علت بروز بیماری پسوریازیس چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟

3750 بازدید
07 شهریور 99
مروارید
بروزرسانی شده در تاریخ 3 دی 1400

علت بروز بیماری پسوریازیس چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟

پسوریازیس یکی از انواع بیماری های خود ایمنی پوستی است که در نتیجه آن سلول های پوستی به سرعت شروع به رشد می کنند، رشد بیش از حد آنها منجر به ظهور لکه های ضخیم و پوسته پوسته شدن پوست می شود و قرمزی و التهاب در اطراف این ضایعه پوستی بسیار رایج است. شایان ذکر است که پسوریازیس یک بیماری مزمن غیر عفونی است و از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود. در این مقاله شما را با انواع پسوریازیس و علت های بروز این ضایعه پوستی و روش های درمان آن آشنا خواهیم کرد.

 

علت بروز بیماری پسوریازیس چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟

علت بروز بیماری پسوریازیس چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟

 

علت بروز بیماری پسوریازیس چیست؟

اگرچه علت مستقیم  بیماری پسوریازیس مشخص نیست؛ با این حال، ترکیبی از عوامل ژنتیکی و عوامل خارجی در بروز آن نقش دارند و عوامل خارجی را محرک می نامند زیرا باعث ظهور پسوریازیس یا شدت آن می شود.

عوامل خارجی یا محرک های بیماری پسوریازیس:

استرس: استرس ممکن است در ظهور پسوریازیس نقش داشته باشد و در برخی موارد ممکن است علائم را تشدید کند.

تغییرات فصلی: هوای خشک و سرد مشکل خشکی پوست را افزایش می دهد و این باعث تشدید علائم پسوریازیس می شود.

عفونت: انواع خاصی از عفونت ها مانند گلودرد چرکی یا التهاب لوزه ها بر ظهور انواع پسوریازیس مانند پسوریازیس خال خال یا  گوتات در کودکان تاثیر دارد.

برخی داروها:

برخی از داروها علائم پسوریازیس را تشدید می کنند، مانند برخی از داروهای مورد استفاده در درمان روانپزشکی مانند لیتیوم، برخی داروهای ضد مالاریا و برخی داروهای قلبی مانند کینیدین، ​​و لازم به ذکر است که برخی از ضد التهاب های غیر استروئیدی که برای تسکین علائم ورم مفاصل پسوریاتیک استفاده می شود ممکن است علائم پسوریازیس را در مواردی تشدید کند.(نمونه از این موارد ایندومتاسین و ناپروکسن)

بیماری های سیستم ایمنی:

برخی از اختلالات ایمنی مانند ویروس نقص ایمنی بدن (HIV) علائم پسوریازیس را تشدید می کند و ممکن است در بعضی موارد در بروز آن نیز نقش داشته باشد.

عوامل دیگر:

عوامل دیگری مانند اختلالات هورمونی و آسیب های پوستی مانند زخم، سوختگی، خال کوبی و برخی بیماری های پوستی ممکن است در تشدید علائم پسوریازیس نقش داشته باشد همچنین ممکن است سیگار کشیدن و همچنین مصرف الکل احتمال بروز علائم را افزایش دهد.

 

همچنین بخوانید: خواص و مزایای نگهداری سنگ نمک در خانه

 

انواع پسوزیاریس چیست و شایع ترین آن کدام است؟

انواع مختلفی از پسوریازیس وجود دارد که با توجه به محل ضایعات پوستی و ظاهر خارجی آنها طبقه بندی می شوند و عمده ترین علائم مرتبط با پسوریازیس، ایجاد لکه های نازک، پوسته پوسته و قرمز بر روی پوست است و لازم به ذکر است که یکی از شایع ترین انواع پسوریازیس، پسوریازیس پلاک است. (پسوریازیس رایج)، این نوع پسوریازیس با علایم  لکه های برجسته پوستی که قرمز، ملتهب و پوشیده از پوسته های سفید رنگ مایل به نقره ای می باشد، مشخص می شود و معمولا این لکه ها خارش دارند. پسوزیاریس پلاک در چندین قسمت از بدن ظاهر می شود، اما بیشتر بر روی زانوها، کمر، آرنج و پوست سر بوجود می آید.

درجه های پسوریازیس را می توان با توجه به سطح پوست تحت پوشش به شرح زیر طبقه بندی کرد:

  •  پسوریازیس ساده: اگر ضایعات مرتبط با بیماری کمتر از 3 درصد از ناحیه پوست را بپوشاند.
  •  پسوریازیس متوسط: اگر ضایعات پوستی بین 3-10٪ از ناحیه پوست را بپوشاند.
  • پسوریازیس شدید: اگر ناحیه پوست آسیب دیده از 10٪ بدن بیشتر شود.

