خواص دارویی گیاه مامیران یا زردچوب برای بدن

4050 بازدید
29 مهر 96
سمانه
,
بروزرسانی شده در تاریخ 1 مرداد 1403

خواص دارویی گیاه مامیران

مامیران، که به زرد چوب نیز معروف است، یک گیاه علفی از تیره خشخاش با ارتفاعی بین 40 تا 80 سانتیمتر است. برگ‌های این گیاه چند قسمتی و دندانه‌دار هستند و گل‌های زرد رنگ آن به صورت چتری مجتمع می‌شوند که در فصل تابستان ظاهر می‌شوند. دانه‌های مامیران شبیه به دانه کنجد هستند.

رنگ گل‌های مامیران از طلایی تا زرد متغیر است و در یک گل‌آذین چتری شکل با چهار گلبرگ و پرچم‌های متعدد تجمع می‌یابند. گل‌های این گیاه در ماه‌های اردیبهشت تا خرداد شکوفه می‌دهند. از قسمت‌های گیاه شکوفه‌دار تازه یا خشک شده و همچنین شیرابه تازه آن برای مصارف دارویی و درمانی استفاده می‌شود.

در ادامه، به دنیای شگفت‌انگیز خواص دارویی مامیران قدم می‌گذاریم و با فواید بی‌نظیر این گیاه آشنا می‌شویم.

 

خواص دارویی گیاه مامیران

خواص دارویی گیاه مامیران

 

محل رویش و پراکنش مامیران

گیاه مامیران بومی شمال آفریقا و اوراسیا می باشد و معمولا در امتداد جاده ها، ساحل رودخانه ها و اماکن بایر مناطق اروپایی می روید، به طوری که در بریتانیا نزدیک اماکن مسکونی یافت می شود. گل این گیاه در موقع شکوفه دادن گرد آوری شده و در سایه یا آفتاب خشک می شود. مامیران در نواحی شمالی ایران مانند رودبار، گرگان، بندر گز، مازندران و بسیاری از نواحی دیگر می روید.

ترکیبات شیمیایی گیاه مامیران

مامیران شیرابه ای گس، چند آلکالویید که از لحاظ ساختمانی شبیه آلکالویید های تریاک و حاوی یک ساپونین است. آلکالوئیدهای موجود در این گیاه اسپارتئین، هوموکلیدونین، آلیری توپین، کلریتین، کلیدونین، هربرین و پروتوپین و همچنین حاوی مواد موسیلاژی و رزینی می باشد.

خواص دارویی گیاه مامیران

طبیعت این گیاه گرم است و عصاره تازه این گیاه را در قدیم، مردم برای معالجه زخم های جلدی و برطرف نمودن میخچه پا به کار می بردند. این گیاه در طب سنتی به عنوان مخدر، قاعده‌آور، خواب‌آور و صفرابر شناخته می شود. علاوه بر این، برای درمان فشار خون بالا، یبوست، نقرس، استسقا، آسم، تصلب شرایین، بیماری های کبدی، سنگ کلیه و رفع بیماری‌های پوستی مفید می باشد. گیاه مامیران دارای اثر ضد تشنج بر روی عضلات صاف (روده، معده و کیسه صفرا) است و همچنین، بر روی ماهیچه های رحم اثر می گذارد.

 

همچنین بخوانید:  معرفی گیاه موگه یا لاله دره

 

نسخه‌های درمانی با گیاه مامیران

مامیران گیاهی است با خواص درمانی متعدد که از زمان‌های قدیم در طب سنتی استفاده می‌شده است. در ادامه به برخی از کاربردهای درمانی این گیاه می‌پردازیم:

1. درمان زگیل

شیرابه مامیران می‌تواند در درمان زگیل مؤثر باشد، هرچند اثر آن قطعی نیست و ممکن است ایجاد زخم کند. برای استفاده، شیرابه تازه گیاه را روی زگیل بمالید و اجازه دهید خشک شود. این کار را چندین بار در روز تکرار کنید. توجه داشته باشید که در صورت ایجاد زخم، استفاده را متوقف کنید.

2. درمان بواسیر

عصاره مامیران به دلیل خاصیت مسهلی که دارد، در درمان بواسیر بسیار مؤثر است و می‌تواند به تسکین علائم آن کمک کند. برای استفاده، عصاره گیاه را به مقدار کم مصرف کنید. این کار باعث می‌شود که مدفوع نرم شده و دفع آن راحت‌تر شود، که در نتیجه فشار روی بواسیر کاهش می‌یابد.

