تاثیر کمبود و افزایش قند خون در مغز انسان

4248 بازدید
29 خرداد 97
سمانه
بروزرسانی شده در تاریخ 26 آذر 1400

با تاثیر کمبود و افزایش قند خون در مغز انسان آشنا شوید !

مغز انسان عاشق مواد قندی موجود در خون است، علت این است که برای انجام وظایف خود سلول های عصبی به مقدار متعارف قند در خون یعنی نه زیاد و نه کم احتیاج دارند. در حقیقت برای مغز هیچ چیز مهم تر از نوعی قند که گلوکز خوانده می شود نیست. این ماده در خون و سلول ها حرکت کرده و میزان آن در خون بستگی به میزان مصرف آن دارد. سلول های عصبی بدون گلوکز که در نزد عموم قند خون نام گرفته است نمی توانند به زندگی خویش ادامه دهند. گلوکز داروی هوشمند کننده و بهبود دهنده حالت روانی انسان است. این ماده در بهبود حافظه تمرکز و توانایی های یادگیری دخالت مستقیم دارد. غم و غصه را از انسان دور کرده و میزان دلخوری را کاهش می دهد.

تاثیر کمبود و افزایش قند در مغز انسان !

کمبود قند خون موجب کاهش فعالیت مغز می شود اما در عین حال باید دانست که مقدار زیاد آن بی نهایت خطر آفرین است. این میزان زیاد قند در کارکرد مغز و حافظه اختلال ایجاد می کند. مغزهای آسیب پذیر را آشفته کرده و در ساختار معماری مغز موثر واقع شده با گذشت زمان فعالیت مغز را کاهش می دهد. رمز کارکرد عالی مغز مصرف کردن غذا به گونه ای است که قند لازم و مورد نیاز مغز را در هر لحظه فراهم سازد.

قند خون چیست !؟

قند خون، قند موجود در خون شماست. این قند گلوکز نام دارد، در حالی که قند در ظرف قند و شکر ساکاروز است و متشکل از دو قند گلوکز و فروکتوز می باشد. گلوکز خون شما بدین وسیله اندازه گرفته می شود که مشاهده کنید چند میلی گرم از گلوکز در خون شما وجود دارد. در صد سی سی خون، قند خون طبیعی و عادی معمولا بین 80 تا 120 میلیگرم گلوکز دارد. قند خون غیر عادی معمولا بالاتر از 160 میلیگرم است و یا پایین از 65 میلیگرم می باشد. هر کس که قند خون او بالای 160 میلیگرم است احتمال دارد که مبتلا به بیماری دیابت باشد. در هر حال شاخص حقیقی نه اعداد بلکه چگونگی احساس و نشانه های بیماری شما هستند.

Glucose attarak photo

تاثیر کمبود و افزایش قند خون در مغز انسان

گلوکز سوخت بسیار قوی برای مغز است !

چرا به گلوکز نیاز داریم ؟

گلوکز سوختی است که بدن انسان برای به دست آوردن نیرو و گرما می سوزاند تا به نحوه مناسبی عمل کند همان طور که ماشین نیاز به سوخت بنزین دارد تا حرکت کند. هر سلول بدن برای به دست آوردن گرما و انرژی گلوکز مصرف می کند. مغز و شبکیه چشم انسان برای تامین سوخت مورد نیاز خود فقط گلوکز مصرف می کنند. بدین سبب گلوکز از آن جا که مغز را توانمند می سازد حائز اهمیت است. در حقیقت گلوکز تنها منبع سوختی مغز به حساب می آید. اما سایر سلول های بدن در صورت لزوم قادر به استفاده از چربی ها یا آمینو اسیدهای حاصل از پروتئین نیز می باشد اما نرون ها فاقد این قابلیت هستند. هر گاه میزان گلوکز مغز ثابت نباشد مغز از کار خواهد افتاد.