چه عواملی خطر ابتلا به بیماری پسوزیاریس را افزایش می دهد؟

پسوریازیس ممکن است همه گروه های سنی را تحت تاثیر قرار دهد و محدود به یک سن خاص نیست اما بیشتر در دوره سنی بین 15 تا 35 سال متداول است، وجود برخی عوامل در فرد ممکن است خطر ابتلا به پسوریازیس را افزایش دهد و این عوامل عبارتند از: وجود بیماری قلبی عروقی یا بروز صدمات پوستی. یا سابقه خانوادگی پسوریازیس. لازم به ذکر است که اگرچه هنوز درمان قطعی پسوریازیس وجود ندارد، اما بسیاری از درمان های موجود در حال حاضر به کاهش شدت علائم این بیماری و کاهش تعداد حملات آن کمک می کند.

درمان پسوریازیس

در حال حاضر بسیاری از روش های درمانی برای کنترل پسوریازیس و تسکین علائم مرتبط با این بیماری وجود دارد و معمولا درمان بر اساس نوع پسوریازیس، شدت آن و ناحیه آسیب دیده پوست تعیین می شود،  پزشک معالج درمان ساده را توسط  کرم های موضعی شروع می کند و در صورت لزوم به درمان های قوی تر می رود. در ادامه برخی از درمان های موجود برای پسوریازیس را شرح می دهیم:

درمان های موضعی:

از روش های درمانی موضعی برای تسکین علائم پسوریازیس استفاده می شود و به اشکال مختلفی از جمله کرم یا پماد موجود است و در موارد خفیف و متوسط ​​به طور مستقیم در مناطق آسیب دیده پوست مصرف می شود و در بعضی موارد علاوه بر روش های موضعی از سایر روش های درمانی مانند داروهای خوراکی و فوتوتراپی نیز استفاده می شود.

مرطوب کردن پوست: توسط نرم کننده ها و مرطوب کننده ها برای پوست، که در نوبه خود به کاهش علائم  بیماری کمک می کند.

 

همچنین بخوانید: خواص روغن جوانه گندم برای پوست و زیبایی

 

داروی استروئید:

(استفاده موضعی از داروهای استروئیدی برای از بین بردن التهاب بیماری پسوریازیس و کاهش سرعت رشد سلول های پوست) استفاده از دوز زیاد دارو ممکن است با ظهور برخی از عوارض جانبی همراه باشد و همچنین مشخص است که داروهای استروئید از نظر میزان تثیر آنها متفاوت است. از داروهای ضعیف تر ممکن است برای درمان پسوریازیس که روی قسمت های حساس مانند صورت و گردن تاثیر می گذارد، استفاده شود، در حالی که از انواع قوی تر برای درمان قسمت های سخت تر مانند زانو و آرنج استفاده می شود.

کلسیپوتریول:

کلسیپوتریول، که به کلسی پوتریین نیز معروف است به دلیل ساختار شیمیایی شبیه به ویتامین دی و داروهای استروئیدی، در برخی موارد برای درمان پسوریازیس استفاده می شود.

مهار کننده های کلسینورین:

پزشک ممکن است برای درمان پسوریازیس در حساس ترین قسمت ها مانند صورت، زیر بغل و کشاله ران، به استفاده از یکی از مهار کننده های کلسینورین مانند تاکرولیموس متوسل شود و این داروها در بسیاری از اشکال دارویی مختلف از جمله: پمادها و کرم ها موجود است.

قطران ذغال سنگ:

قطران ذغال سنگ به بهبود ظاهر پوست و کاهش سرعت رشد سلول های پوست کمک می کند، که به کاهش علائم پسوریازیس منجر می شود، در چندین شکل دارویی متفاوت وجود دارد، از جمله محصولات شامپویی که برای درمان پسوریازیس در پوست سر استفاده می شود. البته باید بدانید که قطران ذغال سنگ بوی نامطبوعی دارد و استفاده از آن باعث رنگ شدن لباس و تحریک پوست می شود.

رتینوئید:

نمونه آن تازرووتن است که باعث لایه برداری پوست می شود و اغلب قبل از خواب به مقدار کم در ناحیه آسیب دیده اعمال می شود و این نوع دارو در دوران بارداری یا در صورت تمایل به بارداری نباید استفاده شود.

آنتراولین:

داروی آنترالین به کاهش سرعت رشد سلول ها در مناطق آسیب دیده کمک می کند، و اغلب با یک روش دیگر درمانی استفاده می شود، و این دارو عوارض جانبی جدی ندارد، اما باعث تحریک پوست و ایجاد رنگدانه های پوستی می شود یک بار در روز استفاده می شود، و لازم است که از مصرف آن در مناطق سالم خودداری شود و معمولا نواحی سالم اطراف ضایعه با وازلین پوشیده می شود تا از رسیدن دارو به آن جلوگیری شود.

درمان های فتوتراپی:

در هنگام فوتوتراپی، پوست در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار داده می شود که به کاهش ضایعات پوستی کمک می کند و از ایجاد ضایعات جدید جلوگیری می کند و ممکن است از اشعه ماوراء بنفش طبیعی مانند نور خورشید یا اشعه ماوراء بنفش مصنوعی استفاده شود.

