تشخیص دیابت در دوران بارداری و راه های کنترل آن
تشخیص دیابت در دوران بارداری و راه های کنترل آن
زنان باردار از چه موقع باید از نظر وجود دیابت بارداری غربالگری شوند ؟!
تمام زنان باردار حتی آن هایی که عوامل خطر ابتلا به دیابت را ندارند در حدود هفته 28 بارداری باید از نظر وجود دیابت مورد غربالگری قرار گیرند. دیابت قندی بارداری پس از هفته 24 بارداری در 7 درصد از باردارها رخ می دهد. دیابت قندی بارداری خطر ایجاد تغییرات جسمانی را در جنین افزایش می دهد که ممکن است باعث دشواری زایمان و زایمان از طریق سزارین شود. در افردای که سابقه فامیلی یا عوامل خطر ابتلا به دیابت را دارند، غربالگری باید تا حد امکان زودتر و در طول مشاوره بارداری انجام گیرد.
غربالگری دیابت چگونه انجام می شود !؟
در حالت ناشتا، یک دوز 50 گرم گلوکز به عنوان دوز بارگیری به فرد داده می شود و سپس نمونه قند خون یک ساعت بعد اندازه گیری می شود. مقادیر تا 140 میلی گرم در روز طبیعی در نظر گرفته می شود و نیازی به آزمایشات بیشتر نیست. مگر آنکه فرد سایر عوامل خطر دیابت را داشته باشد. اما اگر مقدار قند خون بالاتر از 140 میلی گرم در روز باشد باید آزمایش تحمل گلوگز سه ساعته انجام شود. در این آزمایش ابتدا قند خون ناشتا اندازه گیری می شود و سپس از فرد خواسته می شود تا 75 گرم گلوکز بخورد و سپس نمونه های خون در 1، 2 و 3 ساعت پس از مصرف گلوکز گرفته می شود. در حالت طبیعی میزان قند خون باید در 1 ساعت پس از مصرف گلوکز، کمتر از 190 میلی گرم در 2 ساعت کمتر از 165 و 3 ساعت کمتر از 145 باشد که البته در آزمایشگاه های مختلف این مقادیر ممکن است کمی متفاوت باشد. سطح قند خون در حالت ناشتا باید کمتر از 150 میلی گرم باشد. البته انجمن های مختلف از مقادیر قند خون متفاوتی برای تشخیص دیابت بارداری استفاده می کنند اما اغلب دو مقدار غیر طبیعی قند خون و یا قند خون ناشتا بیش از 105 میلی گرم برای تشخیص دیابت بارداری ثابت است و قند خون پس از مصرف غذا باید 120 یا کمتر باشد.
تشخیص دیابت در دوران بارداری