بیش تر سلول ها گلوکز را به صورت گلیکوژن ذخیره می کنند و وقتی به گلوکز نیاز دارند، گلیکوژن را مبدل به گلوکز می کنند. سیستم عصبی مرکزی که مغز بخش اصلی آن است گلوکز را ذخیره نمی کند بنابراین اولین بخشی از بدن است که تحت تاثیر بیماری کمی قند خون قرار می گیرد. نکته جالب این که مغز تنها 2 درصد وزن بدن را داراست اما بین 20 تا 30 درصد انرژی بدن را به مصرف می رساند. به علاوه میزان ذخیره گلوکز در مغز آن قدر ناچیز است که اگر جبران نشود در ظرف 10 دقیقه تمامی آن به مصرف می رسد.

از آن جا که مغز گلوکز را ذخیره نمی کند بسیار وابسته به میزان گلوکزی است که در جریان خون یافت می شود. وقتی گلوکز موجود در خون کم شود مغز نیروی کافی دریافت نمی کند. بنابراین قادر نیست که به نحوی موثر فعالیت کند و قبل از هر بخشی در بدن تحت تاثیر این امر قرار می گیرد و منجر به بحران انرژی در مغز می شود. نتیجه کلی این کاهش ممکن است در حافظه و وضع روحی و روانی شخص موثر بوده و موجب نقص در کارکرد مغز شود، فقط لحظه ای به این مسئله مهم فکر کنید و بگذارید که اهمیت آن به خوبی در ذهن شما نقش ببندد.

 

همچنین بخوانید: انواع دسر و شربت مخصوص رژیم دیابتی ها

 

ارتباط بین میزان مصرف قند و مغز

اکثر تحقیقاتی که بر روی مغز انجام می گیرد با میزان قند در مغز ارتباط مستقیم دارند. مشکلاتی که کمبود قند در مغز ایجاد می کند بر روی حافظه، میزان دقت، تمرکز، هیجانی شدن و وضعیت روحی موثر می باشد و موجب پیدایش انواع بیماری و مشکلات مغزی و اختلال حافظه می شود.

کاهش قند خون را می توان به دو دسته تقسیم نمود،

  • عضوی
  • کارکردی

اولین دسته عضوی است، نوع بسیار نادری از بیماری کمی قند خون است. علایم این بیماری را غددی مانند لوزالمعده، کبد، فوق کلیوی، هیپوفیز و غیره تولید می کنند که نقص یا توموری دارند این تومور را می توان از نظر پزشکی جدا کرد و نشان داد. به محض این که اشکال رفع شود علایم نیز بر طرف خواهند شد.

نوع دوم کارکردی است، نوع دیگری از بیماری کاهش قند خون است که طی آن قسمتی از فعالیت شیمیایی بدن به درستی عمل نمی کند. رایج ترین نظریه این است که علایم توسط فعالیت یا حساسیت بیش از حد غده لوزالمعده به وجود می آید که بیش از حد انسولین تولید می کند، این نظریه مبتنی بر این فرض است که بیماری کمی قند خون نقطه مقابل دیابت می باشد.

در بیماری دیابت لوزالمعده فعالیت یا حساسیت بسیار کمی دارد و انسولین بسیار کمی ترشح می کند یا اصلا ترشح نمی کند کاهش قند خون کارکردی به دو دسته تقسیم می شود، واکنشی علایم کمی قند خون کمی پس از صرف بعضی از غذاها بروز می کند، فعالیت شیمیایی بدن شما نسبت به این غذاها واکنش منفی نشان می دهد، غذا نخوردن علایم بیماری کمی قند خون در نتیجه غذا نخوردن به مدتی طولانی بروز می کند.

