تاثیر مطالعه در آگاهی خانواده و ترویج فرهنگ مطالعه در فرزندان
تاثیر مطالعه در آگاهی خانواده
اگر دوربین، میکروفن و قلم و کاغذی با خود برداشته و به عنوان خبرنگار مردم کوچه و بازار را مخاطب این پرسش قرار دهیم که فواید کتاب و مطلعه چیست؟ کمتر کسی از پاسخ دادن در می ماند و پاسخ های درست و زیبایی هم خواهیم گرفت. چه کسی انکار می کند که مطالعه نقش قابل توجهی در رشد و تکامل معنوی و روحی انسان و به دنبال آن ارتقا فرهنگی جامعه خواهد داشت؟ اما همچنان معدل زمان مطالعه هر ایرانی در روز موجب شرمساری است.
رفتار انسان و ساختار جامعه تاثیر متقابل بر یکدیگر دارند
همان طور که رسانه های جمعی چون صدا و سیما و برنامه های آموزشی و تربیتی در مدارس می توانند در نهادینه کردن مطالعه و برانگیختن نیاز به مطالعه و تشویق برای کتاب خوانی نقش اساسی داشته باشد، گسترش مطالعه در زندگی های شخصی و خانوادگی تک تک افراد جامعه می تواند میزان مطالبات جامعه را برای ایجاد فرصت ها و امکانات مطالعه بالا ببرد. با نگاهی به واقعیات جامعه تلاش می کنیم به برخی کاستی های جامعه و فرد اشاره شود.
نهادینه شدن مطالعه در خانواده
خانواده ها چقدر به تغذیه روحی خود و فرزندانشان می اندیشند؟ آیا کتاب جایگاهی در خرید ماهانه دارد؟ یکی از تصورات نادرستی که موجب شده کتاب و مطالعه جایگاه واقعی اش را در برنامه های خانواده ها نداشته باشد آن است که مطالعات آزاد، کاری غیر ضروری و تفننی خوانده می شود کاری که در حاشیه است و اگر فرصت شد می توان به آن پرداخت در حالی که بخشی از مطالعه آزاد در بردارنده زندگی آگاهانه و درخور نام انسان است و برای همه انسان ها ضروری است. بنابراین گفتن این که من به مطالعه و کتاب نیاز ندارم برای انسان که دارای روح است همان قدر غیر طبیعی است که کسی بگوید من به خوردن و خوابیدن نیاز ندارم.
انگیزه مطالعه زندگی بهتر
یکی از توجیهات پدرها و مادرها برای نپرداختن یا کم پرداختن به مطالعه، کار و گرفتاری های زندگی است. باید گفت آنچه موجب می شود در اقدام به هر امری وقت و انرژی صرف کنیم انگیزه و آگاهی به ضرورت انجام آن امر است. هر قدر آگاهی ما بر ضرورت کسب دانش افزون شود و بدانیم که داناتر شدن تک تک ما جامعه را به ایده آلی که آرزویش را داریم نزدیکتر خواهد ساخت، یقینا زمان و نیروی بیشتری صرف مطالعه خواهیم کرد.
مادر آگاه
نمی دانم برو از بابات بپرس. پاسخی تکراری گوینده اش مادر است که مشغول شستن ظرف یا آشپزی است و مخاطب آن فرزند که با لب های آویزان و ناامید از آشپزخانه بیرون می رود. پرسش های فرزندان همیشه دشوار و پیچیده و برگرفته از دریای کنجکاوی بی پایان بچه هاست. نمی توانیم به سادگی خود را راضی کرده و دل خوش کنیم که امان از دست این بچه ها چه سوالاتی می پرسند. مگر من باید همه چی را بدانم؟ من این همه گرفتارم که …. گاه این پرسش ها درباره ساده ترین و بدیهی ترین مسائل اجتماعی و سیاسی رو است. گاه درباره اتفاقات و دوره ها و شخصیت های مشهور تاریخی کشورمان اما باز هم کم نیستند مادرانی که با خیالی آسوده و بدون هیچ احساس نگرانی یا شرمندگی با یک نمی دانم خود را می رهانند.
