گیاه ترشک درشت را بشناسیم
خواص دارویی گیاه ترشک درشت را بشناسیم
ترشک درشت از ترشک های با برگ های ترش است به فارسی ترشک و در کتب طب سنتی با نام حماض نام برده شده است. گیاهی است چند ساله ارتفاع ساقه آن 50 -100 سانتیمتر برگ های آن به شکل مثلث دراز یا تیرکمانی که قاعده آن به طرف دم برگ و نوک آن به طرف بالا و گوشه های قاعده برگ به طرف دمبرگ برگشته است. گل های آن کوچک به رنگ سبز کثیف یا سبز مایل به قرمز در امتداد محور قسمت فوقانی شاخه گل دهنده در بهار ظاهر می شود.
تخم آن سیاه کوچک براق مثلثی شکل و ریشه آن ضخیم به رنگ قرمز، این گیاه در چمنزارها و اراضی حاصلخیز و کنار مسیر آب های جاری می روید. در سبزی کاری آن را اهلی کرده و ارقامی از آن را به دست آورده و می کارند که برگ پهن آنها تنها و یا با اسفناج مصرف غذایی دارد. تکثیر آن از طریق بذر و یا کاشت قسمتی از بوته گیاه می باشد.
این گیاه در مناطق مختلف اروپا و آسیا وجود دارد. در ایران نیز به طور خودرو در اطراف تهران در باغ ها و در غرب ایران در قصر شیرین و رزاب و در شمال ایران در گیلان، منجیل دیده می شود.
ترکیبات شیمیایی ترشک درشت
از نظر ترکیبات شیمیایی در این گیاه وجود املاح اکسالات و اسید اکسلیک آزاد گزارش شده است و همچنین در گیاه وجود اسید پتاسیم اکسالات و تار تاریک اسید و پتاسیم بینوکسالات و در برگ و ریشه گیاه اکسی متیل انتراکینون تایید شده است. از برگ های خشک آن در حدود 0/05 درصد کوثرستین 3 دی گالاکتوزید می توان گرفت در بررسی های دیگر آزمایشگاهی وجود مواد هایپرین و کریزوفانیک اسید و ویتامین ث و آ گزارش شده است.
گیاه ترشک درشت را بشناسیم
خواص ترشک درشت
از برگ و ریشه گیاه برای مقابله با بیماری های کمی ویتامین ث استفاده می شود. از برگ های آن در اروپا به عنوان مدر و خنک کننده و برای قطع تب استفاده می شود. از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی این گیاه سرد و خشک است و قابض، برگ های آن دارای طعمی ترش است که مربوط به وجود اسید پتاسیم اکسالات در آن است.