14 علامت نشان دهنده عدم تعادل هورمونی
14 علامت نشان دهنده عدم تعادل هورمونی
هورمون ها مواد شیمیایی خاصی هستند که توسط غدد درون ریز بدن شما ترشح می شوند. آنها پیام رسان های شیمیایی هستند که سیگنال هایی را به سلول ها و بافت های بدن می فرستند و به چندین عملکرد مانند متابولیسم و تولید مثل کمک می کنند.
هنگامی که سطوح هورمونی بدن شما تحت تأثیر برخی عوامل قرار می گیرد، عدم تعادل هورمونی ممکن است رخ دهد. عدم تعادل هورمونی یک مسئله رایج است که امروزه بسیاری از نوجوانان و بزرگسالان، به ویژه زنان را تحت تاثیر قرار می دهد.
اغلب به دلیل علائم مختلف آن مانند خستگی، تحریک پذیری و افزایش وزن نادیده گرفته می شود یا مورد توجه قرار نمی گیرد. اینها علائم عمومی هستند که می توانند در بسیاری از شرایط سلامتی رخ دهند و بنابراین در بسیاری از زنان به زودی به عنوان نشانه ای از یک مشکل هورمونی شناخته نمی شوند.
این مقاله اثرات سطوح غیرطبیعی هورمون را ارائه می دهد.
هورمون ها توسط غدد درون ریز به جریان خون ترشح می شوند و به تعدادی از عملکردهای بدن کمک می کنند مانند:
- رشد
- تنظیم فشار خون
- فعالیت های متابولیک
- تنظیم سطح گلوکز خون
- تولید مثل و قاعدگی
- خلق و خوی عمومی
علائم و نشانه های عدم تعادل هورمونی
در اینجا برخی از علائم و نشانه های رایج عدم تعادل هورمونی وجود دارد که باید مراقب آنها باشید:
-
افزایش وزن
بسیاری از انواع عدم تعادل هورمونی می توانند بر وزن بدن شما تأثیر بگذارند. بیماری تخمدان پلی کیستیک (PCOD)، مشکلات تیروئید و یائسگی بر متابولیسم تأثیر می گذارد و باعث افزایش وزن در بسیاری از زنان می شود. سطوح غیر طبیعی کورتیزول و آلدوسترون نیز با افزایش وزن مرتبط است.
-
خستگی
اگر در طول روز دائماً احساس خستگی، خواب آلودگی یا ناتوانی در تمرکز دارید، ممکن است مشکل هورمونی داشته باشید. خستگی می تواند نشانه سبک زندگی ناسالم، اختلال خواب یا سطوح غیر طبیعی تیروکسین (هورمونی که توسط غده تیروئید تولید می شود) باشد.
-
مشکلات خواب
مشکلات خواب و نوسانات هورمونی دست به دست هم می دهند. برنامه خواب ناسالم، اختلالات خواب و غیره می تواند بر سطح هورمون شما تأثیر بگذارد. جالب اینجاست که کاهش سطوح برخی از هورمون ها (مانند استروژن و پروژسترون) می تواند بر الگوهای خواب نیز تأثیر بگذارد.
-
مشکلات سلامت روان
مشکلات تیروئید می تواند باعث مشکلات روانی شود. سطوح غیر طبیعی هورمون تیروئید می تواند باعث بی قراری، اضطراب یا افسردگی شود.
-
مشکلات باروری
هورمون ها مسئول حفظ سیستم تولید مثلی مناسب در مردان و زنان هستند. زنان بیشتر مستعد ابتلا به مسائل هورمونی هستند که می تواند بر باروری تأثیر بگذارد. اینها شامل تخمدان پلی کیستیک و عدم تخمک گذاری است که بر تخمک گذاری و چرخه قاعدگی تأثیر می گذارد و باردار شدن را دشوار می کند.
مردان همچنین ممکن است تحت تأثیر مشکلات هورمونی مانند سطح غیرطبیعی تستوسترون قرار بگیرند که می تواند بر کیفیت و کمیت اسپرم تأثیر بگذارد.
-
کاهش میل جنسی
کاهش میل جنسی مشکل دیگری است که بیشتر زنان نزدیک به یائسگی را تحت تاثیر قرار می دهد. این به دلیل کاهش سطح استروژن رخ می دهد.
