چرا باید از سماق استفاده کنیم
نکاتی در مورد فواید سماق که بد نیست بدانیم!
سماق گیاهی است که از گذشته تا به امروز در مراسم های باستانی ایرانیان مانند عید نوروز (به عنوان یکی از اجزای سفره هفت سین) و همراه با غذاهای ایرانی (کباب کوبیده و…) استفاده می شده است. سماق در قدیم سماک نیز تلفظ میشده که ریشه واژه، سُمّاق سریانی است. میوه این گیاه عمدتا به عنوان چاشنی غذاها استفاده می گردد و در طب سنتی ایران نیز به عنوان یک گیاه شفا بخش از آن یاد شده است. در حال حاضر با پیشرفت علمی، ثابت شده است که سمـاق یکی از بهترین و غنی ترین منابع آنتی اکسیدان می باشد. لذا، در این مقاله اطلاعاتی با خواص دارویی و مضرات سماق ارائه آشنا می شویم.
گیاه سماق
این گیاه به صورت درختچه ای است و حدود ۲۵۰ گونه دارد. در نواحی گرم و معتدل زمین می روید و در کشور عزیزمان ایران (در شمیران، تفرش، خراسان، قم، محلات، شیراز، رودبار، تبریز) نیز فراوان است و به صورت خودرو بیشتر در کوه های غرب ایران می روید. میوه این گیاه که ترش مزه است بیشتر مصرف غذایی و داروئی دارد و طبیعت آن سرد وخشک است.
قسمت های مورد استفاده سماق
قسمت هایی که گیاه سماق قابلیت استفاده دارد عبارتند از: میوه (ادویه آن پودر میوه خشک شده گیاه سماق است)، برگ و پوست ریشه آن که مصرف طبی دارد.
چرا باید از سماق استفاده کنیم
ترکیبات شیمیایی و موثر در سماق
در میوه خشک آن (پودر) تری ترپن ها ، فلاونوئیدها، اسید سیتریک، اسید وینیک، اسید همالیک و مالات قلیایی یافت می شود. در برگ خشک شده گیاه سماق نیز تانن ها (خصوصا گالوتانن ها )، اکستروز، میریستین و ماده ای مومی وجود دارد.