بیماری سلیاك (عدم تحمل گلوتن) چیست؟(علل، علائم و راه درمان)
بیماری سلیاك (عدم تحمل گلوتن) چیست؟(علل، علائم و راه درمان)
بیماری سلیاك (Coeliac disease)، انتروپاتی حساس به گلوتن، اسپروی سلیاك و اسپروی غیر گرمسیری هم نامیده می شود. این بیماری شكلی از سوء جذب است كه بخش پروگزیمال روده كوچك را تحت تاثیر قرار می دهد. علامت مشخصه این بیماری صدمه به سلول های اپی تلیال (بافت پوششی) پرزهای غشا روده در اثر مصرف گلیادین (یك تركیب محلول در گلوتن) می باشد. به عبارت دیگر بیماری سلیاک یک بیماری ناشی از مشکل هضم پروتئین در برخی غلات مانند گندم و جو است. حال در ادامه با بیماری سلیاك (عدم تحمل گلوتن) آشنا شوید.
بیماری سلیاك (عدم تحمل گلوتن) چیست؟(علل، علائم و راه درمان)
علت بیماری سلیاک
تحقیقات نشان داده اند كه این بیماری می تواند در اثر یك مشكل ژنتیكی (ژن روی كروموزوم شماره ٦) و یك كمبود آنزیمی بروز نماید ولی هنوز اینكه چرا گلیادین برای پرزهای غشا روده اثر سمی دارد مشخص نشده است. برخی از پزشکان آن را به مكانیسم های ایمنی ربط می دهند. گاهی اوقات نیز عدم تحمل ثانویه نسبت به لاكتوز دیده می شود. این بیماری بیشتر در كودكان ٩تا ٣٦ ماهه (یعنی زمانی كه كودك شروع به خوردن غلات حاوی گلوتن مثل گندم می نماید) بروز می كند ولی گاهی در بزرگسالان نیز در فواصل سنی ٣٠ تا ٤٠ سالگی به دنبال یك استرس، جراحی یا عفونت آشكار می گردد.
ناهنجاری اصلی در این بیماران به دلیل ناتوانی مخاط ژژنوم (بخش میانی از سه بخش روده باریک) در جذب مواد هضم شده است كه در اثر آتروفی و كاهش تعداد سلول های جذب كننده است. در نتیجه حالت سوء جذب عمومی مواد غذایی یعنی چربی ها، پروتئین، كربوهیدرات، ویتامین ها و املاح دیده می شود.