همچنین بخوانید: اوقات مناسب برای مطالعه
نقش مطالعه در تربیت فرزند
تنها یکی از برکات و فواید آشنایی با کتاب و مطالعه، توانایی پاسخ گویی به پرسش های فرزندان است. هر چه فرزندان، پدر و مادر را در پاسخگویی به پرسش هایشان تواناتر ببینند باور بیشتری به آنان خواهند یافت و برای تربیت فرزندانمان به باور و اطمینان آن ها سخت نیازمندیم. در این میان نقش مادران از آن رو دارای اهمیت ویژه است که ایشان ساعات بیشتری در روز را با فرزندانشان می گذرانند.
هنگامی که مطالعه بخش جدایی ناپذیر زندگی مادر باشد توان بالاتری در رشد و تکامل بخشیدن به روح دلبندش خواهد داشت. بچه های امروز اطلاعات خود را با اینترنت به روز می کنند، در گفت و گو با پدر و مادر و برای توضیح رفتار آن ها دلایل روانشناسانه می خواهند، هنگامی که ما سرگرم تماشای فیلم سینمایی هستیم آن ها اخبار زیرنویس صفحه تلویزیون را می خوانند، تربیت این نو شکفتگان به سادگی ممکن نیست. آگاهی و دانش استوارترین تکیه گاهی است که به پشتوانه آن می توان خیرخواهی مادرانه را به هدف مطلوب رساند.
نمونه ای از فواید مطالعه به ویژه خواندن روزنامه
همواره در صفحه حوادث روزنامه اخبار دستگیری کلاهبردارانی را می خوانیم که با توسل به دروغ و فریب خود را فردی پول دار و دارای مناصب بالای اجتماعی و اقتصادی و مشاغل پر درآمد معرفی کرده و با چرب زبانی و سواستفاده از احساسات دختران جوان وانمود می کنند خواستگاری عاشق و شیفته هستند که گمشده خود را یافته اند و پس از جلب اطمینان دختر و خانوده او ادعای نیاز مالی ناگهانی می کنند و… هر قدر آگاهی و اطلاع از این گونه وقایع و مسائل اجتماعی و روانشناسی و… بیشتر امکان فریب خوردن آن ها کمتر است. تنها می گوییم مگر نه این است که اگر این افراد دست کم به خواندن روزنامه عادت داشته باشند از گزند این آسیب ها در امان می مانند؟
چه بخوانیم؟!
یکی از تصوراتی که ممکن است افراد و یا خانم های خانه و مادران را از رفتن به سوی مطالعه و کتاب بازدارد آن است که دنیای علم و مطالعه و دانش را دارای پیچیدگی و راز و رمز و متعلق به خواص می دانند در حالی که بخش قابل توجهی از علوم انسانی برای مطالعه عموم انسان هاست. بسیاری از کتاب ها در زمینه علوم اجتماعی، روانشناسی، تربیتی، تاریخ و ادبیات و… می تواند مورد استفاده مادران قرار گیرد.
قرار نیست یک مادر روانشناس باشد اما می تواند با مطالعه برخی کتاب های روانشناسی یاری گر فرزند در گذر از مراحل بلوغ و فراز و نشیب های بحران نوجوانی و جوانی و… باشد. انسان ها نیازهای متفاوت روحی و جسمی دارند. با پرداختن و توجه به هر نیاز تشنگی و میل خود را برای ارضای آن بیشتر می کنیم. کتاب خوانی دریایی بی پایان و جذاب است.
از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.
فلفل سفید را با خواص درمان مشکلات گوارشی، مشکلات دندان، درمان دیابت، سردردهای خفیف، سرفه، سرماخوردگی، کاهش وزن، تقویت حافظه بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.