خواص دارویی گیاه مشط الراعی
خواص دارویی گیاه مشط الراعی را بشناسیم
در کتب طب سنتی این گیاه با نام های دیپساغوس و دیبساغوس و دینساغوس و شوکه الدراجین و مشط الراعی (شانه چوپان) آورده شده است. در مخزن الالدویه اشاره به این که در شیراز به آن طوسک می گفته اند، شده است.
مشخصات مشط الراعی
گونه های مختلف مشط الراعی اغلب دو ساله و به ندرت یک ساله هستند. شکل گونه های مشط الراعی به طور کلی شبیه هم هستند. گیاهی است دو ساله تیغ دار و به عبارت بهتر پوشیده از خار، بلندی ساقه 1/5 -2 متر، برگ ها عموما متقابل و از هر نقطه ساقه دو برگ رو به روی یکدیگر بیرون می آید. برگ ها دراز، مثلثی شکل، نوک تیز، بادبزنی، رگ برگ های پشت برگ را تارهای سوزنی پوشانیده و در حاشیه با دندانه های اره است و معمولا بدون دم برگ می باشد.
بعضی گونه ها دم برگ کوتاهی دارند، برگ ها معمولا در محل اتصال به ساقه گودی دارند که در آن آب باران جمع می شود. گل ها نوعا سفید و ریز و کوچک ولی در برخی گونه ها ارغوانی روشن و حنایی و سفید مایل به زرد نیز دیده می شود که به طور گروهی متراکم در انتهای شاخه گل دهنده ظاهر شده و پوشیده از خارهای سفت و دراز شبیه خار پشت است و همین قسمت از گیاه است که از آن برای مرتب کردن و یا به اصطلاح خار کردن پشم ها به کار می رود و به همین علت گیاه شانه چوپان نامیده می شود.
همچنین بخوانید: توری و خواصش را بدانیم
تکثیر آن منحصرا از طریق کاشت تخم آن صورت می گیرد که معمول در تابستان در خزانه کاشته می شود و در پاییز به مزرعه اصلی منتقل می شود و روی خطوطی با فاصله 80 سانتیمتر که فاصله بوته ها روی 40 سانتیمتر باشد کاشته می شود و برداشت محصول یعنی سر شاخه های تیغ دار آن برای مصارف خار کردن پشم در تیر و مرداد سال بعد انجام می شود که آن ها را با 15 -20 سانتیمتر طول از ساقه کنده و در سایه خشک می کنند زیرا اگر در آفتاب خشک کنند تیغ های آن شکننده می شود و تعدادی از آن ها می شکند و از مرغوبیت آن کاسته می شود.
خواص مشط الراعی
از ریشه و دانه و برگ گیاه در طب سنتی به عنوان دارو استفاده می شود. طبیعت گیاه طبق رای حکمای طب سنتی گرم و خشک است و از نظر خواص چون مصارف دارویی آن در چین بسیار گسترده است خواص و کاربرد گونه های چینی و ژاپنی آن طور که در چین معمول است ذکر می شود. ریشه گیاه تلخ و کمی گرم کننده است و برای اصلاح و تنظیم جریان خون، کاهش ورم، تسکین درد، آرام کردن رحم و برای ترمیم و جوش خوردن استخوان شکسته به عنوان تونیک برای کلیه و به ویژه برای التیام زخم های حاصل از بریدگی، شکستگی استخوان، ضرب خوردگی و زخم ها، جراحت و آبسه آثار مفید دارد. جوشانده ریشه گیاه قابض است و برای ایجاد اسهال به کار می رود.
در چین در مورد عادت ماهیانه دردناک و خونریزی ها، بواسیر، سرطان پستان کاربرد دارد. در هند و چین از ریشه این گیاه به عنوان تونیک و از تخم آن به عنوان قاعده آور استفاده می شود. از تخم و برگ گیاه برای رفع اختلالات عصبی و به عنوان مدر استفاده می شود. حکمای طب سنتی ایرانی نظر می دهند که ضماد سرشاخه های گلدار گیاه که پخته شود برای بی حس کردن عضو تا حدی که احساس بریدن و سوختن نمی شود کاربرد دارد. مالیدن ریشه پخته آن در سرکه به محل شقاق مقعد بسیار مفید است. از مالیدن آب بارانی که در گودی ته برگ جمع می شود به چشم برای رفع ورم چشم استفاده می شود.
از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.
قدومه شیرازی را با خواص دفع سنگ کلیه، دفع خلط خونی از ریه و سینه، از بین بردن التهاب گلو و صاف کردن صدا، بازشدن اشتها، درمان سرفههای خشک و خونی، خنثی کردن سم ناشی از گزیدگی جانوران، چاق کننده، بدون هیچ اسانس و افزودنی شیمیایی، از فروشگاه عطارک تهیه نمایید.