نکاتی مفید راجع به عدس و معرفی خواص و مضرات آن

3835 بازدید
22 شهریور 96
عطارک
بروزرسانی شده در تاریخ 26 خرداد 1403

نکاتی مفید راجع به عدس

عدس گیاهی است علفی و یکساله که ارتفاع آن کمتر از 30 سانتی متر است و به منظور استفاده از دانه آن، پرورش داده می شود، طبیعت آن معتدل است و برگ های آن دارای 6 تا 14 برگچه می باشد که در انتهای آن پیچک قرار دارد. گل های عدس  سفید رنگ  با رگه هایی به رنگ  بنفش است. عدس متعلق به خانواده حبوبات است و شبیه به یک لوبیا ریز است، میوه آن غلاف کوچکی است که در هر یک از آنها 2 تا 3 عدس وجود دارد.

عدس سه نوع است، عدسی که دانه آن گرد و نسبتا درشت است و رنگ آن سبز است و عدس ریز یا عدس قرمز که دانه های آن ریز و به رنگ نارنجی تا قرمز می باشد. نوع سوم قهوه ای یا سیاه رنگ است. عدس یکی از مهمترین انواع حبوبات است که دارای ارزش غذایی بالایی است. از نظر علمی (Lens exculenta) نامیده می شود و در بسیاری از مناطق جهان از جمله ایالات متحده و ترکیه کشت می شود. اغلب از عدس برای تهیه غذاها (عدس پلو، عدسی و…) استفاده می شود.

در این مقاله قصد داریم تا با بیان نکاتی مفید راجع به عدس ، شما را با خواص عدس و مضرات آن آشنا کنیم ، پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید .

 

نکاتی مفید راجع به عدس

نکاتی مفید راجع به عدس

 

عدس منبع طبیعی مواد غذایی

عدس یکی از منابع مهم و طبیعی مواد غذایی است که به دلیل ترکیبات مغذی متنوع، جایگاه ویژه‌ای در رژیم غذایی دارد. این ماده غذایی پرارزش، حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی متعددی است که به شرح زیر می‌باشد:

  • ویتامین‌ها:

    • ویتامین آ: به حفظ سلامت چشم‌ها و تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کند.
    • ویتامین ب1 (تیامین): نقش اساسی در تولید انرژی و عملکرد سیستم عصبی دارد.
    • ویتامین ب2 (ریبوفلاوین): برای رشد و ترمیم بافت‌ها و تولید انرژی ضروری است.
    • ویتامین ب6: در متابولیسم پروتئین‌ها و گلبول‌های قرمز خون نقش دارد.
    • ویتامین ث: آنتی‌اکسیدانی قوی که به تقویت سیستم ایمنی و جذب آهن کمک می‌کند.
  • مواد معدنی:

    • آهن: برای تشکیل هموگلوبین و حمل اکسیژن در خون ضروری است.
    • پتاسیم: به تنظیم فشار خون و عملکرد صحیح عضلات و اعصاب کمک می‌کند.
    • منیزیم: در تنظیم قند خون و عملکرد عضلات و اعصاب نقش دارد.
    • کلسیم: برای سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها مهم است.
    • فسفر: در تشکیل استخوان‌ها و تولید انرژی مؤثر است.
    • مس: به تولید هموگلوبین و سلامت سیستم عصبی کمک می‌کند.
    • مولیبدن: نقش مهمی در عملکرد آنزیم‌ها دارد.
    • منگنز: به متابولیسم کربوهیدرات‌ها، چربی‌ها و پروتئین‌ها کمک می‌کند.
  • سایر مواد مغذی:

    • فولات: برای سنتز DNA و تقسیم سلولی مهم است.
    • فیبر غذایی: به بهبود عملکرد دستگاه گوارش و کاهش کلسترول خون کمک می‌کند.
    • تریپتوفان: یک اسید آمینه ضروری که در تولید سروتونین نقش دارد.
    • هیدرات دو کربن: منبع اصلی انرژی برای بدن است.
    • چربی: به عنوان منبع انرژی و جذب ویتامین‌های محلول در چربی ضروری است.
    • آب: برای عملکرد صحیح تمامی سلول‌ها و بافت‌ها ضروری است.
    • آلبومین: نوعی پروتئین که به تعادل مایعات بدن کمک می‌کند.
    • سلولز: نوعی فیبر که به هضم غذا و بهبود حرکت روده کمک می‌کند.

خواص عدس

خواص عدس بی شمار است ، این ماده غذایی ارزشمند، دارای خواص متعددی است که به سلامتی و تندرستی بدن کمک می‌کند. در ادامه، به برخی از مهم‌ترین خواص عدس اشاره می‌کنیم:

  • نشاط بخش و ضد لاغری:

    • عدس به دلیل داشتن مواد مغذی متنوع، می‌تواند به افزایش انرژی و نشاط کمک کند.
    • این ماده غذایی می‌تواند در جلوگیری از لاغری و بهبود وزن بدن مؤثر باشد.
  • نرم و لطیف کننده پوست:

    • مصرف عدس به دلیل داشتن ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلف، می‌تواند به سلامت و لطافت پوست کمک کند.
  • تقویت حافظه:

    • عدس با داشتن فسفر و سایر مواد مغذی، به تقویت حافظه و عملکرد مغزی کمک می‌کند.
  • قلیایی کننده خون:

    • عدس به تعادل اسیدی-قلیایی بدن کمک کرده و از افزایش اسیدیته خون جلوگیری می‌کند.
  • ضدعفونی کننده:

    • مصرف عدس می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله با عفونت‌ها کمک کند.
  • تقویت عضله قلب و استخوان‌ها:

    • به دلیل داشتن کلسیم و فسفر، عدس در تقویت عضلات قلب، استخوان‌ها و لثه‌ها نقش مهمی دارد.
  • جایگزین مناسب برای مواد گوشتی:

    • عدس به دلیل داشتن پروتئین‌های آلبومین، می‌تواند جایگزین خوبی برای مواد گوشتی باشد.
  • هضم آسان:

    • عدس به دلیل داشتن مقدار کم سلولز، به راحتی توسط دستگاه گوارش هضم شده و جذب بدن می‌شود.
  • کمک به تولید خون تازه:

    • عدس به علت داشتن آهن، در سوخت و ساز بدن و تولید خون تازه نقش دارد و برای افراد مبتلا به کم خونی مفید است.
  • تقویت سیستم عصبی:

    • عدس منبع غنی ویتامین ب3 است که برای بهبود هضم و تقویت سیستم عصبی ضروری است و به تحریک متابولیسم بدن کمک می‌کند.
  • تحریک اشتها و رشد کودکان:

    • مصرف عدس می‌تواند اشتهای کودکان را تحریک کرده و در نهایت به رشد و نمو آن‌ها کمک کند.
  • نیروبخش و نشاط‌آور برای سالمندان:

    • عدس به علت داشتن مواد معدنی مفید، قلیائیت بدن را بالا برده و به تعادل یون‌های بدن کمک می‌کند، که در نتیجه موجب حفظ و تأمین تندرستی سالمندان می‌شود.
  • مفید برای انواع ناراحتی‌ها:

    • خوردن عدس برای اشخاصی که به ناراحتی‌هایی از قبیل سرفه، سوزش ادرار، پیچش روده، راشیتیسم، کم‌خونی، کم وزنی، ضعف حافظه، التهاب سطحی پوست، جوش درون دهان و خارش پوستی مبتلا هستند، اثرات مفیدی دارد.

 

همچنین بخوانید:  دستور پخت عدسی خوشمزه و آسان

 

خواص عدس برای مو

این گیاه حاوی یک گروه منحصر به فرد از عناصر معدنی به ویژه روی است که به تغذیه مو و افزایش درخشش مو کمک می کند. همچنین همان طور که اشاره کردم عدس سرشار از ویتامین ها و پروتئین است که فولیکول های مو را تغذیه می کند و به رشد مو کمک می کند.

طب سنتی و عدس

  • از ضماد عدس (پخته) جهت درمان عفونت های جلدی (خصوصا ویروسی) استفاد ه شده است.
  • غرغره آب عدس پخته شده برای رفع زخم های دهان، گلودرد و دیفتری مفید است.
  • درمان سو هاضمه و نفخ شکم (عدس همراه سرکه)
  • اگرچه عدس حاوی مقادیر نسبتا زیادی پورین است و بهتر است مبتلایان به نقرس مصرف آن را محدود کنند ولی مطالعات نشان داده اند که پروتئین پورین با منشا گیاهی تاثیر منفی در روند بیماری نقرس ندارد.
  • چنانچه عدس سوخته شده را بر پای پلکی که به استرخا (سستی) مبتلا شده بگذارند حالت سستی و استرخا را برطرف می نماید.
  •  اگر با عدس سوخته شده دندان ها را بشویند، دندان ها را سفید می کند و جرم دندان را از بین می برد.
  • در زنان چنانچه خون عادت ماهانه از حالت طبیعی بیشتر باشد برای قطع آن اگر مقداری عدس پوست گرفته را در مقداری سرکه پخته و میل کنند خون عادت قطع می گردد.

مضرات عدس

خوردن عدس به مقدار زیاد صلاح نیست چون عدس غذائی ست دیر هضم و نفاخ و قابض و سرعت جریان خون را کم و خاصیت ارتجاعی دیواره مویرگ ها را نیز کم می نماید. و از این جهت افرادی که یبوست یا نفخ شکم و یا نارسائی عروق قلبی مبتلا هستند بهتر است از مصرف زیاد آن اجتناب نمایند و بخصوص هنگام یکه با غذاهای سرخ کرده و یا با ماهی خورده می شود دیر هضم می گردد.

اشخاصی که به بیماری هایی مانند : ضعف کبد و اعصاب، آترومی، تصلب شرایین، فشار خون، یبوست، کلسترول، صرع، فتق، زخم روده، کولیت، اسید اوریک، نقرس، سخت ادراری، دیابت، بواسیر و قطع عادت ماهانه مبتلا می باشند در مصرف عدس باید احتیاط نمایند و حتی در بعضی از موارد مذکور پرهیز کامل کنند. برای کاهش ضرر آن توصیه شده است که عدس را با سرکه و یا مواد قندی مثل کشمش و خرما میل نمایید.

 

بهتر است در مصرف عدس اعتدال را رعایت کنید تا بتوانید از خواص عدس بهره‌مند شوید و از مضرات عدس در امان بمانید. بهره‌گیری از فواید بی‌شمار عدس بدون تجربه اثرات منفی آن، نیازمند مصرف متعادل و هوشمندانه این ماده غذایی ارزشمند است. اینگونه، شما می‌توانید به صورت کامل از مزایای تغذیه‌ای عدس بهره‌مند شوید و در عین حال از عوارض احتمالی آن جلوگیری کنید.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.

 

عدس را با خواص تنظیم قندخون، درمان کم خونی، تنظیم دستگاه گوارش، بهبود سلامت قلب، کمک به کاهش وزن، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

3
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

0