3. تسکین دندان درد

عصاره یا آب جوشانده گیاه مامیران به عنوان مسکن دندان درد عمل می‌کند. غرغره کردن با این محلول می‌تواند دندان درد را ساکت سازد. برای تهیه، مقداری از گیاه را در آب جوش بریزید و اجازه دهید به مدت 10 دقیقه دم بکشد. سپس محلول را صاف کرده و دهان خود را با آن شستشو دهید.

4. درمان ناراحتی‌های رحم

شستشو با آب جوشانده مامیران می‌تواند ناراحتی‌های رحم را برطرف کند و به بهبود این مشکلات کمک کند. برای این منظور، گیاه مامیران را در آب بجوشانید و پس از خنک شدن، از این آب برای شستشوی ناحیه مورد نظر استفاده کنید. این کار را روزانه تکرار کنید تا بهبودی حاصل شود.

5. تقویت بینایی

شستشوی چشم با آب جوشانده مامیران می‌تواند در مواقع ناراحتی چشم و کاهش قدرت بینایی مؤثر باشد. این کار علاوه بر ضدعفونی کردن چشم، غدد اشکی و چربی ساز پلک‌ها را نیز تحریک کرده و قدرت بینایی را تقویت می‌کند. برای این منظور، مقداری از گیاه را در آب جوش بریزید و پس از خنک شدن، چشم‌ها را با این محلول شستشو دهید.

6. درمان سینوزیت

برای درمان سینوزیت، می‌توانید آب جوشانده مامیران را با کمی عسل مخلوط کرده و داخل بینی را شستشو دهید. همچنین استفاده از بخور این گیاه نیز مفید است. برای تهیه بخور، مقداری از گیاه را در آب جوش بریزید و بخار آن را استنشاق کنید. این کار باعث باز شدن مجاری بینی و کاهش التهاب سینوس‌ها می‌شود.

7. درمان یرقان

مامیران به صورت خوراکی نیز مصرف می‌شود. برای درمان یرقان، مقدار توصیه شده از جرم برگ‌های جوان گیاه 2 گرم و از آب جوشانده آن 5 گرم است که پس از صاف کردن، مصرف می‌شود. این کار به پاکسازی کبد و بهبود عملکرد آن کمک می‌کند.

8. تیزان مامیران

تیزان مامیران یک نوشیدنی دارویی است که برای درمان التهاب کیسه صفرا، دردهای معده و تسکین آسم مفید است. برای تهیه تیزان مامیران، یک تا دو قاشق غذاخوری مامیران را به مدت 5 دقیقه بجوشانید و سپس باقی بگذارید تا خنک شود. این نوشیدنی را روزانه مصرف کنید تا از خواص درمانی آن بهره‌مند شوید.

نکته: زیاده روی در مصرف خوراکی گیاه مامیران مضر می باشد. همچنین، ضماد آن ممکن است در برخی افراد دچار بثورات پوستی شود.

 

از شما متشکریم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید. سوالات خود را در قسمت “نظرات” با ما در میان بگذارید، همچنین اگر ایده یا نظری در رابطه با این مطلب دارید، خوشحال می شویم آن را با ما در میان بگذارید.

 

مامیران را با خواص درمان آسم و تشنج، کاهش فشار خون و درمان سنگ کلیه و نقرس، مخدر و ضد تشنج، ضد استسقاء و تصفیه کننده خون، کاهنده فشارخون و ضد اسپاسم، صفرابر و قاعده آور، آرام بخش و خواب آور، مسهل و تقویت کننده عمومی بدن، دفع کننده کرم و خرد کننده سنگ کلیه، بدون هيچ اسانس و افزودنی شيميايی، از فروشگاه عطارک تهيه نماييد.

توجه

وب سایت عطارک در قبال نسخه های پیشنهادی و داروهای گیاهی ذکر شده، مسئولیتی نداشته و بهتر است قبل از استفاده، با پزشک و یا مشاور طب سنتی در تماس باشید.

پستهای مرتبط

4
نظر ارسال شده است. لطفا شما هم نظری ارسال کنید.

0