چطور از نوزاد نارس مراقبت کنیم؟
مشکلات نوزادان نارس !
بیشتر مشکلات کودکان مرتبط با نارس بودن آن ها و سازگاری با محیط جدید می باشد. نوزادان نارس در معرض خطر بیماری های تهدید کننده حیات می باشند. اما پیشرفت های پزشکی تا حد زیادی تعداد نوزادانی را که زنده می مانند افزایش داده است.
این مشکلات در نوزادانی که پیش از سه هفته مانده به زمان تولد به دنیا می آیند رخ می دهد. حاملگی معمولا 40 هفته طول می کشد نوزادانی را که قبل از هفته 37 حاملگی به دنیا می آیند نارس می نامند و این نوزادان به خاطر اندازه کوچک و عدم بلوغ (نارس بودن) ممکن است مشکلاتی داشته باشند شدت این مشکلات بستگی به چگونگی پیشرفت حاملگی تا هنگام تولد و وزن نوزاد دارد. به وسیله اقدامات به خصوص حتی کودکانی که قبل از هفته 23 حاملگی متولد می شوند نیز شانس زندگی دارند.
مشکلات چه هستند ؟
تمامی نوزادان نارس سریعا حرارت بدن خود را از دست می دهند چرا که آن ها نسبت به نوزادانی که سر موقع به دنیا می آیند کوچکتر هستند، پوست نازک تر دارند و چربی کمتری دارند. به علاوه از آن جا که ریه آن ها هنوز نارس است و به اندازه کافی سورفاکتانت (ماده ای شیمیایی که برای مناسب کار کردن ریه مورد نیاز است) تولید نمی کند ممکن است مشکلات تنفسی ایجاد گردد. این حالت را سندرم دیسترس تنفسی می نامند. این نوزادان به دلیل نارس بودن مغز به صورت نامنظم تنفس می کنند. این نوزادان به خصوص مستعد آسیب ها و عفونت هستند.
در هنگام تولد فقدان اکسیژن و عفونت همه می توانند مغز در حال رشد را تحت تاثیر قرار دهند. در خیلی از نوزادن نارس (که قبل از هفته 28 متولد می شوند) ممکن است عروق خونی نازک پاره شوند و خونریزی رخ دهد. از ده نوزاد نارس 8 نفر تحت تاثیر زردی نوزادی (یرقان نوزادی) قرار می گیرند که به علت نارس بودن و عدم بلوغ کبد است در این بیماری رنگ پوست زرد می شود و چشم زرد می گردد.
1- زردی نوزادان !
بیش از نیمی از نوزادان در هفته اول تولد خود دارای پوست زرد هستند. این بیماری را زردی یا یرقان نوزادی می گویند. در بیشتر موارد زردی نوزادی طبیعی است و فقط چند روز طول می کشد و نشانگر یک بیماری جدی نیست. زردی نوزادی به دلیل سطوح بالای یک ماده زرد در خون ایجاد می شود.
این ماده محصول تخریب گلبول های قرمز می باشد. کبد که مسئول حذف این ماده است ممکن است در هفته اول تولد قادر به حذف آن نباشد و این مسئله باعث بیشتر شدن ماده می شود. شیر خوردن نوزاد ممکن است زردی را بدتر کند اما این شیر خوردن می تواند بدون هیچ آسیبی به نوزاد ادامه پیدا کند. اگر زردی نوزادی به وسیله یک عامل و بیماری دیگری مثل ناسازگاری خونی ایجاد شده باشد ممکن است شدید تر باشد. یکی دیگر از علل شایع زردی نوزاد ناسازگاری گروه خونی مادر و جنین است. این بیماری می تواند علل دیگری داشته باشد.
علایم بیماری زردی چیست ؟
در اکثر نوزادان رسیده که زردی نوزادی دارند پوست و سفیدی چشم ظاهر زرد دارد و یا علایم دیگری دیده نمی شود. اگر بیلی روبین خون بالا باشد علایم ممکن است شامل خواب آلودگی و بی میلی غذایی باشد. زردی شدید و غیر طبیعی ممکن است منجر به نقص در شنیدن یا آسیب مغزی شود. اگر به دلیل بسته بودن سوراخ صفرا مجرای صفرا رشد نداشته باشد خطر آسیب کشنده به کبد در صورت عدم درمان وجود دارد.
چه کاری می توان انجام داد ؟
جهت سنجش میزان بیلی روبین و نیز رد شدن وجود سایر بیماری ها باید آزمایش خون انجام شود. اگر شک به بسته بودن مجرای صفرا برود از تست هایی مانند سونوگرافی و ام آر آی کبدی ممکن است استفاده شود. اگر کودک دارای زردی خفیف باشد نیاز به درمان ندارد در غیر این صورت نوزاد را با فتوتراپی یا نور درمانی درمان می کنند.
همچنین بخوانید: آسیب هایی که نوزادان نارس را تهدید می کند
2- مشکلات خواب در کودکان !
برای آن که نوزادان به الگوی خوبی مطابق با والدین خود در 24 ساعت شبانه روز برسند زمان نیاز است. این الگو بستگی به تعداد دفعات نیاز آن ها به غذا دارد. نوزادهای نارس نسبت به نوزادان رسیده به دفعات بیشتری نیاز به غذا دارند و بنابراین دوره خواب آن ها کوتاه تر است. در اطفال بزرگتر این مشکلات می تواند ناشی از درمان، محیط پر استرس یا یک بیماری ساده مانند سرما خوردگی باشد. بعضی از مشکلات خواب در بچه ها اجتناب ناپذیر است اما می تواند برای والدین طفل استرس زا باشد.
