چاودار چیست و برای بدن چه خواصی دارد ؟
خواص دانه چاودار چیست ؟!
در این مطلب با گیاه چاودار و نام های آن در قسمت های مختلف ایران و جهان، خواص آن و نحوه استفاده از آن در طب سنتی آشنا خواهید شد، گیاهی که شباهت بسیاری به گندم و جو دارد و از آن آرد، نان چاودار، آبجو، نان تر و ودکا و غذای برخی حیوانات تهیه می شوند، بد نیست اطلاعاتی از این گیاه داشته باشیم.
چاودار نوعی دانه است که به صورت علوفه ای رشد می کند و عضوی از خانواده گندم محسوب می شود، البته تا حدی نزدیکی به دانه جو نیز دارد، از دانه چاودار برای تهیه آرد، نان، آبجو، برخی از ویسکی ها، خوراک برخی از حیوانات و نان ترد استفاده می کنند، همچنین می توان آن را به عنوان نوعی چاشنی استفاده کرد. چاودار یک دانه غلات است و نباید با ریهگرا که برای چمن ها، مرتع و یونجه برای دام استفاده می شود، اشتباه گرفته شود.
در کتب قدیم فارسی با نام دوسر، دیوک آمده است. چاودار گیاهی است یکساله از خانواده گندمیان تفاوت شکل بوته آن با بوته گندم این است که دارای ساقه و کاه بلندتر و نرمتر و دانه ها همیشه با ریشک و دراز و نازک است، هر سنبلک دارای 3 گل است که همیشه فقط دو دانه از آنها حاصل می شود. چاودار به طور کلی سه نوع می باشد چاودار درشت و چاودار متوسط و چاودار ریز یا چاودار بهاره انواع چاودار می باشد.
همچنین بخوانید: آرد سوجی چیست و چه خواصی برای بدن دارد؟
چاودار از غلات آسیا است
چاودار از غلات بسیار متحمل و مقاوم در مقابل هوای سرد کوهستان و غله اراضی فقیر و سرد کوهستان است. در 6-7 درجه حرارت جوانه می زند و در 14 درجه سانتی گراد به گل می نشیند و سرانجام در 19 درجه سانتی گراد می رسد. چاودار از غلات آسیا به خصوص جنوب غربی آسیا نظیر ایران و افغانستان است ولی در حال حاضر به سایر مناطق دنیا منتقل شده و در کوهستانات سرد نیمکره شمالی دنیا اغلب کاشته می شود. در ایران در آذربایجان و اردبیل و چهارمحال بختیاری و نایین و سولده و در مناطق مرزی ایران – افغانستان، دره حریرود و آن نواحی کاشته می شود، نام محلی آن در آذربایجان چودار در سولده دیوک در خرقان کارناوار در نایین دیله و در چهارمحال بارنج می باشد.
ترکیبات شیمیایی چاودار را بشناسیم !
چاودار از نظر ترکیبات شیمیایی مقدار زیادی بیش از 50 درصد نشاسته دارد به علاوه دارای ماده ای موسوم به ساکارز و موادمعدنی و سایر مواد می باشد. در هر یک صد گرم دانه خشک چاودار مواد زیر مشخص شده است : آب در حدود 11 گرم، پروتئین در حدود 12 گرم، هیدراتهای کربن حدود 73 گرم، خاکستر 8/1 گرم، کلسیم 38 میلی گرم، فسفر 376 میلی گرم، آهن 7/3 میلی گرم، سدیم 1 میلی گرم، پتاسیم 467 میلی گرم، تیامین 43/0 میلی گرم، رایبوفلاوین 22/0 میلی گرم و نیاسین 6/1 میلی گرم موادی هستند که درون 100 گرم چاودار موجود هستند.
خواص چاودار :
چاودار برای لینت مزاج مفید است و جوشانده 70 گرم بلغور چاودار در یک لیتر آب برای درمان یبوست مزمن اثر مفیدی دارد، آرد آن برای سرباز کردن دمل و آبسه نافع است.
از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.
آرد چاودار را با خواص مبارزه با دیابت، درمان بیماری های قلبی عروقی، کاهش وزن و لاغری، مبارزه با سرطان، کاهش فشار خون بالا، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.