آشنایی با خواص و مضرات هندوانه و جدول ارزش غذایی آن

3638 بازدید
22 شهریور 96
عطارک
بروزرسانی شده در تاریخ 26 خرداد 1403

آشنایی با ارزش غذایی، خواص و مضرات هندوانه

هندوانه (Watermelon) ، میوه‌ای تابستانی است که به دلیل محتوای بالای آب و طعم شیرینش، یکی از محبوب‌ترین میوه‌ها در فصل گرما محسوب می‌شود. این میوه نه تنها به عنوان یک خوراکی خنک‌کننده در روزهای گرم تابستان مورد استفاده قرار می‌گیرد، بلکه در جشن‌ها و مراسم‌های سنتی ایرانی مانند شب یلدا نیز جایگاه ویژه‌ای دارد.

گیاه هندوانه یکساله، بوته‌ای و خزنده است و دارای ساقه‌های رونده و برگ‌های پهن و کرک‌دار می‌باشد. گل‌های این گیاه به رنگ‌های سفید یا زرد دیده می‌شوند. معمول‌ترین بخش‌های مصرفی هندوانه شامل میوه و تخم آن است، اما سایر اجزای گیاه مانند برگ، ریشه و پوست میوه نیز دارای کاربردهای پزشکی و درمانی هستند.

هندوانه سرشار از مواد مغذی و آنتی‌اکسیدان‌های قوی است که به حفظ سلامت بدن کمک شایانی می‌کنند. این میوه علاوه بر خواص تغذیه‌ای فراوان، به عنوان تب‌بر و کاهش‌دهنده حرارت بدن به ویژه در فصول گرم سال مصرف می‌شود.

در ادامه این مقاله، به بررسی دقیق‌تر ارزش غذایی این میوه ، خواص مفید آن برای سلامتی و نیز مواردی که باید در مصرف آن احتیاط شود، خواهیم پرداخت.

اجزا و ارزش غذایی هندوانه

هندوانه یکی از میوه‌های غنی از مواد مغذی است. بر اساس جدول ارزش غذایی، 100 گرم هندوانه شامل موارد زیر است:

  • انرژی: 30 کیلو کالری
  • چربی: 0.15 گرم
  • پروتئین: 0.61 گرم
  • قند: 6.4 گرم
  • فیبر غذایی: 0.4 گرم
  • کربوهیدرات: 7.54 گرم

ویتامین‌ها و مواد معدنی

این میوه شیرین ، منبع غنی از ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلف است:

  • ویتامین ث: 8.1 میلی‌گرم
  • ویتامین آ: 569 واحد
  • پیریدوکسین (ویتامین ب 6)
  • تیامین (ویتامین ب یک)
  • نیاسین (ویتامین ب 3)
  • ویتامین کا: 0.1 میکروگرم

همچنین این میوه منبع بسیار خوبی برای مواد معدنی است:

  • پتاسیم: 112 میلی‌گرم
  • منیزیم: 10 میلی‌گرم
  • فسفر: 11 میلی‌گرم
  • کلسیم: 7 میلی‌گرم
  • سدیم: 1 میلی‌گرم
  • آهن: 0.24 میلی‌گرم
  • منگنز: 0.038 میلی‌گرم

هندوانه حاوی مواد مغذی گیاهی مانند کارتنوئیدها و پکتین‌ها نیز می‌باشد که به ارزش تغذیه‌ای آن افزوده‌اند.

 

آشنایی با خواص و مضرات هندوانه

آشنایی با خواص و مضرات هندوانه

 

خواص هندوانه

هندوانه سرشار از مواد مغذی و آنتی‌اکسیدان‌هایی است که علاوه بر حفظ سلامت بدن، به درمان برخی از بیماری‌ها نیز کمک می‌کند. مهم‌ترین خواص این میوه شامل موارد زیر است:

  • پیشگیری از سرطان: به ویژه سرطان روده بزرگ
  • کاهش ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی
  • پیشگیری و درمان یبوست
  • دفع سنگ مجاری ادراری
  • کاهش فشار خون بالا
  • رفع بیماری‌های کلیوی و دفع سنگ کلیه
  • تقویت سیستم ایمنی بدن
  • کاهش خطر بیماری‌های استخوانی: به ویژه پوکی استخوان
  • کمک به کاهش وزن و تناسب اندام
  • کاهش عفونت‌ها
  • پاک‌سازی دستگاه گوارش
  • حفظ سلامت چشم
  • مفید در بیماری‌ها و حساسیت‌های پوستی: مانند اگزما
  • دفع سموم از بدن
  • تقویت کبد و درمان زردی
  • درمان عفونت‌های مثانه و مجاری ادراری
  • تقویت مغز
  • کاهش حرارت بدن

