ذرت خوشه ای یا سورگوم چیست و در طب سنتی چه کاربردی دارد؟
ذرت خوشه ای را بشناسیم.
به فارسی ذرت خوشه ای و به هندی جوار نامیده می شود. گیاهی است از خانواده غلات و دارای گونه های مختلفی است که چند گونه آن بیشتر برای محصول دانه کشت و کار می شود و در طب سنتی نیز مورد توجه است. ذرتخوشه ای که بیشتر از نظر محصول دانه برای خوراک انسان و دام و طیور مورد توجه است.
گونه دیگری نیز از نظر دانه بسیار مورد توجه است و در آفریقا غذای لذیذی به نام کوس کوس از آن درست می کنند. ذرت خوشه ای شیرین که بیشتر برای تهیه قند و الکل و ملاس و سایر فرآورده های نظیر آن مورد توجه است.
ذرت خوشه ای یا سورگوم
مشخصات ظاهری سورگوم
ذرتخوشه ای گیاهی است یک ساله و در بعضی گونه ها چند ساله بلندی بوته آن تا 2 متر نیز می رسد. برگ های آن دراز، نوک تیز و موج دار بدون دمبرگ است که ساقه آن را در آغوش می گیرد. میوه آن در گونه های مختلف به شکل خوشه های فشرده یا خوشه ای باز است.
دانه ها در برخی گونه ها مانند ذرت خوشه ای شیرین در داخل پوسته قرار دارد و در بعضی دیگر مانند ذرت خوشه ای سر عصایی که انتهای ساقه خوشه دهنده خمیده است از پوسته خارج می شود. رنگ دانه ها بسته به نوع و گونه ذرت خوشه ای سفید، زرد، صورتی، قهوه ای و در آخر سیاه می باشد.
وطن ذرتخوشه ای آفریقاست و در سایر مناطق عالم نیز انتشار دارد و کاشته می شود. در سرتاسر هند کاشته می شود و در ایران نیز در اغلب مناطق کاشته می شود. در کرج، آذربایجان، در اصفهان، اشتران کوه، مازندران، گوتوند و در بلوچستان می روید. در بلوچستان با نام های محلی حب و محمد عیسی در مکران و جواری در لاس بلاس، ققار جواری در بابیان شهریق نام برده می شود و نوع دانه های آن در جالیزها و مزارع توتون در خراسان می روید و به شکل زراعت بزرگ نیز برای استفاده از دانه آن برای علوفه در ایران معمول شده است که در بعضی مناطق می کارند.