نقرس چیست و راه درمان آن
نقرس چیست و راه درمان آن
نقرس بیماری ای متابولیک است که در آن نقصی در مکانیسم شیمیایی بدن وجود دارد که منجر به انباشته شدن اسیداوریک در بدن می شود. این نقص می تواند موجب تولید بیش از حد یا دفع ادراری کم تر از حد اسیداوریک شود. اسید اوریک یک فرآورده زائد حاصل از سوخت و ساز موادی به نام پورین ها در مواد غذایی است. پورین ها به مقدار فراوان در غذاهایی مانند جگر، قلوه، ماهی کولی، نان های شیرین، آب گوشت و کله پاچه، شاه ماهی و مکمل های قارچی وجود دارند که باید از مصرف بیش از حد آن پرهیز کرد.
بدن شما می تواند اسیداوریک را از سایر مواد نیز بسازد. وقتی مقدار بیش از حد اسیداوریک در بدن وجود داشته باشد، رسوب آن به شکل بلورهایی به نام “توفی” در بخش های مختلفی از بدن، غالبا در گوش ها و همچنین در بافت هایی مثل کلیه، ایجاد می شود.
نقـرس شروعی ناگهانی دارد که اغلب قاعده شست پا را مبتلا می سازد، اما می تواند سایر مفاصل پا، زانوها و آرنج ها را نیز درگیر کند. نقرس معمولا در هر زمان روی یک مفصل تاثیر می گذارد، اما در صورت عدم درمان ممکن است بسیاری از مفاصل را تحت تاثیر قرار دهد. ناحیه مبتلا قرمز، متورم و به شدت دردناک می شود. معمولا فقط یک مفصل درگیر می شود و گاهی اوقات تب، سردرد و تپش قلب نیز همراه با آن ایجاد می شود. در طی مرحله بهبودی، ناحیه مبتلا اغلب دچار پوسته ریزی و خارش می شود.
پس از چندین سال از گذشت حملات نقرس، شکل مزمن بیماری ممکن است ایجاد شود، که در آن مفاصل به طور دائمی دچار آسیب و تغییر شکل می شوند و سلول های کلیه از بین می روند. پس از اولین حمله ممکن است ماه ها یا سال ها هیچ علامتی مشاهده نشود. نقرس نیاز به تشخیص طبی دارد، زیرا ممکن است با عفونت های جدی تر یا حتی با کفش زدگی یا سرمازدگی اشتباه شود.
نقرس چیست و راه درمان آن
علل ابتلا به نقرس
- ژن ها : اگر اعضای خانواده دچار نقرس هستند، ممکن است دیگر افراد خانواده در معرض ابتلا به آن قرار گیرند.
- بیماری های خاص : کلسترول بالا، فشار خون بالا، دیابت و بیماری های قلبی ممکن است خطر ابتلا به نقرس را افزایش دهد.
- داروها : برخی از داروهای شیمیایی موجب افزایش اسیداوریک خون و علائم نقرس می شوند. داروهای ادرار آور یا قرص هایی که برای فشار خون بالا مصرف می شوند، می توانند سطح اسیداوریک را افزایش دهند. همچنین مصرف خودسرانه دارو به ویژه آسپرین میتواند نقرس شما را بدتر کند.
- جنسیت و سن : نود درصد مبتلایان به نقرس را مردانی تشکیل می دهند که بیش از سی سال دارند. نقرس در مردان بیش از زنان تا سن 60 سالگی شایع است. کارشناسان معتقدند استروژن طبیعی تا آن زمان از زنان محافظت می کند.
- رژیم غذایی : خوردن گوشت قرمز و صدف خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
- الکل : در بیشتر افراد، مصرف نوشیدنی مشروبات الکلی یا آبجو در روز می تواند خطر ابتلا به نقرس را افزایش دهد.
- سودا : اخیرا نشان داده شده است که فروکتوز موجود در نوشابه های شیرین باعث افزایش خطر نقرس می شود.
- چاقی : افراد چاق بیشتر در معرض خطر نقرس هستند و ممکن است آن را در سن کمتری نسبت به افراد با وزن طبیعی تجربه کنند.
- جراحی بای پس : افرادی که تحت عمل جراحی بای پس معده قرار گرفته اند، خطر بیشتری دارند.