تاثیر کمبود و افزایش قند خون در مغز انسان

تاثیر کمبود و افزایش قند خون در مغز انسان

دلیل بروز این علایم چیست !؟

وقتی قند خون شما بسیار پایین است علائمی بروز می کند، زیرا بعضی از قسمت های بدن نیروی کافی حاصله از سوخت گلوکز را برای فعالیت مناسب دریافت نمی کنند. معمولا اولین بخش هایی که تحت تاثیر میزان کم گلوکز خون قرار می گیرند عبارتند از سیستم مرکزی اعصاب و چشم ها زیرا این نواحی برای تامین نیروی خود فقط از گلوکز استفاده می کند، به همین دلیل است که نشانه هایی نظیر تند خویی، عصبی بودن، نگرانی، سردرد، سر گیجه، خواب آلودگی، اختلالات بینایی، فراموشی، کم خوابی، تشنج، بی هوشی، خستگی بیش از حد و غیره در بین افراد مبتلا به کاهش قند خون رایج است. بنابراین اگر به اصطلاح نیروی تان رو به زوال و تحلیل رفته است بدانید که بیماری کاهش قند در جسم شما شکل گرفته و باید غذای مناسبی را مصرف نمایید.

شیوه مبارزه با کاهش قند خون در طول امتحانات !

برنامه خود را بر چهار رکن اساسی متمرکز کنید آیین غذا خوردن، ورزش، خواب، استراحت و تمدد اعصاب، تفریح و خنده جز این چهار رکن هستند. مربعی را در ذهن خود مجسم کنید هر ضلع از اضلاع مربع در حفظ شکل و استحکام آن حائز اهمیت است، هر یک از چهار رکن در کسب و حفظ میزان قابلیت قند خون و فعالیت شیمیایی بدن به یک اندازه اهمیت دارد.

همان گونه که مشاهده می کنید هر یک از این چهار رکن با هم ارتباط دارند باید هریک از ارکان را به یک اندازه مهم بدانید و بفهمید که چگونه به یکدیگر وابسته هستند. رکن دیگری نیز وجود دارد که برای سلامت فردی شما حیاتی است و در راس زندگی قرار دارد این بعد غنای روحی شماست.

از چهار رکن فوق باید به صورت پلکانی برای دستیابی به میزان قند خون و فعالیت شیمیایی ثابت بدن استفاده کنید. به نظر تمامی محققین علوم تغذیه اگر نامناسب غذا بخورید کم تر می توانید از زندگی خود لذت برده تفریح کنید و بخندید و روی پله های موفقیت گام بردارید. البته ممکن است مصرف غذاهای نامناسب لذت زیادی در بر داشته باشند که از خوردن تنقلات غیر مغذی تا نوشیدنی های مضر حاصل می شود.

اما برای داشتن لذت واقعی در زندگی و برخورداری از تفریح و سرگرمی مناسب ابتدا می بایست فعالیت شیمیایی بدن خود را تنظیم و ثابت کنید. لذا توصیه می شود که برنامه خود را از آیین درست غذا خوردن شروع کنید پس از آن برنامه ورزشی خود را شروع کرده و خواب و استراحت را به راحتی همراه با خنده و تفریح به دست خواهید آورد.

تاثیر کمبود و افزایش قند خون در مغز انسان

تاثیر کمبود و افزایش قند خون در مغز انسان

تحقیقات دامنه دار علمی نشان می دهد که اگر میزان کم قند خون هر روز به مغز شما فشار آورد امکان ندارد که تفریح و سرگرمی داشته باشید و بخندید به احتمال قوی قادر نخواهید بود که بخوابید و استراحت و تمدد اعصاب داشته باید بنابراین در رسیدن به اهداف بزرگ خود با شک بنگرید زیرا تمامی پتانسیل های موفقیت را نابود کرده اید.

آیین غذا خوردن !

گر چه واژه سلول فقط چهار حرف دارد و بیش تر اوقات توجهی به آن نمی کنند اما سلول ها قالب های سازنده بدن شما و تمام موجودات زنده دیگر هستند هر آن چه در بدن شماست از انواع گوناگون سلول ها تشکیل شده مانند سلول های خون، سلول های استخوان، سلول های عضلات، سلول های عصبی، سلول های پوست و غیره، سلول ها از هر جهت نشان می دهند که بدن شما از چه چیز تشکیل یافته است. تمام فعالیت های کارکردی بدن توسط سلول ها انجام می شود. بدن شما زمانی خوب کار می کند که تمام مواد مغذی نظیر آب، ویتامین ها، مواد معدنی، پروتئین ها، کربوهیدرات ها و چربی را که برای حفظ سلامت خود به آن نیاز دارد دریافت کند.

