خواص درختچه رتم را بشناسیم

2776 بازدید
04 مهر 97
سمانه
بروزرسانی شده در تاریخ 24 آذر 1400

خواص درختچه رتم را بشناسیم

در کتب طب سنتی به چند گیاه رتم گفته می شود.

مشخصات رتم را بشناسیم:

درختچه کوچکی است به بلندی تا 1/5 متر، شکل کلی آن شبیه درختچه طاووسی ولی دارای ساقه های چوبی سفید است خیلی پر شاخه و بدون خار، برگ های آن کوچک بیضی کشیده نوک تیز به رنگ سبز روشن، گل های آن درشت زرد رنگ خوشه ای که طول خوشه تا 6 سانتیمتر می رسد و بهار ظاهر می شود.

این گیاه بومی اروپا و آسیای صغیر است و در ایران در جنگل های ارسباران و قره داغ بسیار دیده می شود. بیشتر جنگل ها و مراتع طبیعی مرطوب و گودال ها را دوست دارد، برگ و گل و تخم آن در طب سنتی مصرف دارویی دارد.

خواص درختچه رتم را بشناسیم

خواص درختچه رتم را بشناسیم

ترکیبات شیمیایی رتم:

گیاه رتم از نظر ترکیبات شیمیایی در گیاه علاوه بر تانن، لعاب و یک ماده تلخ در برگ و تخم آن در گل های آن وجود دو ماده رنگی به ناملوتئولین و ژنیستثین گزارش شده است و در تخم آن ماده سمی به نام سیتی زین وجود دارد. از گل های این گیاه رنگ زردی می گیرند که با رنگ آبی به نام وود مخلوط کرده و رنگ سبز ثابتی برای رنگ رزی به دست می آید.

خواص گیاه رتم

گیاه رتم سفید از نظر طبیعت خیلی گرم و خشک است و در مورد خواص آن معتقدند که قابض، ملین و مسهل (بسته به مقداری که خورده می شود) و قی آور و مدر است. اگر هفت عدد از دانه آن روزانه تا سه روز پی در پی خورده شود مسهل است و مانع بروز دمل می شود و ضد کرم است و برای اخراج جنین مرده و یا سقط جنین زنده و اخراج ترشح بول و ادرار بسیار موثر است. چون تخم آن شدیدا سمی است در خوردن آن باید احتیاط کرد و در صورت ضرورت با تجویز و زیر نظر پزشک خورده شود.

اگر حدود 8 گرم از میوه یا دانه آن خورده شود، قی و استفراغ شدید و ناراحت کننده می شود. دم کرده گل آن ملایم و غیر سمی و از دم کرده 5-20 گرم گل در هزار گرم آب جوش به عنوان مدر و از جوشانده 30 گرم گل در هزار گرم آب قبل از این که گل ها به دانه نشسته باشند به عنوان مسهل می توان خورد. مقدار خوراک آن تا 5 گرم است و چون مضر معده است با سکنجبین خورده شود. دم کرده 20 گرم گل در هزار گرم آب جوش که روزی 2-3 فنجان خورده شود مدر است و در موارد وجود آلبومین نافع است. جوشانده 30 گرم گل در هزار گرم آب که شیرین شده باشد نیز همین خاصیت را دارد.

 

همچنین بخوانید: خواص زیتون تلخ را بدانیم

 

معرفی گونه دیگری از رتم که با نام بروم به انگلیسی شناخته می شود

درختچه است به بلندی تا 4 متر دارای شاخه های متعدد به رنگ سبز، برگ های پایینی آن دارای 3 برگچه و گل های آن شبیه گل های عدس و نخود ولی به رنگ زرد طلایی است.

این گیاه در اروپا به خصوص مناطق مرکزی فرانسه زیاد می روید. از وجود آن در ایران تا به حال گزارشی نشده است، در طب سنتی سر شاخه های گلدار و شاخه های جوان و گل آن مستعمل است.

از نظر ترکیبات شیمیایی در این گونه آلکالوئیدهای اسپارتئین، ساروتامین، ژنیستئین و گلوکوزید اسکوپارین مشخص شده است. در گیاه سه کاروتنوئید به نام های کریزانتما کسانتین، کزانتوفیل و کزانتوفیل اپوکسید نیز وجود دارد. جمع آلکالوئیدهای موجود در گیاه بر مبنای اسپارتئین در حدود یک درصد است. آثار اسپارتئین با آثار دیژیتالین تفاوت دارد. ژنیستئین نیز اثراتی مشابه اسپارتئین ولی کمی ضعیف تر دارد. خاصیت مدر بودن دارو و در اثر وجود گلوکوزید اسکوپارین در گیاه است.

در چین و ژاپن جوشانده گیاه پرورشی اسکوپاریوس را به صورت کمپرس گرم روی اعضا شکسته می اندازند و به علاوه برای رفع سردرد و سرماخوردگی می خورند. از شاخه و برگ های آن با اجزای دیگری به عنوان مقوی قلبی می خورند. گل های آن مسهل و مدر است و در موارد استسقا، رماتیسم و نقرس نتیجه مفید دارد، برای این کار دم کرده سرشاخه های گل دار گیاه یا شکوفه های آن به میزان 20 – 15 گرم در هزار گرم آب جوش مصرف می شود. از آلکالوئید اسپارتئین به عنوان دارو به صورت ملح سولفات اسپارتئین طبق تجویز پزشک برای تنظیم ضربان قلب استفاده می شود. تزریق زیر جلدی آن در ترک اعتیاد مرفین و تسکین عوارض ترک اعتیاد اثر مفید دارد.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.

 

صمغ مرمکی را با خواص التیام بخش زخم ها، تقویت عمومی بدن، رفع بوی بد دهان، تسکین دهنده سردرد و ترک اعتیاد، بدون هیچ اسانس و افزودنی شیمیایی، از فروشگاه عطارک تهیه نمایید.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

1
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

0