نحوه مصرف مارچوبه و خواص بی نظیر آن
نحوه مصرف مارچوبه و خواص بی نظیر آن
مارچوبه (Asparagus) یکی از سبزیجات پر خاصیت برای بدن می باشد که به ملکه سبزیجات معروف است. امروزه این گیاه علفی و گلدار در بسیاری از مناطق اروپایی و آسیایی کشت و برداشت می شود. بر اساس جدول ارزش غذایی، مارچوبه حاوی مواد مغذی بسیاری است که علاوه بر حفظ سلامت بدن، خاصیت دارویی و درمانی نیز دارد.
جوانه های تازه این گیاه بیشتر از سایر اندام ها مصرف دارویی دارد، البته ساقه زیرزمینی و تخم آن نیز در مصارف پزشکی استفاده می شود. این ماده غذایی بیشتر به عنوان ملین و معرق مصرف می شود و همچنین، گرفتگی اعضای بدن را نیز برطرف می سازد. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا با نحوه مصرف مارچوبه و خواص فوقالعاده آن بیشتر آشنا شوید.
مشخصات ظاهری گیاه مارچوبه
مارچوبه (Asparagus officinalis) گیاهی است زیبا، علفی، چندساله و از تیره مارچوبگان (Asparagaceae) که ارتفاع آن به حدود 80 سانتی متر می رسد. مارچوبه دارای ساقه های نازک و استوانه ای شکل است که این ساقه ها دارای خطوط بسیار ظریف اند و این حالت خود وسیله ای برای تشخیص آن می باشد.
این گیاه برگهای فلسمانند و گلهای سبز مایل به زرد دارد که در نواحی سردتر در تیر ماه و در نواحی گرمتر در خرداد ماه ظاهر میشوند. میوهی این گیاه قرمز رنگ، زیبا و پر از دانههای متعدد است. ساقهی جوان و زیرزمینی آن نیز دارای اندوختهی غذایی فراوانی است که برای تغذیه و مصارف درمانی استفاده میشود.
محل رویش و پراکنش گیاه مارچوبه
این گیاه بومی اغلب نواحی اروپا، غرب آسیا و شمال آفریقا است و امروزه در نقاط مختلف جهان کشت میشود. در سال ۲۰۰۷ میلادی، پرو بزرگترین صادرکننده مارچوبه در جهان بود و پس از آن، چین و مکزیک در رتبههای بعدی قرار داشتند. همچنین، مارچوبه در دامنههای شمالی رشتهکوههای البرز و نواحی غربی و جنوبی ایران نیز میروید.
ترکیبات موثر شیمیایی مارچوبه
ساقههای مارچوبه پر از ترکیبات شیمیایی مفیدی است که شامل فلاونوئیدها، ساپونینهای استروئیدی، کارتنوئیدها، مواد معطر و اسید آمینه اسپارژین میشود. این ترکیبات نه تنها به خواص درمانی این گیاه میافزایند، بلکه به آن طعم و عطر خاصی میبخشند.
ارزش غذایی مارچوبه
مارچوبه یک گنجینه غذایی است که سرشار از ویتامینها و مواد معدنی ضروری میباشد. این گیاه حاوی ویتامین K، فولات، ویتامین C، ویتامین A، ویتامین B1، ویتامین B2 است و به عنوان یک منبع عالی برای منگنز، فیبر غذایی، مس، فسفر، پتاسیم، پروتئین، آهن، روی، منیزیم، سلنیوم و کلسیم شناخته میشود. این ترکیبات مغذی، مارچوبه را به یک گزینه بینظیر برای بهبود سلامت و افزایش انرژی تبدیل کردهاند.
فواید درمانی مارچوبه در طب سنتی
در طب سنتی، نظرات مختلفی درباره طبع مارچوبه وجود دارد؛ برخی آن را سرد و برخی معتدل میدانند. اما چیزی که همه بر آن توافق دارند، خواص بیشمار و شگفتانگیز این گیاه است. مارچوبه نه تنها ضدمیکروب، ضد اسپاسم و ضد التهاب است، بلکه به عنوان یک ضد سرطان قدرتمند، محرک قلبی، مسهل، معرق، آرامبخش و مقوی نیز شناخته میشود.
مارچوبه قرنهاست که برای درمان مجموعهای از بیماریها به کار میرود. از یبوست و مشکلات کبدی (مانند رفع زردی) گرفته تا نقرس، کمبود میل جنسی خانم ها ، آسم، نازایی، خوابآلودگی، عفونتهای مزمن مانند سل و ایدز، تشنج و درد سیاتیک، همه از فواید درمانی این گیاه بهرهمند شدهاند.
