معرفی انواع نمک و سالم ترین نوع نمک برای مصرف

16 بازدید
06 دی 03
سمانه
بروزرسانی شده در تاریخ 6 دی 1403

معرفی انواع نمک و سالم ترین نوع نمک برای مصرف

نمک جزو اصلی ترین و محبوب ترین چاشنی های دنیا می باشد. در دنیای آشپزی، نمک مفیدترین و کاربردترین محصول در آشپزخانه ها در جهان است. بدون وجود نمک غذاها طعم لذت بخشی نخواهد داشت. نمک خوراکی که دارای نام شیمیایی سدیم کلرید است یکی از انواع مواد معدنی می باشد که بدن برای انجام اعمال و متابولیسم های خود به آن احتیاج دارد. البته مصرف بیش از حد نمک هم مضر می باشد. نمک دارای مدل های گوناگونی می باشد. مدل های مختلف نمک تفاوت دارند باهم که علاوه بر اینکه طعم و مزه ی متفاوتی دارند در میزان سدیم و کلر نیز با هم تفاوت دارند.

نمک دریا

این نوع نمک از تبخیر شدن آب دریا بدست میاد. قیمت آن از بقیه نمک ها مقداری بالا است. نمک دریایی ملایم تر از نمک معمولی است و دانه های آن نیز درشت تر می باشد. این نوع نمک از ترکیب کلرید و سدیم تشکیل می شود. نمک دریایی شامل آهن پتاسیم و روی است همانطور که می دانید از آن در آشپزی و بیماری ها و ساخت لوازم آرایشی استفاده می شود. نمک دریایی خاصیت دارویی هم نیز دارد. نمک دریایی فوایدی زیاد دارد از جمله می توان به بهبودی کم خوابی و سلامت دهان و دندان و دیابت اشاره کرد. البته می توان گفت که برای دستگاه گوارش و کلیه خطرناک است به علت سرب و آرسنیک و ناخالصی هایی که در آن موجود می باشد.

انواع نمک دریا

نمک دودی: نمک دریا با استفاده از انواع مختلف چوب مانند بلوط و گردو به مدت دو هفته روی آتش آهسته دودی می شود و به گوشت و سبزیجات طعمی دودی و چوبی می دهد. طعم این گونه نمک بدون اینکه در انواع غذا ها غالب شود، باعث خوشمزه تر شدن غذا به خصوص انواع کباب ها و گوشت ها می شود. نمک دودی که به آن نمک دریایی دودی مالدون نیز گفته می شود، رنگ کارامل دارد و از جمله نمک های تصفیه شده و ارزان قیمت است.

یکی از مرغوب ترین نمک ها که می تواند در آشپزی مورد استفاده قرار بگیرد نمک مالدون است، این نوع نمک دانه های درشتی دارد که هنگام پخت در غذا حل می شود. از جمله ویژگی های بارز نمک مالدون طعم خوب آن است و بدون هیچ گونه پردازش و مواد افزودنی می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.

نمک هاوایی: از این نمک برای دادن طعمی قوی و متمایز به غذاهای دریایی و گوشت استفاده می شود و در جزایر هاوایی برای برکت دادن به خانه ها و ابزارها استفاده می شود.

نمک سلتیک (نمک فرانسه): نوعی نمک دریایی رایج در فرانسه، به رنگ خاکستری و حاوی آب بسیار کمی است که آن را به یک نمک بسیار هیدراته تبدیل می کند. نمک سلتیک مانند سایر نمک های دریایی دانه های درشت ندارد، بلکه دانه ریز است و می توان از آن مستقیما در آشپزی استفاده کرد. این نوع نمک غنی از املاح و مواد معدنی ضروری بر آب بدن است.

نمک فلور دُ سِلیمی از انواع نمک سلتیک است که به رنگ آبی متمایل به خاکستری دیده می شود، این نوع نمک که به آن گل نمک نیز گفته می شود با استفاده از روش های دستی و طبق شرایط خاص در سواحل بریتانیا استخراج می شود. این نوع نمک یکی از کمیاب ترین و سالم ترین انواع نمک هاست که مزه خوب و بافت ترد دارد. البته باید بگوییم که گران ترین نمک نیز محسوب می شود.

 

معرفی انواع نمک و سالم ترین نوع نمک برای مصرف

معرفی انواع نمک و سالم ترین نوع نمک برای مصرف

 

نمک معمولی یا نمک سفره

سنگ نمک

این نوع نمک از معادن نمک زیرزمینی با استفاده از روش های خاص و سنتی استخراج می شود، زیرا حاوی مواد معدنی بیشتر و مواد مغذی مهمی است و همچنین می توان از آن برای حذف سموم از گوشت استفاده کرد. لازم به ذکر است که وقتی به محصولات پخته شده اضافه می شود، به دلیل طبیعی بودن آن، طعم خاصی ایجاد می کند. نمک معدنی یا سنگ نمک، سدیم و سدیم کلرید کمتری نسبت به دیگر انواع نمک دارد و می توان گفت از این نظر سالم تر است. این نوع نمک معمولا گران تر از سایر انواع نمک می باشد.

