معرفی گیاه انگشت عروس (خارخر) و خواص درمانی آن
معرفی گیاه انگشت عروس (خارخر) و خواص درمانی آن
انگشت عروس (خارخر) با نام علمی Ononis spinose، گیاهی است پایا و علفی، از خانواده نخودیان یا باقالیان (Faboideae) که دارای ساقه راست به طول 20 تا 60 سانتیمتر و گاهی بیشتر است. از مشخصات ظاهری انگشت عروس این است که، گل های فراوانی به رنگ گلی در طول ساقه آن می روید. میوه اش برجسته و منتهی به نوک باریک و غالبا خمیده است.
محل رویش و پراکنش گیاه انگشت عروس (خارخر)
گیاه انگشت عروس (خارخر) پوشیده از خار است و غالبا در نواحی خشک و زمین های لم یزرع یا کنار جاده ها می روید. انگشت عروس در بیشتر نقاط اروپا و آسیا پراکنده است و به صورت خودرو در کشورهای جنوب شرقی اروپا بهره برداری می شود. از رویش گیاه انگشت عروس (خارخر) در استان های مرکزی، بلوچستان و یزد ایران گزارش شده است.
اندام قابل استفاده گیاه انگشت عروس (خارخر)
اندام قابل مصرف انگشت عروس (خارخر)، ریشه آن می باشد. این گیاه بویی نامشخص و مزه ای کمی شیرین و سوزاننده دارد. انگشت عروس شامل قطعات مکعبی شکل ریشه ها، به قطر یک تا دو سانتیمتر و به رنگ خاکستری یا قهوه ای سیاه است. ریشه ها در مقطع عرضی سفید رنگ و در ناحیه میانی دارای خطوط فراوان و در بیرون، به صورت نامنظم فرو رفته و گود است. پودر ریشه انگشت عروس به رنگ قهوه ای سوخته دیده می شود و دارای بویی نامشخص و کمی شیرین مزه و سوزاننده است.
ترکیبات شیمیایی گیاه انگشت عروس (خارخر)
ترکیبات موثر شیمیایی انگشت عروس (خارخر) شامل ترکیبات اسانسی (کمتر از یک درصد)، ایزوفلاونوییدها، تری ترپن ها و استرول ها می باشد.
خواص دارویی گیاه انگشت عروس (خارخر)
- از گیاه انگشت عروس به عنوان مدر استفاده دارویی می شود.
- خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد.
- در درمان و پیشگیری از بیماری نقرس موثر است.
- ضد رماتیسم است.
- به طور سنتی برای پیشگیری و درمان سنگ کلیه مفید است.
- برای درمان گر گرفتگی کاربر دارد.
- خاصیت ضد التهابی دارد.
- خاصیت ضد باکتریایی و ضد عفونی کننده مجاری ادرار را داراست.
همچنین بخوانید: آشنایی با گیاه شاه پسند وحشی
نحوه استفاده از گیاه انگشت عروس (خارخر)
از ریشه این گیاه به صورت خشک شده و یا پودر شده به عنوان چای استفاده می شود. همچنین، از عصاره این گیاه در صنعت داروسازی و تهیه قرص ها استفاده می شود. به علاوه، از عصاره ریشه گیاه انگشت عروس (خارخر) در صنعت الکل سازی نیز بهره می برند.
طرز تهیه چای (دمنوش) ریشه گیاه انگشت عروس (خارخر)
به 150 میلی لیتر آب جوش، دو تا دو و نیم گرم ریشه خشک شده انگشت عروس و یا پودر ریشه آن را اضافه کنید. بعد از 20 تا 30 دقیقه، چای انگشت عروس آماده است.
میزان مصرف چای (دمنوش) ریشه گیاه انگشت عروس (خارخر)
نوشیدن یک فنجان چای ریشه انگشت عروس، برای 2 تا 3 بار در روز منعی ندارد. میزان متوسط مصرف روزانه این گیاه 6 تا 12 گرم می باشد.
موارد منع استفاده از گیاه انگشت عروس (خارخر)
افرادی که نارسایی عملکرد قلب و کلیه دارند نباید از گیاه انگشت عروس بدون نظارت پزشک، استفاده کنند. مصرف بیش از حد این گیاه، سبب سر گیجه می شود. هیچ تجربه ای در مورد بی ضرر بودن استفاده از ریشه گیاه انگشت عروس (خارخر) در دوران بارداری و شیردهی و همچنین استفاده از آن در کودکان زیر 12 سال وجود ندارد. بنابراین، بدون نظارت پزشک، از مصرف این گیاه خودداری کنید.
از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.
گیاه بابونه را با خواص کاهش اضطراب، افزایش شیر مادران، افزایش گلبول سفید، تقویت مو، اشتها آور، درمان سرماخوردگی، رفع بی خوابی، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.