با گیاه سوس آشنا شویم
با گیاه سوس آشنا شویم !
گیاهان همواره بخشی جداییناپذیر از زندگی بشر بودهاند و نقش مهمی در سلامت و بهبود کیفیت زندگی ایفا میکنند. یکی از این گیاهان که کمتر شناخته شده اما دارای خواص فوقالعادهای است، گیاه سوس میباشد. سوس با ویژگیهای منحصر به فرد و فواید بیشماری که دارد، میتواند به عنوان یک داروی طبیعی و مکمل غذایی مورد توجه قرار گیرد. در این مقاله قصد داریم تا شما را با گیاه سوس بیشتر آشنا کنیم.
(شیرین بیان و تلخ بیان)
سوس (Cuscuta) گیاهی است از تیره فرعی پروانه واران، خودرو و علفی که در اکثر نواحی و شهرهای ایران می روید و در باغ ها بر روی بانه های انگور و کنار دیوارها و دامنه کوه ها به وفور یافت می شود. برگ های آن مرکب و ریشه بلند دارد و دو نوع می باشد که از نظر شکل ظاهری شبیه به هم اند.
از نظر خواص فیزیولوژیکی کاملا متفاوت می باشند . یکی از آن ها تلخ مزه بوده و دارای مواد تلخ مزه و تقریبا سمی می باشد و تلخه نامیده می شود و دیگری که شیرین مزه است شیرین بیان یا اصل السوس نامیده می شود که این نوع یعنی شیرین بیان مصرف داروئی و درمانی بسیار دارد و نوشته اند که مار به این گیاه علاقه بسیار دارد و جهت تقویت پوست بدن و قدرت بینایی مرتب خود را به این گیاه می مالد.
خواص و فواید گیاه سوس
گیاه سوس با طبیعت گرم و تر خود، یکی از گیاهان دارویی با خواص متنوع و بینظیر است. این گیاه با اثرات مثبتی که بر بدن دارد، از زمانهای قدیم مورد استفاده قرار گرفته است. در ادامه به برخی از خواص و فواید گیاه سوس اشاره میکنیم:
خواص دارویی گیاه سوس
1. نرمکننده سینه و برطرفکننده سرفههای رطوبی
گیاه سوس به دلیل داشتن ترکیبات خاص، توانایی فوقالعادهای در تسکین سرفههای رطوبی دارد. این گیاه با نرم کردن بافتهای سینه و کمک به خارج شدن مخاط اضافی، میتواند سرفههای ناشی از سرماخوردگی و عفونتهای تنفسی را کاهش دهد. مصرف منظم چای یا جوشانده سوس در دورههای سرماخوردگی میتواند به بهبود سریعتر و راحتتر شدن نفسکشی کمک کند.
2. باز کننده صدا و آواز
یکی از کاربردهای سنتی گیاه سوس، کمک به باز شدن صدا و بهبود کیفیت آواز است. این گیاه با خواص ضد التهابی و نرمکننده خود، میتواند به کاهش گرفتگی و خشکی تارهای صوتی کمک کند. این خاصیت برای خوانندگان، سخنرانان و افرادی که به طور مداوم از صدای خود استفاده میکنند، بسیار مفید است. مصرف دمنوش سوس قبل از اجرا یا سخنرانی میتواند به بهبود کیفیت صدا و افزایش قدرت بیان کمک کند.
3. برطرفکننده التهاب معده و دردهای رطوبتی آن
سوس دارای خواص ضد التهابی قوی است که میتواند به کاهش التهابات معده و دردهای ناشی از رطوبت کمک کند. این گیاه با تسکین دیوارههای معده و کاهش تولید اسید معده، میتواند علائم مربوط به سوء هاضمه، گاستریت و زخم معده را بهبود بخشد. مصرف منظم سوس به شکل دمنوش یا جوشانده میتواند به تنظیم عملکرد معده و بهبود هضم کمک کند.
4. آرامبخش
گیاه سوس به دلیل ترکیبات آرامبخش و ضد اضطراب خود، میتواند به کاهش استرس و اضطراب کمک کند. این گیاه با تاثیر بر سیستم عصبی مرکزی، میتواند احساس آرامش و راحتی را افزایش دهد. مصرف دمنوش سوس در پایان روز یا در مواقع استرسزا میتواند به بهبود کیفیت خواب و کاهش تنشهای روزمره کمک کند.