نمک هیمالیا

این نمک در نزدیکی هیمالیا از بزرگترین معدن پاکستان استخراج می شود.این نمک حاوی مقادیر کمی اکسید آهن همراه ناخالصی های معدنی است که به آن رنگ صورتی می دهد. همچنین حاوی مقادیر کمی پتاسیم، منیزیم، کلسیم و آهن است که باعث می شود غنی از مواد معدنی باشد. سدیم کمتری نسبت به سایر نمک ها از جمله نمک خوراکی معمولی دارد. نمک هیمالیا دانه های درشت دارد و اگر برای مصارف آشپزی مورد استفاده قرار می گیرد، بهتر است آسیاب شود. همچنین می توان از این نمک برای تزئین غذا ها و میوه استفاده کرد، چون رنگ جذابی دارد و ظاهری زیبا به غذا ها می دهد. نمک هیمالیا ترکیبی جذاب برای دفع سموم از بدن است، به تعادل قند خون و هورمون ها کمک می کند. در بهبود مشکلات تنفسی و گوارشی نیز نقش دارد.

نمک کوشر

این نوع نمک که با دانه های درشت خود مشخص می شود به نمک ساده بدون ید نیز معروف است. علاوه بر این، نمک کوشر با نمک خوراکی معمولی تفاوتی ندارد، مگر در ساختار دانه ها، زیرا دانه های آن از نظر اندازه بزرگتر هستند، اما زمانی که ذوب می شوند، تفاوت طعم واقعی بین آن و نمک معمولی وجود ندارد.

نمک کوشر را می توان در آشپزی مورد استفاده قرار داد، این نوع نمک قیمت مناسبی دارد و فاقد مواد افزودنی می باشد.

نمک آبی

نمک آبی به رنگ آبی است و بلور های بسیار زیبایی دارد. این نوع نمک مختص دریاچه نمک در ایران است. طعم متمایز و کمی شیرین دارد. نمک آبی منبع غنی از انواع املاح و مواد معدنی است و رنگ منحصر به فرد آن نیز به دلیل فشرده شدن و قرار گرفتن در معرض تغییرات طبیعی در طی سال های طولانی ایجاد می شود. نمک آبی حاوی پتاسیم طبیعی در ترکیب خود است. این نوع نمک برای بهداشت دهان و دندان، بهبود گوارش، رفع برخی از مشکلات تنفسی، رفع استرس، تنظیم تعادل آبی بدن و… مفید است.

نمک سیاه

نمک سیاه یکی دیگر از انواع نمک ها است که با طور گسترده در مناطقی از پاکستان و هند مورد استفاده قرار می گیرد. بلور های این نمک به رنگ بنفش تیره یا سیاه دیده می شوند. نمک سیاه یکی از انواع نمک های غنی از مواد معدنی است، این نوع نمک حاوی سولفور است که برای سلامتی انسان بسیار مهم می باشد. به افرادی مبتلا به تیروئید و فشار خون بالا توصیه می شود که به جای استفاده از نمک های معمولی یددار از نمک سیاه استفاده کنند چون سدیم کمی دارد.

نمک سیاه در بهبود وضعیت گوارش و پوست، رفع پوکی استخوان، تقویت سیستم اعصاب ، تنظیم قند خون و… نقش موثری دارد. با این حال نمک سیاه جز نمک های رایج محسوب نمی شود و در مناطقی خاص از جمله هند از آن استفاده می شود.

نمک میوه

یک ترکیب یونی از انواع نمک های موجود در طبیعت است که معمولا در شیرینی پزی کاربرد گسترده دارد. از این نوع نمک در تهیه انواع کیک ها و برای ایجاد پف و برآمدگی کیک استفاده می شود. این نمک به شکل پودری است.

مضرات نمک که بدن ما رو تهدید میکند

نمک از ۴۰ درصد سدیم و ۶۰ درصد کلرید سدیم تشکیل شده است. بنابراین با مصرف نمک حجم زیادی سدیم وارد بدن ما می شود. وجود نمک ضروری است اما استفاده زیاد از آن برای بدن خطرناک می باشد.