فواید هندوانه در طب سنتی

طبیعت این میوه سرد و تر است و از نظر اطبا سنتی، یک مدر (ادرارآور) و ملین است که مهمترین خاصیت دارویی آن کاهش حرارت بدن می باشد. بر اساس کتب طب سنتی، هندوانه برای درمان تب های گرم مزاج، گلو دردها، هپاتیت، دفع کرم روده (تخم آن)، یبوست، سنگ ادراری، حرارت های کبدی و کلیوی، افزایش فشار خون (تخم) و التهاب بسیار مفید است. همچنین، عطش مفرط را برطرف کرده و بدن افراد لاغر و خشک مزاج را تر، مرطوب و متعادل می کند.

 

همچنین بخوانید:  هفت میوه مفید برای مادران باردار

 

نحوه مصرف هندوانه در طب سنتی

  • نوشیدن آب هندوانه با سکنجبین برای مداوای یرقان مفید است.
  • برای قطع تب های گرم مزاج آب این میوه را به همراه شیر خشک مصرف می کنند.
  • جهت درمان ناراحتی های صفراوی آب هندوانه را به همراه تمر هندی میل می کنند. (البته این ترکیب برای معده های سرد مزاج، مبتلایان به زخم معده و افرادی که سرفه های رطوبی دارند، مفید نمی باشد).
  • مغز تخم آن نیز برای درمان عفونت های ریه، سرفه و نرم کردن سینه سودمند است.
  • مصرف هندوانه همراه با عسل برای افراد دارای معده سرد مزاج، بسیار مفید است. بدین منظور بالای هندوانه را سوراخ کرده و مقداری عسل طبیعی در آن بریزند. سپس، به مدت چند روز آن را در یخچال گذاشته و بعد میل نمایید.
  • اشخاصی که به وسواس مبتلا می باشند، چنانچه از پوست این میوه و عسل (یا شکر نی) مربا درست کرده و روزانه مقداری بخورند، حالت وسواس آنان برطرف خواهد شد.
  • برخلاف هندوانه رسیده و شیرین که خواص فراوان دارد و آرام بخش است، خوردن هندوانه نارس صلاح نیست و انسان را ترسو می کند.

مضرات هندوانه

با وجود اینکه هندوانـه دارای خواص فراوانی است، مصرف بیش از حد آن می‌تواند عوارضی به همراه داشته باشد. برخی از مضرات مصرف این میوه و دلایل آنها به شرح زیر است:

  • اختلال در ضربان قلب: این میوه حاوی مقدار زیادی پتاسیم است. مصرف بیش از حد پتاسیم می‌تواند منجر به هایپرکالمی (افزایش غیرطبیعی سطح پتاسیم خون) شود که باعث اختلال در ضربان قلب و حتی در موارد شدید، توقف قلب می‌شود.

  • دردهای عضلانی: مصرف بیش از حد پتاسیم می‌تواند باعث افزایش گرفتگی و دردهای عضلانی شود.

  • اسهال و تهوع: مصرف زیاد این میوه به دلیل محتوای بالای آب و فیبر ممکن است باعث اسهال و تهوع شود.

  • معده درد و درد شکم:  این میوه حاوی فروکتوز است که ممکن است در برخی افراد به خوبی هضم نشود و باعث نفخ، معده درد و درد شکم شود.

ارقام ایرانی هندوانه

مهمترین ارقام موجود هندوانه در ایران شامل قرق، خانمی، شریف آباد، محبوبی و پوست سفید همدان هستند. ارقام خارجی (بیشتر انواع آمریکایی) که بعضی از آن ها در ایران کشت می شوند، عبارتند از: چهار لستون گری (معروف به هندوانه مهندسی)، بلاک دایموند، دیکیس کوئین، فرفاکس و چیلیان بلاک. کشت این هندوانه ها در ایران نتایج خوبی داشته است و به دلیل کیفیت بالا و نتایج مثبت در کشت، مورد توجه کشاورزان ایرانی قرار گرفته‌اند.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.

 

نبات سفید را با خواص مقوی، نشاط آور، ضد نفخ، ملین و مدر، درمان سردی مزاج، درمان اسهال کودک، درمان دل درد، درمان و کاهش علائم فیزیکی پیش از قاعدگی، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

هیچ
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

0