گیاه بلوط را بیشتر بشناسیم
آشنایی با گیاه بلوط و خواص درمانی آن
بلوط، درختی که با برگهای پهن و شاخههای پراکندهاش به خوبی شناخته میشود، نه تنها زیبایی طبیعت را افزون میکند، بلکه خواص درمانی فراوانی نیز دارد. از دیرباز، این گیاه در طب سنتی برای درمان انواع بیماریها مورد استفاده قرار گرفته است. در این مقاله، به بررسی ویژگیها و فواید بینظیر گیاه بلوط برای سلامتی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید تا بلوط را بیشتر بشناسیم .
شناخت گیاه بلوط
بلوط (Oak) گیاهی است درختی و خودرو، از تیره راش و در ایران در نواحی کردستان، لرستان، ایلام به صورت جنگل مشاهده می شود. قسمت دارویی این گیاه شامل پوست، تنه درخت، میوه و مازویی که از آن گرفته می شود، است. بلوط را همچون فندق ، از پوست سبز رنگ جدا و پوسته قهوهای مایل به قرمز آن را شکسته و به صورت خام، تفت داده شده و حتی آبپز میل میکنند. مزه آن مانند فندق خوشایند و دلچسب نیست، اما به دلیل غنی بودن از املاح و ویتامینها غذایی بالایی که دارد، مانند اجزای آجیل مغذی استفاده می شود.
مشخصات ظاهری گیاه بلوط
بلوط ها گیاهانی هستند از خانواده راشیان یا فاگاسه (Fagaceae)، درختی، جنگلی و دارای بیش از ۲۰۰ گونه که در نواحی مختلف نیمکره شمالی مخصوصا مناطق معتدل پراکندگی دارند. شکل ظاهری آن ها بر حسب گونه گیاه متفاوت می کند. مثلا برخی به صورت درختان عظیم الجثه و بعضی دیگر دارای ارتفاع کم و حتی به صورت درختچه مانند هستند.
بلوط ها گیاهانی با برگ های متناوب، ساده، دندانه دار یا لوبدار و یا دارای تقسیمات عمیق ترند. در بین آن ها بندرت انواعی با برگ های کامل دیده می شود. مجموعه گل های نر آن ها، شاتون های باریکی به وجود می آورد که حالت آویخته بر روی درخت دارند، ولی گل های ماده در آن ها منفرد و یا به صورت شاتون های کوتاه و معمولا کروی و کم گل هستند. هر دو نوع شاتون بر روی یک پایه درخت قرار دارند. در گل های نر، کاسه ای منقسم به ۵ تا ۹ تقسیم و تعدادی پرچم (متغیر بر حسب گونه) دیده می شود.
میوه آن ها فندقه است و قاعده آن در پیاله ای مرکب از فلس های متعدد و به هم فشرده محصور شده است. این گیاه از نظر طعم میوه دو نوع مزه دارد، یک نوع دارای میوه تلخ و نوعی دیگر دارای میوه شیرین و در اینجا منظور نوع شیرین میوه آن است. گلوله های مازو که در برگ های جمع شده درخت بلوط درست می شوند، مصرف دارویی و صنعتی دارند. پوست تازه آن نرم است و با افزایش سن گیاه شکاف هایی در آن به وجود می آید.
محل رویش و پراکنش گیاه بلوط
هر دو گونه (دارای میوه شیرین و تلخ) در سراسر اروپا یافت می شود. در اکثر نواحی اروپا، پوشش جنگلی بلوط ها را با گونه های تابستانی و زمستانی تشکیل می دهند و در کشورهای شرق و جنوب شرقی اروپا بیشترین بهره برداری از پوست و اندام های دیگر این گیاهان می شود. به طرز معمول بلوط، یکی از گیاهان زیبای بریتانیا است که در خاک رس بهتر می روید. ولی بلوط سسیل بر روی خاکهای سیلیسی و اسیدی بیشتر یافت می شود.
پوست آن را باید در ماه اردیبهشت از شاخه ها جدا کرد و در سایه یا آفتاب همراه با جریان هوا یا هوای گرم با دمای 50 تا 60 درجه سانتی گراد خشک کرد. نمونه های متعددی از درخت های بلوط در جنگل های ایران پراکندگی دارد که به نام عمومی بلوط یا درخت مارو نامیده می شود.