-
مه مغزی
مه مغزی (هوشیاری ابری) از نظر فنی به احساس سردرگمی، ناتوانی در تمرکز روی کارها یا مشکل در تصمیم گیری اشاره دارد. تشخیص آن سخت است و می تواند ناشی از مشکلات هورمونی باشد.
همچنین بخوانید: 6 درمان خانگی موثر عدم تعادل هورمونی
-
آکنه مزمن
برخی از زنان نیز ممکن است در دوران یائسگی به دلیل کاهش سطح هورمون، آکنه را تجربه کنند. آکنه کیستیک یا آکنه مزمن می تواند به دلیل عدم تعادل هورمونی در مردان و زنان باشد.
-
یبوست
استروژن می تواند تأثیر متوسطی بر روند گوارش داشته باشد. این می تواند منجر به یبوست یا اسهال در مراحل مختلف چرخه قاعدگی شود.
-
تعریق زیاد
استروژن همچنین می تواند بر دمای بدن تأثیر بگذارد. بنابراین، نوسانات سطح استروژن می تواند باعث تعریق، تحریک پذیری و غیره شود. گرگرفتگی یا تعریق شبانه که در دوران یائسگی رخ می دهد به دلیل کمبود استروژن است.
-
ریزش مو
افزایش سطح تستوسترون می تواند منجر به نوعی آلوپسی شود. ریزش مو به دلیل مشکلات تستوسترون هم در مردان و هم در زنان دیده می شود و می تواند ژنتیکی باشد. در زنان، ریزش مو نیز می تواند ناشی از تخمدان پلی کیستیک باشد.
-
افزایش سطح قند خون
انسولین، هورمونی که توسط پانکراس تولید می شود، مسئول حفظ سطح گلوکز خون در محدوده طبیعی است. مشکلات انسولین می تواند منجر به دیابت نوع 1 یا 2 شود که هر دو با افزایش سطح قند خون مشخص می شوند.
-
درد و تورم عضلات و مفاصل
استروژن دارای خواص ضد التهابی است و می تواند از شما در برابر بیماری قلبی، درد مفاصل و تورم محافظت کند. بنابراین، کاهش سطح استروژن پس از یائسگی می تواند باعث افزایش درد مفاصل و التهاب در زنان شود.
-
خشکی چشم و تغییرات هورمونی
گیرنده های خاصی برای تستوسترون و استروژن در چشم ها وجود دارد. از این رو، خشکی چشم نیز می تواند یک علامت کمتر شناخته شده از عدم تعادل هورمونی باشد.
عوامل خطر برای اختلالات هورمونی
عوامل خطر برای اختلالات هورمونی عبارتند از:
- ژنتیک: مسائل هورمونی مانند دیابت و PCOD یک جزء ژنتیکی قوی دارند. اگر والدین یا خواهر و برادر شما آنها را داشته باشند، در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستید.
- سن: سن عامل اصلی عدم تعادل هورمونی در زنان است. چرخه قاعدگی و هورمون های تنظیم کننده آن با افزایش سن در نوسان است.
- قومیت: قومیت های خاصی بیشتر مستعد ابتلا به مسائل هورمونی مانند دیابت هستند.
- داروها: استروئیدها، کنترل بارداری و غیره می توانند بر سطح هورمون شما تأثیر بگذارند.
- جراحی قبلی تخمدان: جراحی های تخمدان زنان را در معرض خطر بیشتری برای اختلالات هورمونی قرار می دهد.
- تومورها: تومورهای تخمدان یا تومورهای غده فوق کلیوی می توانند بر تولید هورمون از این اندام ها تأثیر بگذارند.
پیشگیری از عدم تعادل هورمونی
برای جلوگیری یا کاهش احتمال عدم تعادل هورمونی:
- وزن مناسب BMI زیر 25 را حفظ کنید.
- از یک رژیم غذایی سالم و مغذی با مقدار زیادی سبزیجات استفاده کنید.
- هر شب حداقل ۷ تا ۸ ساعت بخوابید.
- از مصرف غذاهای فرآوری شده و چرب خودداری کنید.
- از استفاده از ظروف پلاستیکی خودداری کنید.
از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.
جینسینگ قرمز را با خواص درمان کم خونی، ضعف، کمبود تعرق، بی نظمی تنفس، فراموشی و نسیان، تشنگی مداوم، بی میلی جنسی، خستگی شدید، درمان سوءهاضمه، دردهای ناحیه قلب و تهوع و …، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.