طرز تهیه انواع سوهان ها به روش خانگی و سنتی
طرز تهیه انواع سوهان ها به روش خانگی و سنتی
سوهان (Sohan) یکی از شیرینی ها و میان وعده های قدیمی ایران محسوب می شود. سوهان قم معروف ترین و متنوع ترین سوهان در ایران می باشد که به عنوان یک سوغات معروف در دنیا شناخته می شود. تاریخچه سوهان قم به زمان قاجار باز می گردد که در آن زمان به حلوا گندم نیز شهرت داشته است. در گذشته سوهان ها به روش کاملا سنتی و دستی تهیه می شده است. علاوه بر سوهان قم، انواع دیگری از سوهان ها مانند سوهان اصفهان، سوهان عسلی، سوهان کنجدی و … نیز تهیه می شود. حال تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید و با طرز تهیه انواع سوهان ها به روش خانگی و سنتی آشنا شوید.
طرز تهیه انواع سوهان ها به روش خانگی و سنتی
سوهان عسلی بادامی
مواد لازم:
- عسل 3 قاشق سوپ خوری
- شکر 150 گرم
- روغن مایع 4 قاشق سوپ خوری
- خلال بادام 150 گرم
- زعفران ساییده یک قاشق چای خوری
طرز تهیه: در یک ظرف کوچک شکر، روغن و عسل را ریخته و روی حرارت تند و یکنواخت گذاشته و گاهی هم بزنید تا شکر آب شده و طلایی شود. خلال بادام را تمیز کرده و داخل مایه ریخته و مخلوط کنید، سپس زعفران را در کمی آب جوش حل کرده و به مایه اضافه نموده مخلوط نمایید تا یکدست شود. سپس مقدار کمی را در یک گوشه سینی بریزید اگر خودش را گرفت آماده شده ولی اگر هنوز آماده نبود کمی دیگر آن را حرارت دهید. سپس با قاشق مرباخوری با فاصله روی سینی ریخته تا مایه تمام شود و برای تزیین می توانید از خلال پسته استفاده نموده و بعد از سرد شدن آنها را در یک ظرف دردار نگهداری نمایید.
سوهان نخودچی
مواد لازم:
- شکر یک لیوان
- گلاب نصف لیوان
- نخودچی بو نداده یک لیوان
- کنجد بونداده 2 قاشق غذاخوری
- روغن به میزان لازم
- پسته جهت تزیین
طرز تهیه: یک ظرف کوچک دیواره بلند را روی حرارت قرار داده و شکر و گلاب را در آن ریخته و درب ظرف بگذارید تا آرام آرام بجوشد تا زمانی که شکرها کاملا آب شده و رنگ کاراملی و غلظت عسل پیدا کنند. حال نخودچی و کنجدهای بو نداده را به شکر آب شده افزوده و هم بزنید و زیر حرارت را خاموش کنید. سپس، کف سینی را کمی چرب کرده و با یک قاشق مرباخوری با فاصله روی سینی خیلی سریع ریخته تا مایه تمام شود و برای نهایت خلال پسته را برای تزیین روی آن بریزید و پس از سرد شدن آن را از سینی جدا کرده و در ظرف دردار نگهداری کنید.
همچنین بخوانید: طرز تهیه چند نوع از شیرینی های گیاهی بدون فر
سوهان کنجدی
مواد لازم:
- شکر یک لیوان
- کنجد خام یک لیوان (سر خالی)
- روغن به میزان لازم
- کاغذ آلمینیومی به میزان لازم
طرز تهیه: در یک تابه شکر را ریخته و روی حرارت تند و یکنواخت گذاشته و گاهی هم بزنید تا شکر آب شده و طلایی شود. سپس، کنجد را داخل مایه ریخته و مخلوط کنید. اکنون مواد را خیلی سریع روی فویلی که از قبل چرب کرده اید بریزید و یک فویل دیگر چرب شده را روی آن قرار داده و با وردنه مایه را باز کنید تا به شکل ورقه کاغذ، تخت و نازک شود. پس از سرد شدن فویل ها را جدا کرده و سوهان ها را به شکل دلخواه تکه کرده و در ظرف مورد نظر قرار دهید.
سوهان قم
مواد لازم:
- آرد گندم 100 گرم
- گندم 50 گرم
- روغن 150 گرم
- آب یک لیوان
- پودر قند 150 گرم
- خلال بادام 2 قاشق غذاخوری
- پودر نارگیل یک قاشق غذاخوری
- پودر پسته 2 قاشق غذاخوری
- زعفران سائیده یک قاشق غذاخوری
طرز تهیه: برای تهیه سوهان قم به جوانه گندم نیاز است و جوانه زدن آن 9 روز طول می کشد.گندم را 3روز خیس کنید و 3روز دوم آن را در یک دستمال نمدار قرار داده و در این 3 روز دستمال را مرطوب نگه دارید تا خشک نشود تا جوانه بزند و3 روز آخر آن را در سینی ریخته و پارچه را نمدار کنید. سپس ریشه های گندم را جدا کرده و آن ها را همراه گندم ها کنار بگذارید تا نم آنها از بین برود. سپس، حال آن ها کوبیده و الک کنید. لازم به ذکر است برای سهولت کار می توانید از پودر جوانه گندم آماده نیز استفاده کنید.
حال آرد پودر جوانه گندم و آرد گندم را الک کرده و با یک لیوان آب مخلوط کنید. سپس، آن را در قابلمه ریخته و اجازه دهید بجوشد. در همین حال زغفران، روغن و پودر قند را به آن افزوده و هم بزنید تا آب آن تمام شود. مرتب مخلوط را هم بزنید تا سرخ رنگ شود. سپس، مایه داغ را روی کاغذ روغنی ریخته و پهن کرده و پودر پسته، خلال بادام و پدر نارگیل را روس ن پاشیده و فشار دهید. پس از سرد شدن آن را به تکه های دلخواه خرد کرده و در ظرف مورد نظر بچینید.
سوهان اصفهان
مواد لازم:
- شکر 300 گرم
- کره 300 گرم
- آرد سفید سبوس دار3 قاشق غذا خوری
- روغن جامد150 گرم
- عسل 120 گرم
- آب نصف لیوان
- آرد سفید یک و نیم قاشق غذاخوری
- خلال بادام 350 گرم
- خلال پسته 75 گرم
- پودر هل 2 قاشق غذاخوری
- گلوکز 60 گرم
طرز تهیه: در یک ظرف نسوز آرد سبوس دار وآرد سفید را ریخته و تفت دهید تا رنگ آن تغییر کرده و خامی آن گرفته شود. حال شکر را افزوده و با حرارت کم هم بزنید. سپس، خلال بادام و پسته را کمی بو داده و به همراه آب و کره به مخلوط اضافه کرده و خوب هم بزنید. تمامی مواد را به مدت 45 دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید تا آب آن کم شود. سپس، عسل را یه آرامی افزوده و هم بزنید. حال گلوکز را افزوده و خوب هم بزنید. بعد از گذشت 30دقیقه زعفران را نیز اضافه کنید و هم بزنید تا زمانی که حالت کشدار و سفت پیدا کند. در این مرحله پودر هل را افزوده و هم بزنید و حرارت را خاموش کنید. حال کف ظرف را چرب کرده و مواد را روی آن پهن کنید و پس از سرد شدن سوهان را به اندازه دلخواه خرد کرده و در ظرف مورد نظر بچینید.
از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.
عسل طبیعی را با اطمینان از کیفیت و سلامت آن، از عطارک تهیه نمایید.