 

علت بروز بیماری پسوریازیس چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟

علت بروز بیماری پسوریازیس چیست و چگونه آن را درمان کنیم؟

 

آنچه در ادامه می خوانید توضیحی در مورد برخی از انواع فتوتراپی است که در درمان پسوریازیس مورد استفاده قرار می گیرد:
پرتوهای خورشید:

قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش نور خورشید و یا برخی از نور مصنوعی به صورت روزانه به کاهش التهاب،  لایه برداری پوست، و کاهش سرعت رشد سلول های پوست کمک می کند، و استفاده از ضد آفتاب روی پوست مناطقی که تحت تاثیر این بیماری نیستند توصیه می شود، و مقدار کمی روغن را در مناطقی از ضایعات پوستی بمالید زیرا این امر به پوست کمک می کند تا درصد بیشتری از پرتوهای خورشید را جذب کند.

 فوتوتراپی ماوراء بنفش:

می توان از این نوع درمان برای تکه های خاص پسوریازیس یا مقاومت پسوریازیس در برابر درمان موضعی استفاده کنند و از نور مصنوعی برای تولید این پرتو درمانی استفاده می شود، این نوع درمان با برخی از عوارض جانبی موقتی مانند خارش، خشکی و قرمزی پوست همراه است و با استفاده از مرطوب کننده مناسب می توان این عوارض جانبی را کاهش داد.

درمان (UV نوری با دامنه باریک):

که نوعی درمان نسبتا مدرن است اما این نوع درمان ممکن است باعث سوختگی پوست شود و برای مدتی ماندگار شود.

اصطلاح  Goeckerman درمانی:

یک روش درمانی است که در آن از اشعه ماوراء بنفش در کنار درمان قطران زغال سنگ استفاده می شود، زیرا قطران زغال سنگ به بهبود جذب اشعه ماوراء بنفش بروی پوست کمک می کند.

لیزر :

پزشک ممکن است در موارد ساده و متوسط ​​پسوریازیس که سایر روش ها در درمان آن موفق نشده اند، از لیزر به عنوان نوعی از درمان نور استفاده کند که این نوع درمان باعث درد نمی شود و به جلسات درمانی به مدت کوتاهی نیاز دارند، اما ممکن است فرد مبتلا بیش از یک جلسه در هفته به این درمان نیاز داشته باشد.

پسورالن و ماوراء بنفش:

از انواع فتوشیمی درمانی است، این نوع درمان ممکن است با برخی از عوارض جانبی کوتاه مدت مانند سردرد، حالت تهوع، خارش و عوارض جانبی طولانی مدت مانند چین و چروک پوست همراه باشد.

 

همچنین بخوانید: خواص گیاه اکیناسه یا سرخارگل در طب سنتی

 

راه های کاهش علایم پسوزیاریس چیست؟

علاوه بر درمان های ذکر شده در گذشته، مجموعه ای از نکات و دستورالعمل ها وجود دارد که به کاهش علائم پسوریازیس در افراد مبتلا کمک می کند، از جمله موارد زیر:

کاهش استرس: تلاش برای کاهش و کنترل استرس از طریق ورزش و تکنیک های آرام سازی مانند یوگا.

کاهش وزن: بافت چربی ترکیبات التهابی را در بدن به نام سیتوکین ایجاد می کند، بنابراین از دست دادن وزن اضافی به کاهش التهاب کمک می کند، با پیروی از یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم.

از حمام کردن با آب گرم خودداری کنید: از آنجا که آب گرم ممکن است باعث شعله ور شدن بیماری شود و از طرف دیگر آب ولرم به کاهش التهاب کمک می کند و لازم به ذکر است که باید مراقب باشید از دوش گرفتن طولانی مدت بیش از 15 دقیقه پرهیز کنید. همچنین برای برطرف شدن شدت بیماری پسوریازیس، توصیه می شود نمک سولفات منیزیم یا جو دوسر را به آب حمام اضافه کنید.

مرطوب کردن پوست: به دلیل افزایش احتمال خشک شدن پوست بعد از استحمام، حتما با استفاده از مرطوب کننده ها به طور روزانه و بخصوص بعد از حمام پوست را مرطوب کنید.

از مصرف سیگار خودداری کنید: ممکن است مصرف سیگار را در طولانی مدت بر روی علائم پسوریازیس و شدت آن تاثیر بگذارد.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.

 

روغن هسته انگور را با خواص سفت کردن پوست و درمان ترک های پوستی، درمان جوش های صورت، کوچک کردن منافذ پوست صورت، درمان چروک های صورت، مرطوب کننده پوست های چرب، درمان شوره سر، بدون هیچ اسانس و افزودنی شیمیایی، از فروشگاه عطارک تهیه نمایید.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

3
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

0