خوب فکر کنید و ببینید که سعی در تغییر و تثبیت چه چیزی دارید؟ بله، تغییر سلول های بدن تان، اگر بتوانید نحوه عملکرد سلول های تان را تا حدی عوض کنید که برای رهایی از شر علائمی که از آن ها رنج می برید کافی باشد احساس ثبات خواهید کرد. باید سعی کنید فعالیت شیمیایی بدن تان را با جلوگیری از فعالیت بیش از حد سلول های تان تثبیت نمایید. به عبارت دیگر جلوی ترشح بیش از حد انسولین و آدرنالین را بگیرید.

هر گاه غذایی می خورید این غذا تاثیر مستقیم و بسیار مهمی بر نحوه عملکرد سلول های تان خواهد گذاشت. ظرف غذا نباید فقط حس چشایی شما را ارضا کند بلکه باید شامل تغذیه بهترین مواد مغذی توسط سلول های بدن تان شود تا سلول ها برای سالم و پر نیرو ماندن این مواد مغذی را به کار برند. شما سلول های جانوران و یا گیاهان را می خورید تا مواد مغذی ای برای سلول های بدن خود تامین کنید.

Glucose3 attarak photo

تاثیر کمبود و افزایش قند خون در مغز انسان

بسیاری از به اصطلاح غذاها مانند آرد سفید و یا فرآورده های شکر، بستنی، مربا، نوشابه های گازدار توام با مواد نگهدارنده و … که حس چشایی شما را ارضا می کنند مواد غیر مغذی بوده و تنها بر مشکلات شما می افزایند توصیه می کنم که از مصرف مواد غیر مغذی اجتناب کنید.

به منظور بهبودی در بیماری کاهش قند خون و همچنین بالا بردن سلامت جسمانی و روحی بسیار سودمند است که بعضی از مفاهیم شیمیایی غذا را بیاموزید و به کار ببرید. از آن جا که خواص شیمیایی غذا به طور مستقیم با فعالیت شیمیایی بدن ارتباط دارد بهتر خواهید توانست از سلامت خود مراقبت کنید.

قند خون چگونه تشکیل می شود !؟

ماجرای تشکیل قند خون از این قرار است وقتی کربوهیدرات هایی از قبیل قند معمولی یا نشاسته ای همانند سیب زمینی، نان، لوبیا و … مصرف می کنید بعد از هضم عمدتا به صورت ملکول قندی به نام گلوکز تبدیل می شود و سپس جذب جریان خون می گردد. جاری شدن قند در داخل جریان خون به لوزالمعده دستور می دهد تا به ساختن انسولین بیشتر بپردازید.

این هورمون جهت هدایت گلوکز به داخل سلول ها لازم است تا به عنوان سوخت در آن جا مصرف شود وظیفه عمده انسولین این است که گلوکز را در خون در حد نرمال نگه دارد. هر گاه میزان افزایش قند در خون نرمال باشد مشکلی پیش نمی آید اما هرگاه افزایش قند در خون در مدتی کوتاه و با سرعت انجام گیرد مثلا با خوردن میزان زیاد کربوهیدرات ها، لوزالمعده باید مقدار زیادی انسولین ترشح کند تا میزان گلوکز خون کنترل شود.

هر گاه این کار هر روز و هر ماه و هر سال پیوسته انجام شود لوزالمعده دچار تنبلی شده و به اندازه کافی انسولین را برای کنترل سطح قند خون ترشح نمی کند در این صورت سلول ها باید انسولین بیشتری را به خون بفرستند تا قند خون را رقیق تر نماید. در این موقع وضعیتی رقت بار به وجود می آید که مقاومت انسولین نام گرفته است و باعث دیابت، بیماری های عروقی از قبیل فشار خون، تصلب شرایین و سرانجام آسیب جدی به مغز می رساند. سطح بالای قند یا گلوکز در خون باعث بالا رفتن سطح انسولین در خون می شود به وجود آمدن این مشکل برای مغز، رگ ها و بقیه بدن انسان خطر آفرین می باشد.

