تاثیر بازی در پرورش خلاقیت کودکان

2104 بازدید
20 آبان 97
بهاره
,,
بروزرسانی شده در تاریخ 26 آذر 1400

تاثیر بازی در پرورش خلاقیت کودکان

خلاقیت زیباترین و شگفت انگیزترین خصیصه انسان است. غنا و پویایی و بقای هر فرهنگ و تمدنی به خلاقیت مردمان آن بستگی دارد و این واقعیت را تاریخ بارها به اثبات رسانده است. از سویی دیگر همان طور که می دانیم دوران کودکی از نقش حساس و تعیین کننده ای برخوردار است. توجه به این دوران تا آنجا است که دوران کودکی، به ویژه سنین آغاز آن، از سوی روانشناسان و صاحب نظران تعلیم و تربیت، به عنوان مهم ترین مرحله تکوین شخصیت انسان شناخته شده است.

تاثیر بازی در پرورش خلاقیت کودکان

تاثیر بازی در پرورش خلاقیت کودکان

روانشناسان بر این باورند که، وجود تعارضات، اختلالات و نابسامانی های روانی این سنین، در سراسر زندگی انسان تاثیر می گذارد و در این بین، بازی در رشد جسمی و روانی کودک نقش مهمی دارد. بازی تجربه عملی است که از طریق آن کودک می تواند باعث رشد و شکوفایی استعداد او بشود. حال این سوال پیش می آید که تاثیر بازی در پرورش خلاقیت کودکان چیست؟

خلاقیت چیست؟

خلاقیت یعنی امکان بهره برداری نامتعارف از ابزار، بدون تاثیرپذیری از عقاید دیگران. نکات اصلی رابه کودک خود بیاموزید و موقعیتی را برای او فراهم نمایید تا کودک از ایده هایش استفاده کند. زیرا خلاقیت، عامل کسب تجربه بیشتر است و تجربه عامل پیشرفت در زندگی آینده کودکان می باشد. تجربیاتی مانند: سفر، گذران وقت در طبیعت، رفتن به تعطیلات، کتاب خواندن، بازدید از نقاط دیدنی و اشخاص مهم در زندگی کودک نقش به سزایی دارد. زیرا تجربه سبب می شود تا کودک شناخت بیشتری را نسبت به واقعیات به دست آورد و پیرامون هر موضوع، واکنش مناسبی را از خود نشان دهد.

 خلاقیت در بازی

در هنگام بازی خلاقیت کودک افزایش می یابد. پژوهش های روانشناسی و تعلیم و تربیت، بیانگر آن است که، آغاز خلاقیت کودکان در سنین آمادگی و پیش دبستان است. در این سنین ارتباط تازه ای میان تفکر و عمل کودکان پدیدار می گردد و کودک برای شناخت عجایب و شگفتی های پیرامونش تلاش بسیاری را می نماید. این فراگیری و شناخت بیشتر از طریق تجربه عملی صورت می پذیرد. این تجربه عملی یا بازی یکی از اعمال روزمره زندگی هر کودک است و کوششی است که به تمام وجود او بستگی دارد. بدون تردید می توان گفت که بازی بهترین شکل فعالیت طبیعی هر کودک محسوب می گردد و مناسب ترین راه برای رشد استعداد او بشمار می رود.

 

همچنین بخوانید: بازی درمانی چیست ؟

 

در هنگام بازی نیروهای ذهنی و جسمی کودک (نظم، حافظه، تخیل، توانایی جسمانی و …) رشد می یابند و بازی محرک، محرک انگیزه می شود در جهت کسب تجارب اجتماعی.

بازی در معنای دقیق کلمه شامل فعالیت هایی است که واجد مولفه های ذیل باشند.

  • اختیاری
  • دلپذیر
  • فاقد سازمان

بازی متاثر از عوامل بسیار زیادی است که هر کدام از این عوامل به سهم خود چگونگی بازی کودکان و نوع ابزاری را که آن ها برای بازی انتخاب می کنند یا برای آن ها در نظر گرفته می شود را تعیین می کنند. تعدادی از این عوامل عبارتند از:

سن و رشد کودک

امروزه ما، با مقالات و گزارش های بی شماری مواجه می گردیم که توضیح می دهند کدام اسباب بازی برای کدام دوره از رشد و تکامل کودک متناسب است.

محیط زندگی

شرایط آب و هوایی، محیط روستایی یا شهری و … هر کدام بازی های خود را ایجاب می کنند.

ظرفیت کودک

توانایی های کودکان نیز از جمله عوامل تعیین کننده در بازی ها می باشند.

وضعیت اقتصادی

بازی و وسایل بازی که، در جوامع محروم و ثروتمند، به کار گرفته می شود. تفاوت چشمگیری با یکدیگر دارند.

فرهنگ

در بسیاری از موارد فرهنگ، تعیین کننده بازی های خاص می باشد. در اغلب موارد این فرهنگ است که تعیین می کند دختران و پسران باید به چه بازی هایی بپردازند.

جنسیت

در بسیاری از موارد جنسیت، عامل تعیین کننده بازی بشمار می رود.

بازی نقش حائز اهمیتی در رشد کودک ایفا می کند. بازی زمینه آن را فراهم می آورد تا انسان در مواجه با روابط اجتماعی به رشد و تکامل دست یابد.

تاثیر بازی در پرورش خلاقیت کودکان

باتوجه به اهمیت و موضوع بحث در رابطه با تاثیر بازی در پرورش خلاقیت کودکان ما در صدد هستیم تا به تاثیر یکی از انواع بازی در پرورش خلاقیت کودکان بپردازیم. در این میان، بازی هایی که آفریده ذهن خلاق کودکان است ما آن ها را بازی های ابتکاری، موضوع دار و نقش دار می نامیم، اهمیت ویژه ای دارند. در این بازی ها خردسالان بخشی از فعالیت بزرگسالان را که در محیط زندگی خود می بینند تقلید می کنند. بازی های ابتکاری به شخصیت کودک شکل می بخشد و ابزار حائز اهمیتی در تربیت کودکان محسوب می شود.

هنگامی که کودک در بازی نقش بزرگسالان را ایفا می کند، این تنها یک تقلید ساده نیست، زیرا ابتکار و خلاقیت کودکان در هنگام آفرینش موضوع بازی و در زمان جست و جوی ابزار بازی در جهت تحقق بازی پدیدار می گردد. با کمک بازی های ابتکاری می توان مسایل مهم تربیتی را حل کرد. کودک در هنگام ایفای نقش، خصوصیت شخصی خویش را ظاهر می سازد. بنابراین بازی های ابتکاری، نقش مهمی را در فعالیت خلاقانه کودک ایفا می کند.

مهم ترین نکته ای که باید به آن توجه داشت آن است که، مربی نباید موضوع بازی را به کودکان تحمیل نماید زیرا در این صورت، حس ابتکار و نیروی تخیل و استقلال را از آن ها سلب می کند. در حقیقت کودک باید به سوی بازی های برانگیزنده سوق داده شود. در روند بازی نیروهای ذهنی و جسمی کودک یعنی دقت، حافظه، تخیل، نظم و ترتیب، توانایی جسمانی و … رشد می یابند. در نهایت اینکه، هر کودکی می خواهد بازی کند تا از طریق بازی یاد بگیرد که چگونه بیاموزد.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.

 

پودر قوتو را با خواص نیروبخش، رفع ضعف و بی حالی، انرژی زا، تقویت حافظه، تقویت کننده عمومی بدن، بدون هیچ اسانس و افزودنی شیمیایی، از فروشگاه عطارک تهیه نمایید.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

هیچ
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

0