این گیاه حتی برای بیماران مبتلا به استسقا و برخی مشکلات قلبی که باعث آبآوردن بافتهای بدن میشود، و انواع یرقان نیز مفید است. برای استفاده از این خواص، مقدار مصرف پیشنهادی آن ۴۰ تا ۵۰ گرم از عصاره ریزومها و ریشههای تازه یا ۵۰ گرم ریشه خشکشده جوشانده شده است.
نکته مهم اینجاست که افراد مبتلا به ناراحتیهای عصبی، سنگ کلیه و رماتیسمهای مزمن باید از مصرف مارچوبه خودداری کنند. با رعایت این نکات، میتوانید از خواص بینظیر این گیاه بهرهمند شوید و سلامتی خود را بهبود بخشید.
همچنین بخوانید: مارچوبه و فواید درمانی فوق العاده آن
خواص و کاربرد های مارچوبه
مفید برای زنان باردار
مارچوبه به عنوان یک منبع عالی فولات (ویتامین ب 9) شناخته شده است، به طوری که نصف فنجان مارچوبه، 22 درصد از نیازهای روزانه زنان باردار به این ویتامین را تامین می کند. فولات یک عنصر ضروری در تشکیل گلبول قرمز و تولید DNA است و در مراحل اولیه بارداری به رشد سالم جنین و جلوگیری از نقص لوله عصبی که باعث ایجاد عوارض متعددی (از جمله مشکلات ناتوانی های جسمی، یادگیری، عدم کنترل روده و مثانه) می شود، کمک کند.
کمک به پیشگیری و درمان سرطان
مارچوبه منبع خوبی از آنتی اکسیدان ها است و حاوی مقادیر بسیار خوبی از ویتامین ث، ویتامین ای، پلی فنول ها و فلاونوئیدها می باشد. به همین علت که به محافظت از سلول ها در مقابل اثرات مضر رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو کمک کرده و از بیماری های مزمن مانند سرطان جلوگیری می کند. علاوه بر این، مارچوبه باعث توقف رشد سلول های سرطانی شده، به همین دلیل در درمان انواع سرطان ها موثر واقع می شود.
کاهش فشار خون
مارچوبه منبع خوبی از پتاسیم است که به کاهش فشار خون بالا کمک می کند. نصف فنجان مارچوبه حدود ۶ درصد از نیاز روزانه بدن به پتاسیم را تامین میکند. این ماده غذایی با افزایش آرام سازی دیواره های خونی، پیشگیری از انسداد عروق و دفع بیش از حد نمک از طریق ادرار سبب تنظیم فشار خون می شود.
بهبود عملکرد دستگاه گوارش
مارچوبه منبع خوبی از فیبر است که سلامتی دستگاه گوارش را بهبود می بخشد. این سبزی خوشمزه با کمک به عادی سازی حرکت طبیعی روده و افزایش باکتری های مفید در روده، سبب کاهش یبوست و خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ می شود. همچنین، به دلیل خاصیت ضد میکروبی و دفع سموم از بدن، به درمان عفونت های گوارشی کمک می کند.
کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان
همان طور که می دانید، همراه با فقدان ویتامین کا در بدن، شکستگی استخوان ها، کاهش تراکم استخوان ها، و در نهایت پوکی استخوان، افزایش می یابد. مارچوبه یک منبع غنی از این ویتامین است، به طوری که نصف فنجان از آن 50 درصد از نیاز روزانه بدن به ویتامین کا را تامین می کند. در نتیجه جذب کلسیم را بهبود بخشیده و میزان دفع کلسیم از طریق ادرار را نیز کاهش می دهد.
کاهش خطر ابتلا به افسردگی
فولات موجود در مارچوبه، خطر ابتلا به افسردگی را کاهش می دهد. این ماده غذایی با جلوگیری از تولید مقادیر بیش از حد هوموسیستئین (Homocysteine) در بدن و افزایش تولید هورمون های سروتونین، دوپامین و نوراپی نفرین، به تنظیم خلق و خو، خواب و اشتها کمک می کند.
سایر فواید مارچوبه
- به درمان برخی از اختلالات کلیوی و مجاری ادراری (از جمله سنگ) کمک می کند.
- برای بیماری های روماتیسمی (خفیف) موثر واقع می شود.
- خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهد.
- از تجمع آب در بدن جلوگیری می کند.
- مشکلات قبل از قاعدگی را کاهش می دهد.