5. قطعکننده تبهای کهنه و رطوبی
سوس به عنوان یک داروی طبیعی، توانایی کاهش و قطع تبهای مزمن و ناشی از رطوبت را دارد. این گیاه با تحریک سیستم ایمنی بدن و افزایش تعریق، میتواند به کاهش دمای بدن و بهبود حال عمومی بیمار کمک کند. استفاده از جوشانده سوس در دورههای تب میتواند به تسریع روند بهبود و کاهش علائم کمک کند.
6. دافع نفخ دستگاه گوارش
نفخ و گازهای گوارشی میتوانند باعث ناراحتی و دردهای شکمی شوند. سوس با داشتن ترکیبات ضد نفخ و تحریککننده حرکات روده، میتواند به کاهش نفخ و بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک کند. مصرف منظم سوس به صورت دمنوش بعد از غذا میتواند به تسهیل هضم و جلوگیری از تجمع گازها در معده و روده کمک کند.
7. تسکیندهنده سردردهای کهنه
سردردهای مزمن و کهنه میتوانند کیفیت زندگی را به شدت تحت تاثیر قرار دهند. گیاه سوس با خواص ضد التهابی و آرامبخش خود، میتواند به کاهش شدت و تعداد این سردردها کمک کند. مصرف دمنوش یا استفاده موضعی از عصاره سوس روی نواحی دردناک سر میتواند به تسکین درد و افزایش راحتی کمک کند.
8. روشنکننده چشم و تقویتکننده بینایی
گیاه سوس به دلیل داشتن ویتامینها و مواد مغذی مفید برای چشم، میتواند به بهبود قدرت بینایی و روشنتر شدن چشمها کمک کند. این گیاه با کاهش التهابات چشمی و بهبود جریان خون در نواحی چشم، میتواند به حفظ سلامت چشمها و جلوگیری از بیماریهای چشمی کمک کند. مصرف منظم سوس به شکل دمنوش یا مکمل میتواند به تقویت بینایی و افزایش سلامت چشمها کمک کند.
همچنین بخوانید: فواید دمنوش شیرین بیان و روش تهیه آن
روش مصرف گیاه سوس
معمولاً ریشه پوستگرفته شیرینبیان را در مقداری آب میجوشانند تا به قوام آید و یک مایع قرمز رنگ مانند عسل از آن باقی بماند. این عصاره عسل مانند را رب سوس مینامند که به مصارف درمانی میرسد. ریشه سوس را میتوان همراه با داروهای دیگر جوشانده و مصرف نمود.
دستور مصرف
خوردن هر روز مقدار 5 گرم رب سوس با 5 گرم نیشکر و یک گرم رازیانه سبب جلای مجاری بدن، بهبود رنگ رخسار و تقویت عمومی بدن میشود. مردم قدیم به منظور تقویت معده و قدرت بینایی خود، این مخلوط دارویی را از اول فروردین تا آخر خرداد هر روز مصرف میکردند.
فراموش نکنیم :
ابن سینا در معالجه قولنج دستور می داده رب سوس را در شربت سکنجبین محلول و به بیمار می داده اند. ضماد آب برگ بر بن موها تا حدودی باعث درمان ریزش مو می شود. اگر برگ های شیرین بیان را در آب بجوشانند و با آن آب زیر بغل یا پاهائی که بوی بد می دهند روزی دو سه بار بشویند بوی بد پا یا زیر بغل را مرتفع می سازد.
سوزاندن چوب ساقه شیرین بیان حرارتی با درجات حرارتی بالاتر از سایر چوب ها درست می کند. از این لحاظ بوده که در قدیم در کوره هایی که سنگ شیشه گران را ذوب می کرده اند، از چوب آن استفاده می کرده اند.
مقدار خوراک آن که از ریشه و پوست گرفته می شود، 25 گرم است که جوشانده و آبش را می خورند و از رب سوس دو تا ده گرم می باشد.
از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.
عصاره شیرین بیان را با خواص رفع معده درد، کنترل دیابت، روشن کننده پوست، خوشبو کننده دهان، درمان سرفه، ضد ویروس، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.