 

همچنین بخوانید:   آموزش تغذیه ای به بیماران دیابت

 

در تمام ادوار زندگی کنترل میزان قند و انسولین باید پیوسته مورد توجه قرار گیرد، هر چه میزان قند خون کاهش یابد تعداد خطاها در اعمال ذهنی بیش تر می شود. میزان بالای انسولین فعالیت سیناپسی را در مغز دچار بحران کرده و در انتقال طبیعی پیام بین سلول های مغزی وقفه ایجاد می کند. بالا رفتن سریع قند خون گاهی نرمال است مثلا پس از مصرف غذا و در کوتاه مدت در یادگیری و قدرت حافظه موثر است اما وجود قند و انسولین زیاد در خون در دراز مدت خطر آفرین بوده و فعالیت مغز را شدیدا تحت تاثیر قرار می دهد.

دلایل فشار عصبی و تپش قلب در طول امتحانات !

کمبود قند خون مستقیم بر روی عمل مغز و دستگاه های عصبی اثر سو می گذارد. مغز در حدود 30 درصد بیش از سایر بافت ها قند مصرف می کند بنابراین کمبود این سوخت مورد نیاز، دکمه وحشت و هراس را می فشارد مغز هیجانی در برابر کمبود سوخت حساس تر است تا مغز متفکر، نتیجه آن که کمبود قند خون باعث ایجاد علایم متعدد و گیج کننده روانی، هیجانی می شود. هم چنین موقعی که بافت مغز که کنترل ضربان قلب، تنفس و حرکت غیر ارادی دیگر بدن از قبیل حرکات دودی روده ها را بر عهده دارد، دچار کمبود قند شود علایم ناراحت کننده ای از قبیل کوتاه شدن تنفس، سرعت ضربان قلب، درد معده و … عارض می شود.

افرادی که با کاهش قند خون رو به رو هستند باید به جای 2 یا 3 وعده غذا در سطح روز، از 6 یا 8 وعده غذا در روز استفاده نمایند. ولی در هر وعده از مقدار حجم کم تر منابع غذایی مورد مصرف قرار دهند یعنی اضافه بر صبحانه، ناهار، شام می توانند در فواصل کم و میان غذاها مقداری خشکبار، دانه هایی مانند تخم کدوی بو نداده، گردو و… یا یک لیوان شیر یا ماست، یا قدری میوه شیرین و تازه را مصرف نمایند. فقط به خاطر داشته باشید که در هر نوبت مصرف میوه فقط از یک نوع میوه مصرف نمایید یعنی از مصرف تنوع میوه در یک نوبت خودداری نمایید.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.

 

عرق برگ درخت گردو را با خواص پایین آورنده قند خون، درمان نقرس، مقوی، ضدعفونی کننده، ازدیاد شیر مادر، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

7
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

  1. ملکی
    4 آبان 1403

    مقاله اثر کاهش قند خون بر مغز عالی بود و باعث آگاهی بنده شد
    ممنونم
    💕🌹👌🙏

    • عطارک
      5 آبان 1403

      عرض ادب و احترام

      از ثبت نظر محترم شما سپاسگزاریم.

      موفق و پیروز باشید!

  2. حسین
    19 بهمن 1401

    سلام
    ممنون از مطالب خوب تون

  3. Asad.kh
    16 آذر 1400

    واقعاً عالی بود و همه سؤالاتم برطرف شد. کاش زودتر این مطلب رو خونده بودم. سپاس

    • عطارک
      17 آذر 1400

      درود بر شما

      از توجه شما سپاسگزاریم؛ بسیار خوشحالیم که متن این مقاله برای شما مفید بوده است.

      شاد و پیروز باشید؛

      • سالمی
        6 آذر 1402

        از شما از شما سپاس گذا ریم متن این مقاله ها باعث شده بیشتر در مورد دیابت وعوارض آن آشنا بشیم وخیلی مفید واقع شد زنده باشید وشاد وپیروز باشید

      • سالمی
        6 آذر 1402

        با سلام ودرود متن این مقاله واقعا مفید واقع شد

0