همچنین بخوانید: خواص شاه بلوط هندی
ترکیبات شیمیایی گیاه بلوط
پودر بلوط، با رنگ قهوهای خاص و طعم قابض و کمی تلخش، گنجینهای از ترکیبات شیمیایی مفید است. این پودر حاوی تاننها است که تا ۱۶ درصد از ترکیباتش را تشکیل میدهند و بیشتر از نوع کاتشینها هستند. علاوه بر این، بلوط شامل ترکیبات تریترپنها نیز میباشد که هر یک به نوبه خود خواص درمانی متعددی دارند. این ترکیبات به گیاه بلوط ویژگیهای منحصر به فردی میبخشند که در درمانهای طبیعی بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند.
فواید و موارد مصرف میوه بلوط
بلوط، با مزاج سرد و خشک، دارای تانن (اسید تانیک) و ترکیبات دارویی دیگری است که آن را به یک ماده قابض تبدیل کردهاند. میوه بلوط هرچند خوراکی است، اما بسیار دیر هضم میشود. این میوه فواید درمانی بسیاری دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
-
درمان اسهال شدید:
- افرادی که از اسهال شدید رنج میبرند، میتوانند روزی دو تا سه بار، هر بار یک مثقال از پودر دانه بلوط را مصرف کنند. این روش باعث درمان اسهال و جلوگیری از خونریزیهای داخلی دستگاه گوارش میشود و زخم روده را نیز مداوا میکند.
-
افزایش ادرار:
- کباب کردن و خوردن میوه بلوط میتواند ادرار را زیاد کند و برای افرادی که به ورم حالب (ورم کلیه) مبتلا هستند، مفید است.
-
درمان ورم حالب:
- مخلوط کردن پودر میوه بلوط با پیه خوک و نمک و مالیدن آن در امتداد حالب و کنج ران، ورم حالب را برطرف میکند.
-
بهبود زخمهای پوستی:
- سوزاندن میوه بلوط و تبدیل آن به زغال، سپس پودر کردن و پاشیدن آن بر روی زخمهای پوستی که مرتب آب میدهند و بزرگ میشوند، زخمها را خشک کرده و بهبودی آنها را تسریع میکند.
رفع عفونت های قارچی زنانه با بلوط
زنانی که ترشحات رحمی آنان بیش از اندازه می باشد باید پودر میوه بلوط را با سفیده تخم مرغ مخلوط کرده و بر پنبه ریخته و در قسمت جلو واژن گذارند تا رطوبات زیادی را خشک کند.
- در صورتی که ترشحات متعفن باشد، علامت عفونت است و لازم است همراه این عمل از بخور و شستشو با دارو های ضدعفونی کننده و یا مصرف خوراکی این گونه داروها غفلت نشود.
فواید پوست بلوط
پوست بلوط با خواص دارویی متعدد، از جمله مواد طبیعی مفید در طب سنتی است. در ادامه به برخی از فواید و کاربردهای این ماده اشاره میکنیم:
-
ضد اسهال: پوست بلوط به عنوان یک داروی موثر ضد اسهال شناخته شده است و میتواند به درمان این مشکل گوارشی کمک کند.
-
دهان شویه: محلولهای تهیه شده از پوست بلوط برای درمان التهابات مخاط دهان و گلو بسیار مفید هستند. استفاده از این محلولها به عنوان دهانشویه میتواند التهابات و عفونتهای دهان و گلو را کاهش دهد.
-
مصرف جلدی: پوست بلوط به صورت موضعی نیز کاربرد دارد و میتواند در درمان مشکلات پوستی و التهابات جلدی موثر باشد.
-
پادزهر: یکی از خواص ویژه پوست بلوط، عمل کردن به عنوان پادزهر برای مسمومیتهای ناشی از آلکالوییدها و فلزات سنگین است. این ویژگی آن را به یک ماده ارزشمند در درمان مسمومیتها تبدیل کرده است.
از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.
بلوط را با خواص رفع عفونت های قارچی زنان، درمان اسهال، درمان زخم، درمان دیابت و قند خون، تقویت و افزایش رشد مو، کاهش اشتها و کاهش وزن، جلوگیری از پوکی استخوان، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.