روشهای متنوع مصرف مارچوبه
مارچوبه یکی از سبزیجات خوشطعم و مغذی است که میتواند به روشهای مختلفی در آشپزی استفاده شود. در اینجا چند روش ساده و خوشمزه برای مصرف مارچوبه معرفی می کنیم :
1. کباب کردن مارچوبه
- مواد لازم: مارچوبه، روغن زیتون، نمک و فلفل
- روش تهیه: مارچوبهها را بشویید و بخشهای چوبی انتهایی آنها را ببرید. سپس با روغن زیتون، نمک و فلفل مخلوط کنید. مارچوبهها را روی گریل یا داخل فر کبابی کنید تا نرم و کمی طلایی شوند. این روش ساده و سریع است و مارچوبه را بسیار خوشمزه میکند.
2. سالاد مارچوبه تازه
- مواد لازم: مارچوبه، برگهای اسفناج، گوجهفرنگی، خیار، پنیر فتا، گردو، روغن زیتون، آبلیمو، نمک و فلفل
- روش تهیه: مارچوبهها را به قطعات کوچکتر برش دهید و با برگهای اسفناج، گوجهفرنگی خرد شده، خیار، پنیر فتا و گردو مخلوط کنید. برای تهیه سس، روغن زیتون، آبلیمو، نمک و فلفل را با هم مخلوط کرده و روی سالاد بریزید. این سالاد تازه و خوشمزه، یک گزینه عالی برای وعده ناهار یا شام است.
3. سوپ مارچوبه
- مواد لازم: مارچوبه، پیاز، سیر، سیبزمینی، آب مرغ یا سبزیجات، خامه، نمک و فلفل
- روش تهیه: پیاز و سیر را خرد کرده و در کمی روغن تفت دهید. سپس مارچوبه و سیبزمینی خرد شده را اضافه کنید و چند دقیقه دیگر تفت دهید. آب مرغ یا سبزیجات را به مواد اضافه کرده و بگذارید تا همه مواد پخته و نرم شوند. سپس با یک بلندر یا مخلوطکن، سوپ را پوره کنید. در آخر، خامه، نمک و فلفل را اضافه کنید و سوپ را گرم سرو کنید.
4. مارچوبه سرخشده با سیر و لیمو
- مواد لازم: مارچوبه، سیر خرد شده، روغن زیتون، آبلیمو، نمک و فلفل
- روش تهیه: مارچوبهها را به قطعات کوچکتر برش دهید و در یک تابه با کمی روغن زیتون و سیر خرد شده سرخ کنید. پس از نرم شدن مارچوبه، آبلیمو، نمک و فلفل را به آن اضافه کنید و خوب مخلوط کنید. این روش ساده و سریع، مارچوبه را به یک همراه خوشمزه برای غذاهای اصلی تبدیل میکند.
5. پاستا با مارچوبه و پنیر پارمزان
- مواد لازم: پاستا، مارچوبه، پنیر پارمزان، سیر، روغن زیتون، نمک و فلفل
- روش تهیه: پاستا را طبق دستورالعمل بسته بپزید و آبکشی کنید. در یک تابه، سیر خرد شده را در روغن زیتون تفت دهید و سپس مارچوبههای خرد شده را اضافه کنید و تا نرم شدن آن ها، سرخ کنید. پاستا را به تابه اضافه کنید و با پنیر پارمزان، نمک و فلفل مخلوط کنید. این پاستا خوشمزه و سریع آماده میشود و مارچوبه را به یک غذای اصلی تبدیل میکند.
توجه
- مقدار پتاسیم مارچوبه نسبتا زیاد بوده و بیماران با محدودیت مصرف پتاسیم بایستی احتیاط نمایند.
- مقدار ویتامین کا در مارچوبه بسیار زیاد بوده و افراد تحت درمان با داروهای ضد انعقادی خوراکی (وارفارین) باید جوانب احتیاط را رعایت کنند.
- مقدار پورین مارچوبه نسبتا قابل توجه است، ولی به دلیل خواص دیورتیکی اش تاثیر چندانی بر روی اسید اوریک خون نمی گذارد (مگر اینکه بیش از حد خورده شود).
از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.
پودر مارچوبه را با خواص ضد سرطان، درمان بیماری های قلبی، کنترل و درمان دیابت نوع 2، درمان بیماری لوسمی، کاهش نفخ شکم و سلامت دستگاه گوارش، پیشگیری و درمان یبوست، کاهش فشار خون بالا، پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان، کاهش سندروم پیش از قاعدگی، تقویت بینایی ، درمان كم خونی، بهبود هضم غذا، کاهش وزن و لاغری، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.
چه موقع در شبانه روز مصرف شود