زالزالک و خواص مفید آن

3758 بازدید
29 مهر 96
سمانه
,
بروزرسانی شده در تاریخ 6 مرداد 1403

زالزالک و خواص مفید آن

زالزالک، میوه‌ای کوچک و خوشمزه، از خانواده گل‌سرخیان است که به دلیل خواص دارویی و تغذیه‌ای فراوانش از دیرباز مورد توجه مردم و پژوهشگران قرار گرفته است. این میوه که به شکل‌های مختلفی از جمله تازه، خشک شده و یا به صورت عصاره و دمنوش مصرف می‌شود، منبع غنی از ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌هاست. زالزالک به دلیل ترکیبات فعال موجود در خود، اثرات مثبتی بر سلامت قلب و عروق، سیستم ایمنی، گوارش و کاهش التهاب‌ها دارد. در این مقاله به بررسی جزئیات و خواص مفید زالزالک خواهیم پرداخت و نحوه استفاده صحیح و موثر از آن را مورد بحث قرار خواهیم داد.

معرفی زالزالک

زالزالک (Hawthorn) گیاهی است که به شکل درختچه یا درخت کوچک با ارتفاع متوسط رشد می‌کند. شاخه‌های آن دارای تیغ‌های تیز به بلندی حدود یک و نیم سانتی‌متر هستند. پایه برگ‌ها کوتاه بوده و دارای لوب‌های عمیقی هستند. این گیاه با شکوفه‌های زیبای خود که در ماه‌های اردیبهشت و تیر می‌رویند، جلوه‌ای خاص به محیط می‌بخشد. شکوفه‌های زالزالک 1-1.5 سانتی‌متر قطر دارند و دارای 5 گلبرگ سفید و 2-3 خامه سبز مایل به سفید هستند.

 

زالزالک و خواص مفید آن

زالزالک و خواص مفید آن

 

میوه زالزالک

میوه زالزالک بیضوی و به قطر 8-12 میلی‌متر است. رنگ این میوه معمولاً قرمز روشن است، اما به ندرت زرد یا مایل به سفید نیز دیده می‌شود. زالزالک به شکل گیلاسی با پوستی مات و با بیش از بیست نوع و رنگ‌های مختلف (از کرم تا قرمز و سیاه) شناخته می‌شود. این گیاه طبع سرد و خشکی دارد.

مصرف زالزالک

میوه و شکوفه تازه یا خشک شده زالزالک به‌طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرند. این گیاه در بیشه‌ها، حصارها، جنگل‌های باز و برگ‌ریز و در مناطق صخره‌ای رشد می‌کند. غالباً برای ایجاد پرچین کاشته می‌شود و در سراسر اروپا پراکنده و در بریتانیا فراوان است. در ایران نیز زالزالک در نواحی مختلفی همچون البرز، رضاییه، بروجرد، کلاردشت، شمال تهران و کرج می‌روید.

خواص زالزالک

زالزالک به دلیل ترکیبات فعال موجود در خود، اثرات مثبتی بر سلامت قلب و عروق، سیستم ایمنی، گوارش و کاهش التهاب‌ها دارد. این میوه منبع غنی از ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌هاست و مصرف آن به شکل‌های مختلفی از جمله تازه، خشک شده و یا به صورت عصاره و دمنوش توصیه می‌شود. در این مقاله به بررسی جزئیات و خواص مفید زالزالک خواهیم پرداخت و نحوه استفاده صحیح و موثر از آن را مورد بحث قرار خواهیم داد.

 

همچنین بخوانید:  فواید کیالک در طب سنتی

 

فواید و خواص زالزالک

زالزالک، دارویی بسیار قدیمی و پرکاربرد است که به دلیل خواص متنوع و ترکیبات ارزشمند خود، در طب سنتی و مدرن مورد استفاده قرار می‌گیرد. هرچند ترکیبات دقیق زالزالک به‌طور کامل شناخته نشده است، اما این گیاه دارای گلیکوزیدهای فلاونی و کاتشین است که نقش مهمی در سلامت بدن ایفا می‌کنند.

اثرات بر قلب و عروق

ترکیبات موجود در زالزالک به تسریع جریان خون در سرخرگ‌های کرونر قلب کمک کرده و حال عمومی بیماران مبتلا به بی‌نظمی قلب را بهبود می‌بخشند. این اثرات تنها پس از یک دوره درمان طولانی‌مدت مشاهده می‌شوند. لازم به ذکر است که زالزالک بر بیماری‌های ارگانیک قلب اثری ندارد.

بهبود اختلالات عصبی

دم‌کرده گل‌های زالزالک برای درمان اختلالات عصبی همچون نگرانی، بی‌خوابی، سرگیجه و احساس صدا در گوش بسیار مفید است. این دم‌کرده به عنوان یک مسکن عمومی عمل کرده و به کاهش فشار خون و درمان ناراحتی‌های یائسگی کمک می‌کند.

تنظیم قند خون

زالزالک می‌تواند به تنظیم سطح قند خون کمک کند. این گیاه با بهبود حساسیت به انسولین و کاهش جذب قند در روده، به کنترل قند خون در بیماران دیابتی کمک می‌کند.

بهبود عملکرد کلیه‌ها

زالزالک به عنوان یک دیورتیک طبیعی عمل کرده و به دفع سموم از بدن و بهبود عملکرد کلیه‌ها کمک می‌کند. مصرف زالزالک می‌تواند به کاهش ورم و تجمع مایعات در بدن کمک کند.

تقویت سیستم تنفسی

زالزالک می‌تواند به بهبود عملکرد سیستم تنفسی کمک کند. مصرف این گیاه می‌تواند علائم بیماری‌های تنفسی نظیر آسم و برونشیت را کاهش داده و به بهبود تنفس کمک کند.

مصرف زالزالک

زالزالک اصولاً به شکل تنتور تهیه شده از میوه و شکوفه مصرف می‌شود. دوز معمول مصرف آن 10-30 قطره در نصف لیوان آب، سه بار در روز است. هرچند تیزان (نوعی دیگر از عصاره) اثرات کمتری دارد، اما همچنان مفید است.

منبع غنی ویتامین‌ها و مواد معدنی

زالزالک منبع خوبی از ویتامین C، بتاکاروتن، پتاسیم و کلسیم است. این گیاه دارای خواص متعددی از جمله تسع کننده عروق، اثرات مثبت بر روی قلب، آنتی اکسیدان ، ضدمیکروب، خواب‌آور و ضد اسهال است.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.

 

کیالک را با خواص مفید در کاهش صفرا، درمان اگزما و خارش بدن، ادرار آور، تنظیم قند خون و فشار خون، کاهش غلظت خون، تنظیم ضربان قلب و جلوگیری از سخت شدن رگ ها و تصلب شرایین، مفید در کاهش التهاب، موثر در درمان صدای گوش، درمان روماتیسم و ورم روده، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

2
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

0