چه کار می توانیم انجام دهیم ؟
گرچه در ابتدا الگوی خواب نوزاد نا منظم است اما خودمان می توانیم اقداماتی را انجام دهیم. در طی روز به میزان زیادی او را تحریک به خواب کنید و وقتی خواب آلود شد سعی کنید او را بخوابانید. وقتی نوزاد به سن حدود 10 هفتگی برسد می توانید برای او وقت خواب تعیین کنید. آخرین وعده غذایی در محیطی آرام و تاریک به بچه بدهید. مطمئن شوید که نوزاد راحت است و قبل از بردن او به تختخواب پوشک تمیز به او بپوشانید.
3- مشکلات تغذیه در نوزادان !
تا زمانی که یک برنامه روتین پایه گذاری نگردد مشکلات تغذیه ای در کودکان وجود دارد. این مشکلات به خصوص برای والدین بی تجربه ناراحت کننده هستند اما اگر نوزادان افزایش وزن حاصل کنند جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد. با این وجود اگر نوزادی که به صورت طبیعی غذا می خورد از خوردن غذا اجتناب کند و یا استفراغ کند ممکن است دچار بیماری شده باشد.
چه عواملی باعث ایجاد مشکلات تغذیه ای می گردند ؟
شیر خوردن از پستان ممکن است برای مادر و نوزاد طبیعی نباشد و مدت زمانی طول می کشد تا آن ها این عمل را یاد بگیرند. مشکلات استفاده از شیشه کمتر شایع است. اما می تواند به علت نوع شیر یا اندازه سر شیر ایجاد شود. بعضی از بیماری های ساده مانند سرماخوردگی به صورت موقتی می تواند مشکلاتی ایجاد کند. بیشتر نوزادان وقتی غذا می خورند آن را بالا می آورند اما در بعضی بچه ها ممکن است بالا آوردن غذا دائمی شود. بعضی از کودکان بعد از غذا شدیدا استفراغ می کنند که نشانگر این است که ورودی معده آن ها باریک و یا گرفته شده است.
چه کاری می توان انجام داد ؟
اگر از شیشه استفاده می کنید نباید به دفعات نوع شیر و یا سر شیشه را تعویض کنید چرا که این عمل باعث بدتر شدن مشکل می شود بعد از غذا نفخ و باد شکم کودک را بگیرید و اگر می خواهد استفراغ کند بعد از غذا او را بالا و سر پا نگه دارید. اگر نگران هستید او را وزن کنید تا مطمئن شوید افزایش وزن داشته است.
اگر هنوز فکر می کنید او مشکل تغذیه ای دارد از توصیه های پزشکی استفاده کنید. پزشک مشکلاتی مانند برگشت غذا از معده به مری را در صورت عدم وجود رد می کند و به شما توصیه های لازم را جهت تغذیه می کند. برای ارزیابی رشد ممکن است لازم باشد نوزاد مرتب وزن شود و مورد بررسی قرار گیرد. مشکلات تغذیه ای با گذشت زمان از بین می روند.
4-گریه زیاد !
کودک به وسیله گریه به بزرگسالان می فهماند که گرسنه و یا ناراحت است. گریه طولانی و آرام نشدنی به خصوص در شب برای والدین بسیار استرس زا و خسته کننده است. نوزاد تازه متولد شده به علت اینکه هنوز باید با محیط سازگار شود زیاد گریه می کند. در قولنج نوزاد به صورت دوره های منظم گریه می کند و در هنگام دندان در آوردن نیز خیلی گریه می کند. با این وجود در صورت گریه زیاد یا نامعمول باید با پزشک مشورت کرد چرا که ممکن است نشانگر عفونت یا یک ناهنجاری باشد.
اگر نوزاد گریه می کند اما می دانید سالم است و غذا نیز خورده است از نظر نداشتن نفخ و نیز بدخوابی او مطمئن شوید. اگر برای چند ساعت نوزاد گریه می کند و می ترسید که به او صدمه ای بزنید از شخص دیگری کمک بگیرید. بعضی از نوزادان تا 6 ماهگی خیلی گریه می کنند.
5- کولیک (قولنج) !
بسیاری از نوزادان از 3 هفتگی و تقریبا در یک وقت از روز و معمولا در عصر شروع به گریه شدید می کنند. صدای این گریه با صدای گریه سایر زمان ها متفاوت است. در این دوره ها نوزاد به هیچ یک از اشکال آرام کردن مانند شیر دادن، بغل کردن به بیش از چند دقیقه پاسخ نمی دهد. ممکن است نوزاد حدود سه ساعت گریه کند. گریه هایی که این الگوی منظم را نداشته باشند قولنج نامیده نمی شوند.
با وجودی که در اینجا ممکن است کودک درد داشته باشد اما قولنج به خاطر بیماری نیست و گریه آسیب دائمی ایجاد نمی کند. به هر حال والدین آن را استرس زا می دانند. علت قولنج شناخته نشده است اما با خستگی و محیط نا آرام بدتر می شود.
چه کاری می توان انجام داد ؟
باید با نظم دادن به کارهای روزانه خود کاری کنید که بتوانید در صورت گریه کردن او را آرام کنید. در صورت مشکل با پزشک مشورت کنید. معمولا پس از 3 ماهگی قولنج خود به خود ناپدید می شود.
از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.
عرق گل گاوزبان را با خواص آرامبخش، نرم کننده، معرق، ادرارآور، (دفع کننده کلرورها)، تصفیه کننده خون، رفع التهاب و ورم کلیه، بدون هيچ اسانس و افزودني شيميايي، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.