  • سپس به دلخواه قالب زده و در روغن زیاد با شعله متوسط سرخ میکنیم، دوطرف شیرینی باید قهوه ای کمرنگ شود.
6 غذای محلی ترکمن صحرابه همراه دستور پخت آسان

6 غذای محلی ترکمن صحرابه همراه دستور پخت آسان

بولامه

بولامه غذایی شبیه حلیم است که در هفتمین روز تولد کودک و در طی جشنی زنانه پخته می‌شود. این حلیم یکی از خوشمزه ترین حلیم هایی است که در کل دنیا طبخ می شود و یکی از سنتی ترین و قدیمی ترین غذاهای ایران به شمار می رود.

مواد لازم برای تهیه بولامه

  • برنج گرده یا نیمدانه 2 لیوان
  • روغن حیوانی یا مخلوط روغن و کره
  • شکر 4 پیمانه
  • بادام و پسته برای تزیین
طرز تهیه بولامه

برنج را به مدت یک روز در آب خیس می کنند. برنج خیس شده را در روغن، سرخ می کنند. برنج سرخ شده را به مدت تقریبی ۸ ساعت با آب می چوشانند تا کاملا خمیر شود و روغن موجود در دیگ کاملا جذب شود. پس از حدود ۸ ساعت جوشاندن و جذب شدن آب موجود در برنج، روغن جذب نشده را خارج می کنند. خمیر برنج را با مقداری شکر به هم می زنند تا شکر نیز کاملا جذب شود. بعد از مدتی که شکر جذب شد بولامه آماده نوش جان کردن است.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید

 

پودر نارگیل را با خواص درمان مراقبت و ترمیم پوست، تقویت کننده میل جنسی، کاهش اضطراب، تقویت قلب، جلوگیری از آکنه، ضد افسردگی، بهبود عملکرد مغز، پیشگیری از سرطان، کمک به کاهش وزن، درمان بیماری های تنفسی، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

1
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

  1. سارا
    31 تیر 1401

    بسیار عالی

0