ناگفته های صمغ کاج
ناگفته های صمغ کاج
صمغ کاج (بهطور کلی رزین یا بَزاقِ کاج) از دیرینه ترین مواد طبیعی است که انسانها برای مقاصد درمانی، محافظتی و صنعتی از آن استفاده کردهاند. این ماده چسبناک که از تنه و شاخههای درختان خانواده Pinaceae ترشح میشود، حاوی ترکیبات شیمیایی متنوعی مانند ترپن ها، رزین ها، اسیدهای رزینی و صابونینهاست. در پژوهش های جدید، اثرات ضدالتهابی، ضد میکروبی، آنتیاکسیدانی، التیام بخشی زخم و حتی اثرات ضد سرطانی صمغ کاج گزارش شده است. این مقاله نگاهی منسجم به شواهد علمی و کاربردهای درمانی صمغ کاج ارائه میدهد.
ناگفته های صمغ کاج
ترکیبات شیمیایی و مکانیسم های عمل
صمغ کاج مخلوط پیچیدهای از ترکیبات آلی است که مهمترین گروههای آن عبارتاند از: ترپنها (مانند آلفا-پین، بتا-پین، دلتا-3-کارین): نقش اصلی در اثرات ضدالتهابی، ضد میکروبی و برونشیال دارند. اسیدهای رزینی (مانند اسید آبیتیک): در چسبندگی، حفاظت گیاه و ایجاد خواص ضد میکروبی دخیلاند. آلکانها و اسیدهای چرب و استرها: در خواص فیزیکوشیمیایی و بیولوژیک نقش دارند. مکانیسم های پیشنهادی شامل مهار مسیرهای التهابی (کاهش تولید پروستاگلاندینها و سیتوکینهای التهابی)، آسیبزدایی به دیوارههای میکروبی، و اسیدیته یا اثرات حلالیتی که مانع رشد میکروبها میشود.
خواص درمانی و شواهد تحقیقاتی
ضدالتهاب و کاهش درد
مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشان دادهاند که عصارههای رزینی کاج فعالیت ضدالتهابی قابل توجهی دارند. ترکیبات ترپنی می توانند مسیرهای التهابی مانند تولید نیتریک اکسید، اینترلوکین-1β و تومور نکروز فاکتور آلفا (TNF-α) را کاهش دهند. این اثر باعث شده که صمغ کاج در درمان موضعی التهابات پوستی، آرتریت موضعی و دردهای سطحی مورد توجه قرار گیرد.