 

همچنین بخوانید: فواید نمک درشت برای درمان بیماری ها ، زیبایی و مصارف خانگی

 

بررسی تفاوت نمک صورتی و آبی؛ کدام نمک خواص بیشتری دارد؟

معمولا نمک خوراکی آبی و نمک هیمالیا به دلیل تشابه در عناصر تشکیل دهنده، از خواص مشابهی نیز برخوردار هستند؛ اما با وجود تفاوت در میزان این عناصر می توان گفت در برخی مواقع خواص نمک معدنی هیمالیا با خواص نمک آبی سمنان متفاوت است. با بررسی خواص نمک صورتی و آبی می توان نتیجه گرفت که کدام نمک پرخاصیت تر است.

از جمله خواص نمک صورتی می توان به افزایش سطح هورمون سروتونین در بدن، کمک به درمان میگرن، رفع خلط گلو و درمان برونشیت اشاره کرد. همچنین عناصر موجود در کریستال نمک هیمالیا علاوه بر تامین املاح مورد نیاز بدن، خاصیت ضدعفونی کننده طبیعی برای دهان و دندان دارد.

از فواید نمک آبی نیز می توان به حفظ تعادل مایعات بدن، تنظیم انقباضات عضلانی، حفظ ضربان منظم برای قلب، کمک به کاهش فشار خون و محافظت در برابر سکته مغزی و کاهش احتمال پوکی و نرمی استخوان اشاره کرد. هم چنین وجود میزان کافی از عنصر آهن در سنگ نمک آبی به انتقال اکسیژن به ریه از طریق گلبول های قرمز کمک می کند. منیزیم موجود در نمک آبی اصل نیز خطر ابتلا به دیابت و بیماری های قلبی و عروقی را در بدن کاهش می دهد.

مضرات نمک

همانطورکه میدانید مصرف زیاد نمک باعث بالارفتن فشارخون می شود. فشارخون بالا موجب سکته قلبی نیز می شود به همین علت باید در رژیم غذایی مصرف نمک را کنترل کنیم. مصرف بیش ازحد نمک به علت سدیم موجود در آن اثرات منفی بر کلیه و مغز هم نیز دارد.

مضرات نمک برای قلب

تحقیقات نشان داده است که تاثیر نمک بر بیماری های قلبی امری بسیار جدی و قابل توجه می باشد. یکی از راهکارهای کاهش بیماری قلبی و عروق محدودیت مصرف یا حذف نمک در رژیم های غذایی می باشد. برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی می بایست از سبزیجات، میوه و فیبر های غذایی (مانند غلات سبوس دار) که جزء اجرای اصلی یک رژیم غذایی سالم هستند استفاده شود.

چون که سبزیجات و انواع میوه ها منبغ غنی از پتاسیم می باشند و این موضوع در پایین آمدن فشار خون می شود. باید از غذاهای آماده دوری کنیم زیرا اکثر رستوران ها برای تهیه غذا از نمک زیادی استفاده می کنند. سعی کنیم نمکدان را از میز غذا حذف کنیم و برای جایگزین کردن از ادویه جات مانند آبلیمو و سرکه استفاده کنیم. از مواد غذایی با طعم شور مانند خیارشور و یا پنیر شور خودداری کنید.

فواید نمک

نمک یکی از موارد ضرروری برای سوخت و ساز بدن است. طبع نمک گرم و خشک است که غذا را سالم می کند. برای ضدعفونی کردن سبزیجات می توان آب و نمک را باهم آماده کرد و مدتی در ظرف قرار دهیم تا سبزیجات ضدغفونی شود. مصرف نمک سیستم هضم غذا را بهبود می بخشد.

مصرف نمک به نرم شدن و صاف شدن حنجره نیز کمک می کند و از تنگی نفس هم جلوگیری می کند. مصرف نمک بعد از غذا موجب می شود که باقی مانده مواد غذایی در لابه لای دندان باعث خرابی دندان ها نشود.

ماده اصلی سازنده انواع نمک های خوراکی سدیم کلرید است. توصیه می شود در خوردن انواع نمک ها جانب احتیاط را رعایت کرده و از مصرف بیش از حد نمک در غذاها خودداری کنید. سدیم کلرید موجود در نمک ها اگر بیش از حد معمول وارد بدن انسان شود می تواند باعث بروز عوارض جدی از جمله بیماری های مربوط به فشار خون، بیماری های قلبی و عروقی، پوکی استخوان و نارسایی های کلیوی شود.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.

 

نمک اپسوم را با خواص  تسکین درد معده، کاهش وزن، درمان تورم و گرفتگی عضلات، درمان آفتاب سوختگی، تقویت سیستم گوارشی، کاهش استرس، کاهش فشارخون، درمان چین و چروک پوست و … با بهترین کیفیت، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

هیچ
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

0